Mes de paraules

La consellera Àngels Chacón visita a l’IES Cap Norfeu de Roses en l’últim dia d’exàmens de la PAU 2020

Àngels Chacón a l'Institut Cap Norfeu de Roses
La consellera Àngels Chacón en el transcurs de la visita a l'IES Cap Norfeu, a Roses

La consellera d’Empresa i Coneixement ha destacat a Roses l’organització de la PAU en unes condicions extraordinàriament difícils

La consellera Àngels Chacón ha visitat avui a primera hora l’IES Cap Norfeu de Roses, acompanyada pel secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Lluís Baulenas, en l’últim dia de les proves de la PAU 2020, i ha destacat la “impecable organització d’un esdeveniment tan complex com és la prova d’accés a la universitat (PAU) en unes condicions extraordinàriament difícils”. Així mateix ha posat l’accent en “la maduresa i l’actitud responsable que han mostrat els estudiants”. Durant quatre dies, nois i noies han complert amb les estrictes mesures de prevenció imposades als espais on es feien els exàmens i ho han fet, ha recalcat la consellera,  malgrat les incomoditats que això els ha suposat amb una actitud cívica que és un exemple per a tota la societat”.

La consellera ha agraït “l’adaptació i esforç a una situació anòmala que, gràcies a la responsabilitat individual, ha transformat la imatge col·lectiva d’aquestes proves”. Chacón ha expressat durant la seva visita “els millors desitjos per als futurs universitaris”. Concretament, un total de 39.904 estudiants s’estan examinant aquests dies, un rècord històric amb més de 5.000 estudiants que l’any 2019.

Chacón ha volgut subratllar l’enorme mèrit que representa la normalitat amb què ha pogut tenir lloc la PAU més atípica de la història, marcada per les extremes mesures de seguretat i prevenció arran de la COVID-19. La comissió organitzadora de la PAU va treballar des de l’inici de la crisi sanitària per adaptar les proves al nou escenari causat per la pandèmia. Així, es va decidir ajornar les proves al juliol, fer-les en quatre dies en lloc dels tres habituals, i multiplicar les seus dels tribunals per garantir en tot moment la seguretat dels estudiants i de tot el personal que treballa en l’organització de les proves. Per tal de prevenir el risc de contagi es va decidir ampliar el nombre de tribunals i, així, els alumnes s’han distribuït arreu del territori en una seixantena de poblacions que han acollit un total de 216 tribunals (165 el 2019), repartits en campus universitaris (126) i centres de batxillerat (90 entre instituts i centres concertats).

Per aquest motiu, la consellera Chacón ha agraït al Departament d’Educació la seva col·laboració i, especialment, al personal dels instituts i centres concertats que s’ha posat a disposició de la comissió organitzadora de la PAU per garantir la realització de les proves amb la màxima normalitat possible. Igualment, Chacón ha subratllat el desplegament humà que han suposat aquestes PAU, amb més de 5.000 persones implicades en l’organització, 2.200 persones més que l’any passat i sense les quals hauria estat impossible la seva celebració.

La COVID-19 ha posat a prova la solidesa i flexibilitat del sistema universitari català, tant en la preparació de les proves d’accés a la universitat com en l’adaptació d’una docència presencial a una docència virtual d’emergència. En aquest sentit, Chacón ha destacat la importància del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) com a instrument de coordinació entre el Govern i les universitats. La funció imprescindible que duu a terme ha permès planificar conjuntament tant les proves PAU d’enguany com el model acadèmic per afrontar el final de curs universitari 2019-2020 i afrontar amb les màximes garanties el del curs vinent.

Curs universitari 2020-2021

Chacón ha explicat que per al proper curs 2020-2021 es preveu implementar un model híbrid de docència presencial i virtual, “garantint sempre la qualitat dels estudis i dels processos d’aprenentatge així com l’equitat del sistema. La consellera ha assegurat que tots els universitaris disposaran abans de matricular-se de la informació relativa a cada assignatura i de les ajudes de què disposaran per adaptar-se al nou curs. En el cas dels estudiants de nou accés, que són els que avui finalitzen les proves, es preveu la possibilitat d’endarrerir l’inici de curs per facilitar la seva adaptació al curs amb normalitat atès que, enguany, a causa de l’endarreriment del calendari de les proves, la matriculació a les universitats començarà al setembre i no a mitjans de juliol.

Una altra novetat del curs vinent serà la rebaixa del 30% dels preus universitaris per a les primeres titulacions de grau i màster. Una rebaixa que inclou descomptes addicionals per als estudiants amb rendes més desfavorides.