La Creu Roja Roses-Castelló d’Empúries reparteix 8.000 € entre les famílies més vulnerables

Creu Roja Roses- Castelló d’Empúries
La Creu Roja Roses- Castelló d’Empúries ha començat a repartir 8 targetes per valor de 100 cadascuna per ajudar a les famílies més vulnerables

La Creu Roja Roses- Castelló d’Empúries ha començat a repartir aquesta setmana 80 targetes per valor de 100 € cadascuna per poder comprar productes de primera necessitat als supermercats Bon Preu i Esclat

La Creu Roja dins la crisi sanitària del coronavirus, va endegar el Programa Respon, projecte on s’emmarca tota la resposta que es dona al territori, i a Roses l’entitat humanitària està coordinada amb Serveis Socials de l’Ajuntament en quant a alimentació i necessitats bàsiques, és a dir, totes les persones que s’adrecen a l’entitat humanitària, ja sigui via telèfon, via mail o personalment “els expliquem que les ajudes d’alimentació s’organitzen des de Serveis Socials, des d’on després de fer una valoració es deriven al CDA -Centre de Distribució d’Aliments- de Càritas Roses”, ha afirmat la coordinadora de Creu Roja Roses-Castelló d’Empúries, Clàudia De Cruz, per explicar tot seguit que “nosaltres fem ajudes complementàries quan Serveis Socials ho requereix. És a dir, tots els nostres recursos estan a disposició de l’administració perquè no és just que només ens beneficien de les nostres ajudes la gent que ens coneix”.
I entre les ajudes complementaris que Serveis Socials ha requerit de la Creu Roja “ha estat comprar aliments amb caràcter d’urgència i de manera puntual per a famílies que no podien esperar que els donessin els aliments al CDA”, ha afirmat De Cruz. Fins al moment Creu Roja ha destinat a Roses 1.000 euros en aliments per ajudar a 20 famílies en que la seva situació era molt crítica.  

I ara, la Creu Roja Roses-Castelló d’Empúries, per complementar l’ajuda que s’està portant a terme des de les Àrees de Serveis Socials d’ambdós ajuntaments ha començat a repartir 80 targetes en totes dues poblacions per un valor de 100 € cadascuna, per a que les famílies vulnerables puguin comprar als supermercats Bon Preu i Esclat els productes que necessiti. “La Creu Roja entrega aquestes targetes com a mesura d’urgència i exclusivament per donar més marge de temps a l’administració. Targetes que es repartiran a famílies vulnerables amb mainada, que és el requisit principal, tot i que també disposarem d’uns diners per atendre les necessitats d’urgència que no entrin dins del perfil de les targetes”, ha especificat De Cruz.

Ajuda a la gent gran

Els serveis que ofereix la Creu Roja Roses-Castelló d’Empúries s’han vist modificats dràsticament durant l’estat d’alarma per la crisi sanitària del coronavirus.

Els serveis que feien, per una banda, abans de l’estat d’alarma, era l’acompanyament de la gent gran a les visites mèdiques, per exemple, així com les gestions per fer-les arribar a casa seva productes d’alimentació i farmacèutics.
I per l’altra, la ronda de trucades setmanals i les visites a domicili que feia l’Ester Simon per tal de cobrir al mes les 80 persones de les quals té cura l’entitat humanitària de Roses, “però des que es va decretar l’estat d’alarma no podem fer l’acompanyament ni les visites a les llars i, des de llavors, portem realitzades més de 1.000 trucades, és a dir hem passat de fer 60 mensuals a més d’un miler des que es va decretar l’estat d’alarma”, va assegurar la coordinadora de Creu Roja Roses-Castelló d’Empúries, Clàudia De Cruz.

A més, d’aquestes 80 persones l’entitat humanitària de Roses va ampliar la seva llista d’ajuda als mateix socis i sòcies de la Creu Roja (en la franja d’edat de més de 65 anys) el que significa 330 persones a les que oferir ajuda.

També, la Creu Roja Roses-Castelló d’Empúries, en tenir cura de persones de la tercera edat, ha implicat a establiments comercials de la Vila per tal de detectar possibles casos en risc, és a dir, “aquelles persones que fa dies que no les veuen, que han descuidat la higiene personal, que les veuen desorientades, en definitiva, que han viscut un canvi que pot donar a pensar que a una persona li pot estar passant alguna cosa”, ha explicat De Cruz.

Ajuda a la infància

Dins les ajudes dirigides a la mainada, la Creu Roja Roses-Castelló d’Empúries ha fet arribat a les famílies amb nens i nenes acollits en el projecte de Reforç Escolar de l’entitat, una guia d’activitats per a que els pares i mares la poguessin oferir als seus fills, que encara no havien rebut material escolar per fer deures, per tenir-los actius. A més, a d’altres famílies se’ls va facilitar material per el infants poguessin fer activitats manuals a casa, així com ajudar a fer els deures als infants via telefònica amb els pares, tasca de la que també s’encarrega la voluntària Esther Simon.

Curs d’alfabetització del català

El curs d’alfabetització que portava a terme la Creu Roja abans de l’estat d’alarma amb una vintena de persones de dilluns a divendres, amb un total de 180 hores de hores lectives, s’està realitzant actualment via internet i per telèfon.

Formació i ocupació

El projecte de Formació i ocupació “en quant a acompanyament, orientació, assessorament laboral, com fer un currículum, dirigit a dones amb poca formació i experiència laboral, també s’ha hagut de passar a un format digital, com també els tallers que fèiem en el  curs presencial per treballar en un supermercat, i en el que hi participen 16 dones, per tal de continuar impartint el curs de manera online ”, ha afirmat Laia Rosés, coordinadora d’aquest projecte de Formació i ocupació.

Un curs composat de dues parts, “la teòrica-pràctica per poder treballar en un supermercat com és la manipulació d’aliments, riscos laborals i atenció al client, per després fer un temps de practica treballant en una empresa”, ha explicat Rosés.

Informació i suport en temes puntuals sobre ocupació

Cal destacar que la Creu Roja Roses-Castelló d’Empúries dona suport i informació durant l’estat d’alarma a qualsevol persona, ja sigui home o dona, en temes referent a l’ocupació. Així, la persona que tingui un dubte puntual sobre ocupació pot resoldre-la posant-se en contacte via telefònica amb la Creu Roja.