La Confraria de Pescadors de Roses cedeix un local per acollir la futura Aula Gastronòmica

Aula Gastronòmica

A dalt, moment de la signatura de l'acord. A sota, la Glòria Mar II i el local que cedeix la Confraria Pescadors de Roses per acollir l'Aula Gastronòmica

La cessió s’ha fet oficial aquest matí amb la signatura d’un acord entre el patró major de la Confraria de Pescadors, Antoni Abad, i l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan

Aquest matí l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i el patró major de Roses, Antoni Abad, han signat l’acord pel qual la Confraria de Pescadors de Roses cedeix a favor de l’Ajuntament un local de la zona portuària, perquè sigui destinat a Aula Gastronòmica. Es preveu iniciar el  condicionament del local a principis d’any, el qual complirà un doble objectiu: impartir tallers de cuina destinats a la ciutadania i promoure un nou producte turístic basat en el món de la pesca. 

La implantació d’una Aula Gastronòmica a Roses té per objectiu la dinamització del port pesquer i la difusió de la cultura del peix i del món de la pesca local com atractiu ambiental, cultural, social i de promoció de l’activitat turística del municipi. Aquest projecte va ser un dels proposats i escollits pels propis veïns i veïnes de la població durant el procés de Pressupostos Participatius celebrat l’any 2017 i compta amb el suport del GALP (Grup d’Acció Local Pesquer).

Antoni Abad, ha afirmat que la creació d’una Aula Gastronòmica “permetrà donar a conèixer les espècies pròpies de la badia de Roses, oferir tallers, fomentar el consum i cuinat dels productes del mar rosinci donar visibilitat a l’ofici de pescador, professió sovint molt desconeguda per la ciutadania en desenvolupar-se  mar endins”.
Abad ha destacat que l’Aula Gastronòmica també “permetrà oferir un nou punt d’interès, un plus afegit, a l’oferta turística de Roses”.  

Recorregut didàctic i turístic pel port pesquer

En aquest sentit, la regidora d’Urbanisme, Sílvia Ripoll, ha assenyalat que “el nou espai s’articularà amb d’altres, com les visites guiades al port pesquer o la visita a la barca de pesca Glòria Mar, la qual tenim previst museïtzar properament, per formar un  recorregut didàctic i  turístic ple de continguts i amb un gran atractiu”. 

Per la seva banda, l’alcaldessa de Roses, ha destacat “la importància que aquest projecte ha nascut d’uns pressupostos participatius, on els mateixos veïns i veïnes de Roses formen part de les decisions municipals. El resultat serà un ambiciós projecte pensat tant per oferir activitats i tallers a la gent de Roses, com per potenciar la dinamització del municipi amb un nou producte turístic”.

L’Aula Gastronòmica

L’espai escollit per dur a terme aquest projecte, és un edifici de planta baixa i altell, amb una superfície útil de prop de 100 m2, situat en els locals destinats a peixateries del port pesquer. La cessió d’ús del local signat aquest matí, permetrà ara la creació de l’aula que ja compta amb el projecte aprovat inicialment. 
En ell es contempla l’enderroc dels compartiments existents per alliberar tot l’interior i aconseguir així un ampli espai destinat a cuina i zona de tast, orientat a una graderia que tindrà capacitat per a unes 35 persones, que permetrà la màxima visibilitat de l’espai de treball. Annexe a aquest espai, s’habilitarà un magatzem i una zona de treball, així com serveis sanitaris adaptats. Per últim, es milloraran la il·luminació natural i ventilació del local, amb l’alliberament del petit altell existent que permetrà l’entrada de llum zenital i amb la incorporació de dues obertures de vidre a la façana posterior. 

El projecte compta amb un pressupost de 167.000 €.