La consellera assisteix a la signatura del conveni entre l’Ajuntament de Roses i el Centre Tecnològic Beta per instal·lar al municipi una seu dedicada a la gestió i conservació dels nius de tortuga marina
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha inaugurat la seu del Centre Tecnològic Beta a Roses. Un inauguració que s’ha emmarcat en l’acte de signatura del conveni entre l’alcalde de Roses, Josep Maria Martínez; el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños; el director general de la Fundació Universitària Balmes (FUB), Jordi Baiget; i el director del CT BETA, Sergio Ponsá, per la ubicació d’aquesta seu del CT Beta al centre cultural de Ca l’Anita, que tindrà com a principal objectiu a la gestió, investigació i conservació de les tortugues careta (Caretta caretta).
A més, aquesta nova seu estarà dedicada a les activitats del Centre Tecnològic BETA relacionades amb la gestió i conservació dels nius de tortuga marina a Catalunya, un àmbit en què aquest centre s’ha consolidat com a referent. Aquesta seu de Roses del Centre Tecnològic obrirà noves oportunitats de recerca, divulgació i formació en aquest camp i en altres àrees d’expertesa vinculades a la sostenibilitat i la conservació del medi natural.
Ser útils a la ciutadania i al país
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha destacat, en el seu parlament, que la nova seu a Roses del CT BETA és un exemple de col·laboració “on es donen la mà les institucions, el coneixement acadèmic i científic i la projecció d’aquest cap a la ciutadania. Necessitem la col·laboració d’institucions i, a Catalunya, per sort, tenim un teixit acadèmic, associatiu i institucional molt ric”, ha afirmat Paneque. La consellera s’ha mostrat convençuda que projectes com aquest refermen la necessitat que “el coneixement no només ha de quedar a les aules universitàries i als centres tecnològics, sinó que ha d’arribar a les institucions i a la ciutadania”.
El rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, ha volgut destacat el compromís social que han de tenir, i tenen, les universitats que, ha dit, “ha d’establir un vincle estret i aportar coneixement als territoris on estan arrelades, per contribuir en tots aquells àmbits que necessiten solucions basades en el coneixement”. Respecte a la nova seu del CT BETA a Roses, el rector ha considerat que “és el coneixement acumulat pel centre tecnològic al llarg dels darrers 10 anys el que li ha permès arribar a punts del país, fora de l’àrea d’influència natural de la UVic-UCC, on la seva expertesa pot ser molt necessària” fet que, ha dit, també contribueix a “fomentar el desenvolupament de tot el territori i evitar la centralització del talent a Barcelona i el seu entorn”.
En la mateixa línia, el director general de la Fundació Universitària Balmes (FUB), Jordi Baiget ha dit que la presència del CT BETA a Roses respon a la seva voluntat de ser, “un centre tecnològic que resolgui problemes concrets del territori i de la ciutadania” i que, com la resta de la UVic-UCC, “sigui útil per a la societat i per al país”. Aquest vincle entre recerca i territori, ha dit, “és el que ha fet que el BETA acabi essent un referent en el disseny de solucions que responguin a reptes reals”. El projecte de Roses, ha afirmat Baiget, “l’encarem com l’inici d’una relació de la qual han de sortir més col·laboracions en el futur”.
L’alcalde de Roses, Josep Maria Martínez, ha afirmat que “la investigació ha de ser el motor del progrés de Roses, que sempre ha destacat com a destinació turística, cosa que es mantindrà i en la qual volem excel·lir, però ens hem d’obrir a d’altres àmbits”. Aquest, ha dit, és un dels reptes de futur de la Vila, juntament amb l’aposta per la salut humana relacionada amb la salut del mar, i l’economia blava. També ha defensat la voluntat del consistori de portar universitat a Roses, projecte per al qual el conveni signat amb la UVic-UCC és un primer pas.
El director del CT BETA, Sergio Ponsá, ha reivindicat, en la seva intervenció, la voluntat de “demostrar que la recerca no s’ha de concentrar exclusivament a l’àrea metropolitana de Barcelona o a les capitals de província” sinó que “també s’ha de fer des de les ciutats mitjanes i pobles d’arreu del país”. En relació a l’acord formalitzat amb l’Ajuntament de Roses, Ponsá ha assegurat que “al CT BETA creiem que el progrés es construeix sumant esforços, no competint; aquesta manera de fer oberta i col·laborativa, ha estat un dels grans motors del creixement del centre en els nostres deu primers anys”. En context, s’ha mostrat convençut que “som els primers d’instal·lar-nos a Roses però esperem que ben aviat vinguin altres universitats i centres de recerca que trobin en aquest territori un lloc on aportar valor”.
La nidificació de tortugues marines, una problemàtica creixent
En els darrers anys, les costes del Mediterrani occidental han experimentat un augment significatiu en la nidificació de la tortuga careta (Caretta caretta), una espècie amenaçada. Aquest fenomen, possiblement vinculat al canvi climàtic, ha comportat l’aparició de nius en zones de gran presència humana, com les platges catalanes, plantejant nous reptes per a la conservació de l’espècie i la gestió sostenible dels espais costaners.
El Centre Tecnològic BETA participa en el programa de seguiment de la nidificació de la tortuga careta a les costes de Catalunya que impulsa el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. Hi desenvolupa activitats de gestió, amb iniciatives que inclouen la detecció i protecció de nius, la sensibilització ciutadana i la formació de tècnics.
“Disposar d’una base operativa a Roses ens permetrà fer aquesta feina amb més eficàcia, més rapidesa i més capacitat de connexió amb el territori”, ha afirmat Sergio Ponsá en la inauguració de la nova seu. Aquesta obertura representa una fita destacada en el desè aniversari del CT BETA i marca l’inici d’un projecte d’expansió territorial que preveu la creació de noves seus en altres punts de Catalunya, per reforçar la seva tasca de recerca i transferència de coneixement al servei de la sostenibilitat.
L’espai del CT BETA a Ca L’Anita també obre una finestra d’oportunitats per a Roses, ja que facilitarà l’arribada d’activitats vinculades a la recerca universitària i reforçarà el seu paper com a municipi compromès amb la conservació del litoral i la sostenibilitat.