Mes de paraules

La Cultura que volem

Gerard Olivé Etimològicament “cultura” prové del mot llatí colere (conrear). Per contra, la tradició anglosaxona recorre al terme coulter (làmina, fulla) per explicar d’on sorgeix la paraula “culture”. Si prenen aquestes dues referències, ens és fàcil traçar una metàfora que serveixi per comprendre les implicacions de la cultura entesa com a element que remou les consciències, just com la fulla d’una arada, que remou el sòl al conrear.

Van ser els il·lustrats del segle XVIII que van associar el terme “Cultura” al cultiu de l’esperit, és a dir, al desenvolupament intel·lectual d’un mateix. A partir d’aquest moment, la cultura ha experimentat un procés gradual el qual l’ha portat a convertir-se en l’element més important pel que fa al desenvolupament humà, abraçant diferents camps que, a priori, poca cosa tenien a veure amb la perspectiva cultural.

Aquest procés de consolidació ha sigut tan gran que, actualment, una cultura de qualitat, plural i inclusiva és un element clau a l’hora de tenir una societat civil dinàmica i participativa, com també, alhora, un mecanisme imprescindible per a desenvolupar els processos de cohesió en les societats diverses i plurals del segle XXI, de les quals Roses n’és un bon exemple en tots els aspectes.

Per construir una ciutat oberta, participativa, cohesionada de la qual tots ens en sentim partícips, cal desterrar la vella interpretació del concepte “cultura” com una simple àrea decorativa i patrimoni d’una petita elit del món municipal. La Cultura és una de les eines més importants de què disposen els ajuntaments per tal de poder transformar i millorar la seva societat. Cal, doncs, desenvolupar un model de cultura de qualitat i transversal, que inclogui els diferents sectors; on els rosincs tinguin una mirada crítica amb tot allò que els envolta i on es fomenti la creativitat i l’expressió dels nostres fills. Un model cultural que tingui clars els objectius socials, cívics i educatius i que s’implementi, no només a través dels mecanismes propis, sinó a través de totes les diferents àrees i projectes que l’Ajuntament tira endavant.

El camí cap a una societat millor és del tot impossible de transitar sense un model cultural adequat que el recolzi. En funció de quin model cultural implementem a Roses, construirem una ciutat oberta, participativa, inclusiva i dinàmica o un poble trist, tancat, endogàmic i socialment fragmentat.

A més de la seva tasca social, la cultura és, malgrat les opinions decimonòniques d’alguns arcaics, un motor que pot estimular i diversificar l’economia. Al nostre voltant podem veure com diferents països han apostat per la cultura com a element de creixement econòmic. A França, la cultura representa el 8% del PIB; Als EUA la indústria cultural ocupa el segon lloc pel que fa a beneficis econòmics, mentre que a Itàlia, s’ha implementat un model turístic particular, el qual funciona a partir de la fusió entre els conceptes culturals i turístics (fusió concretada amb la unió d’ambdós ministeris).

A més de la potenciació de la creativitat i el talent propi de la nostra gent (que és molt, i no sempre prou ben valorat), Roses té les condicions necessàries per convertir-se en un municipi cultural de referència. Els seus vestigis històrics, d’un immens valor patrimonial (catalogats com a bé cultural d’interès nacional, -BCIN- ) i que, a més, comprèn, pràcticament, la totalitat de les èpoques de la nostra història, converteix Roses en una població exclusiva.

Si som capaços d’aglutinar i donar coherència a una oferta turística en aquest àmbit, estem convençuts que podem arribar a ser una destinació de referència i complementar (i, el més important, desestacionalitzar) l’oferta tradicional de la nostra ciutat. Cal ser valents i apostar per aquest tresor, encara enterrat, que tenim a casa nostra.

Així doncs, la gent d’Esquerra Republicana de Roses, creiem en la cultura com element estimulador del pensament lliure i que cultiva a la ment humana, de la mateixa manera que ho fa la fulla d’una arada en el sòl. Per tant, la considerem el millor factor possible per a servir d’eix vertebrador del desenvolupament social i econòmic de la nostra ciutat i la nostra societat.

Gerard Olivé i Paltré

Coordinador Cultura ERC Roses