Programa Reallotgem

La crisi i el perquè tant d’atur van centrar la xerrada de l’economista Miquel Puig a Roses

Propostes d’un país per a un nou temps
L'economista Miquel Puig en un moment de la xerrada

El doctor en economia, Miquel Puig, va ser a Roses en el marc del cicle de conferències ‘Propostes d’un país per a un nou temps’

Propostes d’un país per a un nou temps
L’economista Miquel Puig en un moment de la xerrada

Es va anunciar que Miquel Puig, economista i docent universitari com a professor de Teoria econòmica, que va visitar Roses, divendres, dins el cicle de conferències ‘Propostes d’un país per a un nou temps’, parlaria sobre quin serà l’escenari més probable i quins reptes i aspectes ha de tenir resolts Catalunya com a estat independent.

Un tema, el de la viabilitat de Catalunya com a nou estat d’Europa, que Puig va deixar clar dient que “és tan evident que Catalunya serà viable econòmicament que no hi ha debat”. Amb aquesta afirmació, l’economista va assenyalar als assistents que si estaven interessats sobre la qüestió, es podria tractar al final de la xerrada que havia vingut a fer sobre la crisi actual i el perquè “de l’atur excepcional, tan elevat, que hi ha al conjunt espanyol i a Catalunya”.
Miquel Puig va donar una dada paradoxal, després d’assenyalar que per sortir la crisi s’han de crear llocs de treball, i és que Espanya, amb la taxa d’atur més alta d’Europa, és el país que més ocupació crea, però el problema és que aquests llocs de treball se’ls ha quedat els immigrants perquè els d’aquí el rebutjàvem. “I això ha atret molta immigració, en aquest segle, per cada immigrant que s’ha quedat a Alemanya, 70 s’han quedat a Espanya. Tenim massa atur perquè, sobretot, hem creat llocs de treball per a immigrants”, va analitzar.

A l’assaig  del qual és autor, ‘La sortida del laberint: El camí per superar la crisi creant llocs de treball decents’, l’economista formula una proposta, que va explicar als assistents a la xerrada realitzada al vestíbul del teatre municipal de Roses, per sortir de la crisi, “resumint, és tenir més industria i millor turisme, perquè les societats industrials han experimentat menys augment de l’atur, i les societats més turístiques són les que, en aquest sentit, han evolucionat pitjor”. “I això, va continuar Puig, ens diu molt clarament que hem de reformular el nostre model de creixement”.
I centrat en el model turístic que és el que més afecta a una població com Roses, on la major part dels seus ingressos provenen del turisme, el professor universitari va afirmar que hauríem de seguir “el model austríac, que és més selectiu, un model amb menys inversió, amb menys ma d’obra i amb els mateixos ingressos que Catalunya, i molt més respectuós amb el paisatge”. Així mateix, Puig va rebutjar seguir amb el model balear, on les illes balears eren la primera comunitat per renda per càpita d’Espanya, i ara són les setena”.

Norbert Bilbeny, catedràtic d’Ètica de la Universitat de Barcelona, serà l’encarregat d’impartir la segona conferència d’aquest nou cicle sobre ‘Propostes d’un país per a un nou temps’. Serà el 15 de novembre a les 20:30 hores, i com és habitual, al vestíbul del teatra municipal de Roses.