Suquet de peix de Rose

La Cafeteria de l’Hospital de Figueres ofereix l’opció d’endur-se el menjar en envasos reutilitzables

Hospital de Figueres
Personal de la cafeteria de l'Hospital de Figueres donant menjar en un envàs reutilitzable

La mesura vol evitar el malbaratament de més de 1.000 envasos d’un sol ús mensuals que se serveixen amb el menú per emportar

Des de fa unes setmanes, la Cafeteria de l’Hospital de Figueres, gestionada per Emporhotel (l’agrupació de serveis hotelers de l’entitat),  ofereix als clients l’opció d’endur-se el menjar per emportar amb envasos reutilitzables amb l’objectiu d’eliminar els residus que es generen amb els recipients d’un sol ús. La Fundació Salut Empordà (FSE) calcula que amb aquesta mesura s’evita el malbaratament de més de 1.000 envasos d’un sol ús cada mes, que malgrat ser d’un material sostenible representen un volum considerable.

Es tracta d’un servei gratuït que la Cafeteria posa a disposició dels clients mitjançant l’App Bûmerang, que es pot descarregar a través de Play Store (Android) o  App Store (iOS). L’aplicació proporciona un codi QR que identifica al client i, quan es demana el menú per emportar, el cambrer l’escaneja i el vincula al codi QR de cada envàs. En fer el registre, l’App demana les dades bancàries del client perquè, si no retorna el recipient en el termini màxim de 15 dies, es podrà cobrar el seu cost.

Els bols reutilitzables tanquen hermèticament i són aptes per a congelador, microones i rentavaixelles. Són recipients fets amb materials sostenibles, com és el polipropilè, i són lliures de BPA.

“Hi ha molts clients de la Cafeteria de l’Hospital que ja estan molt conscienciats amb les mesures de sostenibilitat i que porten les carmanyoles de casa quan demanen menjar per emportar. És una solució que també funciona molt bé, però per una qüestió de seguretat alimentària nosaltres recomanem l’ús dels envasos de Bûmerang, perquè tenen la garantia que han estat degudament rentats i higienitzats pel nostre personal”, ha explicat Elena Bonet, responsable del departament de Medi Ambient de la FSE.

El client ha de retornar l’envàs net, sense restes d’aliments, al punt de devolució de la Cafeteria. Un cop retornat, en un màxim de 48 hores, l’aplicació actualitzarà el perfil de l’usuari amb el número d’envasos que té. Per la seva banda, el recipient retornat passa per un procés de rentada i d’higienització específics perquè pugui ser reutilitzat per un altre usuari.

La gestió dels residus a la FSE

La posada en marxa d’aquest servei a la Cafeteria respon a la voluntat de la Fundació Salut Empordà de reduir l’impacte de la seva activitat en l’entorn i el territori i al seu compromís amb el medi ambient. La gestió mediambiental de la FSE està reconeguda des del 2006 pels certificats ISO14001 i EMAS, dues normatives voluntàries. En aquest sentit, el 2021, la Fundació va reciclar 164 tones de paper i cartró i 17 tones d’envasos lleugers.

A més d’aquesta App per a recipients reutilitzables, la Cafeteria també està adherida a l’aplicació Too Good To Go per evitar el malbaratament del menjar a l’establiment. Aquesta acció dona compliment a la llei 3/2020 de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris i s’emmarca en la voluntat de l’entitat de ser més sostenible i reduir la seva petjada ecològica en el medi ambient.