Mes de paraules

La campanya forestal finalitza amb 149 incendis i menys de 100 hectàrees cremades, la millor dada en l’última dècada

Agents Rurals de Catalunya
Els agents rurals treballant aquest estiu en la investigació quan encara no s'havia extingit

Durant el 15 de juny i el 15 de setembre no s’ha hagut d’activar el Pla Alfa 3 en cap ocasió

La campanya forestal 2020 a Catalunya ha finalitzat amb un balanç d’un total de 149 incendis forestals, les millors dades pel que fa a incendis de la última dècada. Entre el 15 de juny i el 15 de setembre, segons les dades provisionals elaborades pels Agents Rurals, han cremat a Catalunya un total de 90,11 hectàrees en aquest tipus d’incendis, de les quals 49,24 corresponen a terreny forestal i 40,86 hectàrees a zones no forestals.

L’incendi amb més magnitud es va produir el 19 d’agost al paratge del Bosc d’en Perpinyà, a Caldes de Malavella (La Selva), on van cremar un total d’11,77 hectàrees. Aquest és l’únic incendi que ha superat les 10 hectàrees, seguit pels focs de Belianes (Urgell) del 25 d’agost i el de Gavet de la Conca (Pallars Jussà) del 24 de juny, que van cremar 7,53 hectàrees i 7 hectàrees respectivament, majoritàriament de terrenys agrícoles.

Dels 149 incendis forestals durant la campanya 2020, 126 (un 84,6% del total) han cremat menys d’una hectàrea abans de ser extingits.

Estrat Nombre Incendis Forestals* % Ha Forestals* Ha no Forestals* Ha Totals* %
Incendis forestals < 1 hectàrea cremada 126 84,6% 12,51 3,66 16,17 17,78
Incendis forestals entre 1 i 5 hectàress cremades 18 12,1% 17,95 17,58 35,54 39,06
Incendis forestals entre 5 i 10 hectàress cremades 4 2,7% 7,20 19,43 26,63 29,27
Incendis forestals > 10 hectàrees cremades 1 0,7% 11,58 0,19 11,77 13,89
  149       90,11  

Una campanya amb bones condicions climàtiques

El risc d’incendi forestal durant aquest estiu ha sigut un dels més baixos dels últims anys, sobretot a causa de les bones condicions climàtiques. A l’inici de la campanya, la pluviometria mitjana acumulada durant els darrers sis mesos era superior a la mitjana, amb precipitacions molt ben distribuïdes arreu del país. Aquesta abundància pluviomètrica ha sigut un dels factors principals que ha rebaixat el risc d’incendi, fent que la humitat de la vegetació s’hagi mantingut alta i el nivell de sequera de les zones forestals fos força baix.

Durant els mesos de juny i juliol el registre de precipitacions també va ser superior a la mitjana i no va ser fins a mitjans de juliol que les temperatures altes pròpies de l’època i les precipitacions de caràcter més irregular van fer augmentar el risc d’incendi, sobretot al terç sud del país i a la zona de ponent.

També cal tenir en compte que aquesta campanya ha sigut inusual per totes les mesures derivades a causa de la pandèmia de la COVID-19. Les diferents restriccions de mobilitat establertes han afavorit el turisme interior i han provocat que el medi natural hagi patit una pressió encara més forta, donant-se diferents episodis de massificació.

L’activitat humana, conjuntament amb els episodis de vent (mestral a les Terres de l’Ebre; ponent a la Noguera, Anoia i Bages; tramuntana a l’Alt Empordà) i els episodis de calor amb humitats relatives baixes han protagonitzat els principals episodis de risc d’incendi, compresos entre el 27 de juliol i el 2 d’agost; del 7 al 10 d’agost i del 20 al 23 d’agost.

Tot i així, durant la campanya d’enguany, no ha sigut necessària l’activació del Pla Alfa 3 en cap moment, fet que no ha comportat el tancament de massissos ni d’espais naturals. El Pla Alfa 2 s’ha activat un total de 33 dies (un 35% dels dies de la campanya), sent les zones de ponent, del terç sud del país i la comarca de l’Alt Empordà les més afectades. 

Balanç Campanya 2020

Agents Rurals de CatalunyaEl 59% dels incendis forestals durant la campanya 2020 han estat provocats per causes antròpiques. En concret, un 23% els han causat accidents, un 21% negligències i un 15% han sigut intencionats. Un 11% dels incendis han sigut per causes naturals causades per llamps, sobretot a causa de tempestes seques que han predominat a la zona de les Terres de l’Ebre. 45 incendis forestals segueixen encara en investigació i la causa és desconeguda.

Per àrees regionals Lleida és on més hectàrees afectades hi ha (35,56 hectàrees). En canvi, Barcelona és on es concentren una major part dels incendis, tot i que de petites dimensions. De fet, els 46 incendis declarats a la regió de Barcelona només van afectar 5,06 hectàrees en total.

Prevenció tot l’any

L’anàlisi històrica tant d’hectàrees cremades com de número total d’incendis durant la campanya forestal (15 de juny-15 de setembre) mostra una tendència clarament a la baixa. La prevenció i les tasques de conscienciació per tal de reduir les conductes de risc dutes a terme els darrers anys pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a través del Cos d’Agents Rurals, del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals i la Sub-direcció General de Boscos, demostren han donat el seu fruit.

Aquestes tasques, conjuntament amb la bona feina d’extinció que es realitza des del Departament d’Interior amb el cos de Bombers de la Generalitat, han suposat que un 85% dels incendis forestals d’aquesta campanya hagin estat inferiors a 1 hectàrea de superfície cremada.

Tot i això, no cal abaixar la guàrdia ja que a conseqüència del canvi climàtic el nombre de dies considerats crítics i de major risc d’incendi forestal ha anat incrementant-se els darrers anys, generant fases de risc més desestacionalitzades.

Per això, cal seguir amb les tasques de prevenció d’incendis que porta a terme el Departament d’Agricultura, que es realitzen al llarg de tot l’any i que són cabdals per facilitar les tasques d’extinció. La vigilància del medi, la inspecció d’infraestructures, la reducció dels risc d’incendi (amb campanyes com la del borrissol, per exemple), les campanyes de sensibilització o el control d’activitats de risc (Campanya de la Sega o Campanya de Sant Joan, per exemple) són tasques prioritàries pel Cos d’Agents Rurals. També cal destacar, en aquesta prevenció continuada, l’execució d’infraestructures de prevenció d’incendis o les cremes controlades de vegetació, la redació de nous perímetres de Protecció Prioritària (PPP) o la participació del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en projectes transfronterers que reforcen les mesures de prevenció d’incendis.