‘La Comunitat’, desena exposició d’Empordoneses on la ciutadania cobra protagonisme

Empordoneses
'La Comunitat' és una exposició presidida per 260 retrats de persones que han format part d'Empordoneses, tant artistes com públic, durant els 9 anys de la seva existència

Artistes i, sobretot, ciutadans, anònims o no, de Roses i Figueres formen part de la 10ª exposició del col·lectiu Empordoneses: ‘La Comunitat’

El passat dissabte es va inaugurar a la sala d’exposicions del centre Cultural de Ca l’Anita de Roses l’exposició col·lectiva ‘La Comunitat’, pertanyent al cicle expositiu del col·lectiu Empordoneses.
Una inauguració que va anar a càrrec de l’alcaldessa de Roses,  Montse Mindan, l’artista Pilar Farrés, el comissari de la mostra, Enric Tubert i l’assessor de Cultura de l’Ajuntament de Roses, Toni Martínez, davant d’una setantena de persones.

Per entendre l’exposició ‘La Comunitat’ ens hem de remuntar a l’any 2010, quan va néixer a la ciutat de Figueres de la ma de l’artista Pilar Farrés, el cicle expositiu Ernpordoneses, el qual va presentar dos eixos d’acció paral·lels. D’una banda, crear un espai de trobada artístic femení -limitació de gènere que va ser de curta durada-  i de l’altra, formar una comunitat artística entorn del territori per afavorir l’acció col·lectiva.

Des de llavors, Empordoneses ha funcionat sobre la base d’un fil conductor que cada any és diferent, però sempre vinculat al canvi social que viu el Món: els refugiats, la crisi, el reciclatge…
I després de nou anys de treball, el cicle s’ha consolidat tant per la implicació dels artistes i l’audiència, corn pel suport rebut de les institucions públiques i privades, i més d’un miler de persones n’han format part.

L’exposició central d’aquesta desena edició que porta per títol ‘La Comunitat’ ret homenatge precisament a aquesta comunitat, i ho fa amb una instal·lació concebuda per Pilar Farrés a partir de 260  fotografies captades per Àngel Reynal, on molts d’aquells, ja siguin artistes o públic, que han format part del cicle, han compartit al llarg d’aquests 9 anys un gest, una mirada o una idea protagonitzen la instal·lació.  

I al voltant d’aquesta instal·lació es pot descobrir una tria de peces procedents d’alguna de les nou edicions anteriors seleccionades per la mateixa Pilar Farrés i per Enric Tubert, les quals donen una idea de l’abast que han tingut les propostes dels nombrosos artistes participants, entre els quals hi són representats amb una obra Laia Bedós, Adrià Ciurana, Narcís Coderch, Narcís Costa, Alex G. Cuadras, Antoni Federico, Ramon Fort, Manel Gràvalos, Claude Lambert, Núria Surribas, Alicia Viñas i Juanjo Viñuela.

‘La Comunitat’ és, doncs, el balanç d’aquests 9 anys de vida del col·lectiu Empordoneses, un balanç que ha estat del tot positiu.

La mostra es podrà visitar fins al 15 de desembre.