Mes de paraules

La Cafeteria de l’Hospital de Figueres revalida l’acreditació AMED de l’Agència de Salut Pública de Catalunya

Acreditació AMED cafeteria Hospital de Figueres
Representants de la FSE amb l'acreditació AMED

L’establiment, que compta amb aquest reconeixement des de l’any 2013, promou i garanteix la dieta mediterrània a la seva cuina

La Cafeteria de l’Hospital de Figueres, gestionada per Emporhotel (l’agrupació de serveis hotelers de l’entitat), ha revalidat l’acreditació AMED (Alimentació Mediterrània), que lliura l’Agència de Salut Pública de Catalunya, com a centre hospitalari que promou i garanteix la dieta mediterrània a la seva cuina. L’establiment renova, d’aquesta manera, el reconeixement que va aconseguir per primer cop el desembre del 2013.

A més de la Cafeteria de l’Hospital de Figueres, Emporhotel també gestiona els establiments de l’Hospital de Palamós i de Palamós Gent Gran, els quals aquest any també han renovat l’acreditació AMED. L’Hospital de Palamós disposa d’aquest segell des del 2011, i Palamós Gent Gran, des del 2012.

La Cafeteria de l’Hospital de Figueres serveix un menú diari de migdia, entre les persones treballadores de la Fundació Salut Empordà (FSE) i els usuaris externs. Seguint les indicacions d’AMED, entre els plats que se serveixen i que formen part de la dieta mediterrània, hi ha cereals integrals, carn i peix a la planxa, bufet d’amanides, verdures i llegums variats. Els menús permeten triar entre 4 primers i 3 segons, un dels quals sempre és peix. En les postres, s’ofereix fruita fresca de temporada, lactis i lactis desnatats i postres del dia casolanes. A més, a la carta s’aconsella diàriament un Menú Saludable.

L’objectiu del programa AMED és promoure l’alimentació mediterrània i l’oci actiu en els establiments de restauració, en especial els de menú diari, ja que un 31 % de la població adulta catalana menja fora de casa més d’una vegada a la setmana. Els restaurants acreditats estan senyalitzats amb un adhesiu a l’exterior que els identifica com a locals AMED.

Per aconseguir aquesta acreditació, els establiments han de complir una sèrie de requisits, que són, principalment, garantir que un 25 % de l’oferta de primers plats sigui a base de verdures, hortalisses o llegums; oferir algun producte integral a la carta; incloure a l’oferta de segons plats un 50 % de peix o carn magra; entre els làctics, s’ha d’oferir l’opció de baix contingut en greix; utilitzar oli d’oliva per amanir i preparar els plats (preferiblement oli d’oliva verge o verge extra), i fruita fresca com a postres en l’oferta.

Des que l’any 2007 es van acreditar els primers restaurants promotors de l’Alimentació Mediterrània i difusors d’estils de vida saludable a la ciutat de Granollers, AMED s’ha ampliat a menjadors laborals, universitats i altres centres de formació, hospitals, residències, albergs, cadenes de restauració, a més de bars i restaurants.