‘La Cuina’, un Espai de Trobada sobre el cooperativisme guanya la 1ª edició del premis d’Inclusió Social de l’Alt Empordà

Projectes d'Inclusió Social

El jurat també va atorgar un accèssit dels premis d’Inclusió Social a un projecte que promou l’ocupació per a joves amb discapacitat intel·lectual a Castelló d’Empúries

Premis Inclusió SocialEl projecte ‘La Cuina, cooperativisme a foc lent’ presentat per Mireia Vehí, junt amb Carla Alsina i Christel Keller, ha guanyat la primera edició dels Premis d’Inclusió Social Alt Empordà atorgats pel Consell Comarcal. Aquesta iniciativa rebrà una dotació econòmica de 5.000 euros.

Aquest projecte d’emprenedoria social vol donar resposta a la situació de crisi mitjançat una proposta innovadora que integra les perspectives intercultural i de gènere. Té com a objectiu promoure l’acció comunitària i l’economia social i cooperativa per fer front a la precarietat de les economies domèstiques, l’atur de llarga durada i els efectes de la crisi en determinats sectors vulnerables de la societat.

El projecte proposa generar un espai de trobada, ‘La Cuina’, en el qual les persones participants podran compartir i col·lectivitzar les tasques domèstiques (cura de persones, alimentació i cura de la llar) i posarà en marxa una oficina de formació i assessorament per fomentar iniciatives emprenedores i d’autocupació entre les persones que participin en aquest espai. El projecte es durà a terme al llarg de l’any 2014 a l’àrea bàsica de serveis socials de Sant Pere Pescador.

D’altra banda, el Jurat dels Premis d’Inclusió Social també ha decidit atorgar un Accèssit al projecte ‘El Tamariu-Projecte laboral Reciclatge de Paper’ presentat per Lluís Arté, president de l’Associació Tamariu. En aquest cas la dotació econòmica que rebrà serà de 1.000 euros.

Aquest projecte té com a finalitat promoure l’activitat ocupacional per a un grup de nois i noies amb discapacitat intel·lectual de la comarca de l’Alt Empordà. El projecte vol fomentar la integració sociolaboral d’aquests joves que ja han acabat el seu cicle formatiu i han d’inserir-se al mercat de treball.  La proposta se centra en generar llocs de treball a partir d’una activitat productiva centrada en el reciclatge de paper de diari destinat a facilitar bales de paper triturat i premsat per a nius de garrins a diverses granges de la comarca. Aquest projecte es durà a terme al llarg de l’any 2014 al municipi de Castelló d’Empúries i beneficiarà a joves de tota la comarca.

El Jurat del I Premis d’Inclusió Social a l’Alt Empordà ha tingut especialment en compte en tots dos casos, entre d’altres criteris de valoració, l’esforç per promoure una activitat en el territori innovadora, la qualitat i viabilitat de la proposta tècnica i  l’experiència dels equips professionals. En aquesta primera convocatòria s’ha presentat una gran diversitat de projectes (11 en total) orientats a promoure la inclusió social de persones i col·lectius vulnerables de la comarca.

La iniciativa del lliurament dels Premis d’Inclusió Social neix del Pla per a la Inclusió i la Cohesió Social de l’Alt Empordà 2013-2016 i té com a finalitat fer emergir i finançar iniciatives innovadores dirigides a promoure processos d’inclusió social per millorar les condicions de vida de la població de la comarca i reforçar la cohesió social.

El lliurament dels Premis d’Inclusió Social es durà a terme el proper mes de gener a la seu del Consell Comarcal en una jornada en què s’exposaran tots els projectes presentats en aquesta convocatòria.