La campanya “Els Bombers t’acompanyen a donar sang” canvia de format a Roses

“Els Bombers t’acompanyen a donar sang”

En aplicació d’una instrucció interna per prevenir i controlar la propagació del coronavirus, els Bombers de la Generalitat no podran ser presencialment a Roses aquest diumenge, 22 de març, durant la donació de sang

La campanya “Els Bombers t’acompanyen a donar sang”, que es va inaugurar a Solsona, i tot alguns canvis produïts per l’actual situació derivada del Coronavirus, continuarà desenvolupant-se aquest diumenge, 22 de març, a Roses. En aquest sentit, els Bombers de la Generalitat no podran acompanyar presencialment als donants en aplicació de la instrucció publicada pel Departament d’Interior per la qual s’adopten mesures de caire organitzatiu per a la prevenció i el control de la infecció pel SARS-CoV-2 en el col·lectiu de professionals del Cos.

Malgrat aquesta situació, els bombers mantenen el seu compromís amb la campanya i segueixen animant a la gent a donar sang a les jornades ja previstes per poder així augmentar les reserves de sang, especialment en el l’època actual, just abans de Setmana Santa, quan baixen les reserves.

Per la seva banda, el Banc de Sang i Teixits continua treballant amb els diferents Ajuntaments i entitats per mantenir totes i cadascuna de les jornades que estaven ja programades arreu del territori, a 35 municipis diferents. Podeu consultar les dates previstes clicant AQUÍ.

Des de l’inici del mes de març ja s’han celebrat campanyes a Martorell, Solsona, Hostalric, la Seu d’Urgell, Figueres, Banyoles, Caldes de Montbui, Castellar del Vallès i Lloret de Mar amb un total acumulat de 750 donacions.

Setmana Santa, època crítica

Les reserves de sang baixen considerablement durant Setmana Santa. El canvi d’hàbits i les vacances fan que la població s’acosti menys als punts de donació. Amb aquesta campanya es vol incentivar la donació les setmanes prèvies a l’abril per tal d’assegurar que es mantenen les reserves.

Cal tenir en compte que les plaquetes, un dels elements que s’extreu de cada donació de sang, caduquen als 5 dies i que els glòbuls vermells als 42. Per això, és important mantenir les donacions al llarg de tot l’any i aconseguir unes 1.000 donacions cada dia.

Bombers amb Cor

Aquesta campanya va néixer de la iniciativa d’un grup de bombers de diferents àmbits i regions d’emergències que volen donar suport a la donació de sang. Per això, més enllà de donar sang, els bombers difondran les campanyes i animaran a la ciutadania a donar. El cartell d’enguany està protagonitzat per bombers del parc de Bombers de Collbató. Bombers amb Cor és una iniciativa altruista d’un grup de professionals del Cos.

Argumentari del Banc de Sang i Teixits en relació al coronavirus i la donació de sang

  • El coronavirus és un virus respiratori, similar a la grip
  • Es transmet via respiratòria

Donar sang representa un risc?

  • El que és un risc és no donar-ne.

Cada dia ens calen 1.000 donacions per atendre malalts als hospitals i és nés necessari que mai que puguem disposar de la sang per atendre’ls. Tractaments de càncer en nens, adults, persones grans, accidents, malalties que necessiten la sang i no tenen alternativa de tractament no poden esperar. Les plaquetes duren 5 dies i no hi ha teràpia alternativa.

  • Donar sang no és cap risc. Seria carn anar a comprar el pa.
  • Com en tot el que fem sempre i especialment aquests dies, cal rentar-nos les mans de forma freqüent i continuada.
  • Des que coneixem aqueu virus, des que començar a Wuhan, no s’ha informat de cap cas de contagi via respiratòria en una donació de sang.
  • Es transmissible amb transfusions, etcètera? És un virus respiratori; sno es transmet via sang.