Programa Reallotgem

La Comissió d’Acció Climàtica del Parlament de Catalunya dona suport al Parc Tramuntana

Parc Eòlic Tramuntana
Simulació de com es veurien els molins de vent del Parc Eòlic Tramuntana des de Cala Montjoi / Arxiu

Per àmplia majoria la Comissió d’Acció Climàtica va rebutjar una proposta de resolució presentada contra el projecte per la CUP que demanava oposar-s’hi al projecte

La Comissió d’Acció Climàtica (CAC) del Parlament de Catalunya va donar ahir un suport quasi unànime al Parc Tramuntana, projecte d’energia eòlica marina flotant dissenyat per a l’Empordà. Fins a 5 dels 7 grups parlamentaris presents a la sessió van votar en contra de la proposta de resolució “sobre el projecte de macro parc eòlic marí a la Costa Brava nord”, presentada per la CUP.

Aquesta resolució pretenia demanar al Govern de la Generalitat que traslladés al Ministeri per a la Transició Ecològica l’oposició del territori a Parc Tramuntana, així com donar suport a les reivindicacions de la Plataforma Stop Macroparc Eòlic Marí. Una resolució que va topar amb el rebuig rotund de la Comissió d’Acció Climàtica: 14 vots en contra (PSC, ERC, Junts per Catalunya, En Comú Podem i Ciutadans), 1 abstenció (VOX), i només 1 vot favorable (CUP).

Reconeixement unànime a l’esperit de diàleg i consens de Parc Tramuntana

La votació d’ahir a la tarda donava continuïtat a la sessió celebrada el passat 10 de desembre al Parlament, on van comparèixer Rafael Ribó, Síndic de Greuges; Jordi Ponjoan, vicepresident de la Plataforma Stop Macroparc Eòlic Marí; y Sergi Ametller, enginyer i membre de l’equip Parc Tramuntana.

Al llarg de la seva compareixença, Sergi Ametller va presentar les línies mestres del projecte, va respondre punt per punt les critiques al projecte, i va desgranar els múltiples beneficis que tindrà Parc Tramuntana per a l’Empordà i per a la consecució dels objectius de transició energètica a Catalunya.

Els grups parlamentaris van reconèixer i agrair públicament la tasca de Parc Tramuntana de fomentar el diàleg, el consens i la integració del projecte al territori, avalant el camí recorregut fins el moment. Així mateix, van posar en valor el paper estratègic del parc per contribuir als objectius de transició energètica de Catalunya, ja que cobriria fins el 45% de la demanda elèctrica actual de tota la demarcació de Girona.

Gran interès en el projecte R+D+i

Sergi Ametller també va plantejar davant els grups parlamentaris la voluntat de Parc Tramuntana de desenvolupar inicialment un projecte de R+D+i amb 3 aerogeneradors i 3 posicions de recerca, amb l’objectiu de demostrar la viabilitat i fiabilitat de l’eòlica marina flotant i, al mateix temps, potenciar la innovació des de l’Empordà.

El projecte R+D+i va tenir una gran acollida entre els membres de la CAC, que van emplaçar-se a estudiar la proposta i analitzar juntament amb Parc Tramuntana la seva viabilitat i posada en marxa a la mateixa zona on es projecta el parc, a 24km, mar endins, del Golf de Roses.

Parc Tramuntana va insistir que seguirà integrant les indicacions del territori al desenvolupament del projecte.