“La ciutadania de Roses està molt conscienciada en que les donacions de sang són necessàries cada dia”

Donació de sang a Roses
El rosinc Toni Blanch va ser una de les persones que va reservar hora per fer la seva donació de sang

Des del Banc de Sang i Teixits de Girona es considera que la ciutadania de Roses en particular, i la societat en general està predisposada a ajudar sempre que té l’oportunitat

Aquest matí, el Banc de Sang i Teixits única entitat responsable de subministrar sang i hemo-derivats a tots els centres sanitaris, públics i privats, de Catalunya i de vetllar per mantenir uns estocs estables de sang durant tot l’any, ha organitzat una jornada de donació de sang a Roses, que s’ha portat a terme des de les 10 fins les 14 hores a la Casa del Mar.

Una jornada que havia d’estar protagonitzada pels Bombers de Roses dins la campanya ‘Bomber amb Cor’, però que donada la situació actual d’alarma pel COVID-19, ha vist modificada tota la infraestructura prevista.

De tal manera que per fer la donació “vam demanar fer la reserva per venir a donar a sang. Amb això volíem aconseguir que la gent vingués escalonadament, evitar que estigui més temps fora de casa i haver-se d’esperar juntament amb d’altres persones i, per això, hem vingut amb 6 lliteres, i donaven l’oportunitat de reservar-ne tres cada mitja hora”, ha explicat la promotora del Banc de Sang i Teixits de Girona, Cristina Valverde, la qual ha afirmat que “hi ha gent que no va poder o no es va assabentar i hem acceptat aquelles persones que han vingut espontàniament”.  

I totes les reserves previstes es van omplir un dia abans de fer-se de celebrar-se la jornada de donació, per la qual cosa la promotora del Banc de Sang i Teixits de Girona ha afirmat que “la ciutadania de Roses, i en general, està molt conscienciada en que les donacions de sang són necessàries cada dia, i està predisposada a ajudar sempre que té l’oportunitat”.

Donació de sang amb mesures de seguretat sanitàries per evitar el contagi del coronavirus

Cal a dir que aquesta donació de sang s’ha portat, degut a l’estat d’alarma que vivim pel coronavirus amb més mesures de seguretat sanitàries que les que s’executen en una donació en una situació normal, sense cap crisi vírica d’abast mundial com l’actual. “Com a personal sanitari hem de prendre unes mesures especials per evitar el risc d’infecció del coronavirus, així, tot el personal ha de treballar amb guants, com sempre, per ara s’han de canviar en cada donació i, sobretot, amb la mascareta per protegir tant al personal d’infermeria com als donants”, ha assegurat Valverde.

A més, només accedir a la planta de la Casa del Mar on es feia la jornada de donació, a tot els donats se’ls prenia la temperatura corporal “per comprovar que no tinguin o puguin tenir principi de febre” i se’ls facilitava un bolígraf d’un sol ús per omplir el qüestionari. Un qüestionari que, a diferència d’altres donacions, “s’ha fet incís en que durant els últims quinze dies el donant no hagi tingut símptomes de coronavirus, com tos i febre, o si han tingut contacte amb una persona que hagi patit el Covid-19”.

També durant l’estada de les persones a la Casa del Mar s’ha garantit que hi hagués entre elles entre 1 i 2 metres de distància.

Les reserves de sang han de ser estables sempre

“La necessitat de sang és constant i diària, en aquests moments tenim unes reserves estables de sang, però sempre hem de preveure que passarà més endavant, i per això hem de poder garantir que les reserves siguin estables per als propers dies, i així contínuament, per això  és important fer donacions cada dia”, ha explicat la promotora del Banc de Sang i Teixits de Girona.

Pròxima jornada de donació de sang a Roses prevista pel proper mes d’abril

Cristina Valverde ha afirmat que per a l’últim cap de setmana del mes d’abril “està previst fer una altra donació de sang i donar l’oportunitat de fer-ho a la gent que no ho ha pogut fer avui”, tot i que ha remarcat que donada la situació actual d’alarma pel coronavirus “anirem informant, si finalment la portem a terme, dels protocols que s’hauran de seguir”.