Mes de paraules

La cafeteria-restaurant de l’Hospital de Figueres rep l’acreditació AMED per promoure la dieta mediterrània

Hospital de Figueres
Foto de família del lliurament de l'acreditació AMED, a les mans de l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip

És el quart centre hospitalari de la Regió Sanitària de Girona que rep l’acreditació AMED que lliura l’Agència de Salut Pública de Catalunya

Hospital de Figueres
Foto de família del lliurament de l’acreditació AMED, a les mans de l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip

La cafeteria-restaurant de l’Hospital de Figueres ha estat acreditat amb la certificació AMED, per promoure la dieta mediterrània entre els seus treballadors i a comensals externs. A l’acte de lliurament hi ha assistit, entre d’altres, l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip; la gerent de l’Hospital de Figueres (Fundació Salut Empordà), Margarita Bou; i el director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona, Lluís Picart. La cafeteria-restaurant de l’Hospital de Figueres, gestionada per Emporhotel (AIE) és l’establiment número 28 que s’acredita a la demarcació de Girona i el tercer de Figueres. Cal destacar que és el quart hospital del sistema sanitari integral d’utilització pública de la Regió Sanitària de Girona que s’acredita, després dels menjadors laborals de la Clínica Salus Infirmorum de Banyoles, acreditat l’any 2010, l’Hospital de Palamós (Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà) acreditat l’any 2011 i l’Hospital Sant Jaume d’Olot acreditat l’any 2013. Des que l’any 2007 es van acreditar els primers restaurants promotors de l’Alimentació Mediterrània i difusors d’estils de vida saludable a la ciutat de Granollers, AMED s’ha ampliat a menjadors laborals, universitats i altres centres de formació, hospitals, residències, albergs, cadenes de restauració, a més a més de bars i restaurants. Avui ja són 84 municipis de tot Catalunya on hi ha almenys un establiment acreditat, dels 302 acreditats que tenen capacitat per oferir menús basats en la dieta mediterrània a més de 44.000 comensals diaris. A la demarcació de Girona AMED arriba a 11 municipis, on hi ha 28 establiments acreditats els quals poden arribar a uns 2.800 comensals diaris. Programa AMED L’objectiu del programa AMED, liderat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, és promoure l’alimentació mediterrània i l’oci actiu en els establiments de restauració, en especial els de menú diari, ja que un 31% de la població adulta catalana menja fora de casa més d’una vegada a la setmana. Els restaurants acreditats estan senyalitzats amb un adhesiu a l’exterior que els identifica com a establiments AMED. Per aconseguir aquesta acreditació, els establiments han de complir una sèrie de requisits, que són, principalment els següents:

  • Garantir que un 25% de l’oferta de primers plats siguin a base de verdures, hortalisses o llegums
  • Oferir algun producte integral a la carta
  • Incloure a l’oferta de segons plats un 50% de peix o carn magra
  • Disposar, entre les postres làctics, de l’opció de baix contingut en greix
  • Utilitzar oli d’oliva per amanir i preparar els plats (per amanir preferiblement oli d’oliva verge o verge extra)
  • Fruita fresca com a postres en l’oferta

A més, també es demana als establiments acreditats que ofereixin als seus clients opcions d’oci actiu a les zones pròximes al local (circuits, passeigs, etc.), ja que el projecte AMED també està associat a un concepte de vida saludable.