Mes de paraules

La dessalinitzadora mòbil al Port de la Selva ha garantit l’ús d’aigua de boca a la població aquest estiu

Dessalinitzadora mòbil al Port de la Selva
Pere Saló, Josep Maria Cervera i Jordi Agustí, al fons, a l'interior de la planta dessalinitzadora

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Jordi Agustí, ha visitat aquesta instal·lació que garanteix l’abastament en un període en què la població del municipi s’incrementa considerablement

Dessalinitzadora mòbil al Port de la Selva
Pere Saló, Josep Maria Cervera i Jordi Agustí, al fons, a l’interior de la planta dessalinitzadora

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Jordi Agustí, acompanyat per l’alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, i pel director dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Girona, Pere Saló,  va visitar ahir dilluns la dessalinitzadora mòbil que està garantint l’ús d’aigua de boca durant aquest estiu al Port de la Selva).

El Port de la Selva està vivint el pitjor episodi de sequera dels darrers 20 anys.  Cal tenir en compte que aquest és un dels pocs municipis de la costa Mediterrània que a començaments del segle XXI encara s’abasteix només de l’aigua del seu propi aqüífer.

Aquest fet és un indicador de la sostenibilitat del municipi que ha tingut un creixement proporcional als seus recursos hídrics. A més, també ha endegat iniciatives pioneres com la recàrrega de l’aqüífer amb aigua regenerada.

Pluges per sota de la mitjana

En aquests moments vivim una situació excepcional perquè la mitjana de pluja dels darrers tres anys ha quedat per sota dels 500mm (495mm el 2015, 476mm el 2016 i 411mm el 2017). “La prioritat és poder subministrar aigua apta per als usos de boca en aquestes setmanes de màxima afluència”, va assegurar l’alcalde de Port de la Selva.

En situacions de pluviometria considerada normal (la mitjana de les darreres dècades se situa entorn els 650 mm/any) no hi ha problemes greus de subministrament.

Davant la sequera acumulada, l’aigua obtinguda de l’aqüífer, ha augmentat el nivell de sal (clorurs). Des de l’Ajuntament del Port de la Selva amb el suport de l’ACA i del Consorci de la Costa Brava (CCB) es va haver d’optar per la única solució viable a curt termini, el lloguer d’una dessalinitzadora mòbil per tractar l’aigua de l’aqüífer i garantir durant la temporada d’estiu els usos de boca.

Així des del passat 4 d’agost es va connectar el dipòsit d’aigua municipal a una dessalinitzadora mòbil.
L’aigua que s’extreu de l’aqüífer és tractada per aquest equipament i distribuïda amb un índex de salinització d’entre 400 i 500 mg/l, per sota dels 800 mg/l que no la farien apta per al consum, però per sobre dels 250 mg/l que es considera dins la normalitat.
La dessalinitzadora només és una mesura puntual i d’emergència, , amb un cost de 16.000 setmanals,  per garantir la qualitat del subministrament aquestes setmanes d’estiu en què coincideix la màxima freqüentació turística. Instal·lació que seguiré en funcionament fins que els nivells de l’aqüífer permetin garantir l’ús d’aigua de boca a la població.

Solucions estructurals

Fa mesos que es treballa per poder-se connectar a la xarxa de la Costa Brava Nord i poder afrontar amb les millors garanties possibles el subministrament d’aigua. La complexitat del projecte és important i requereix d’actuacions més enllà del municipi però es treballa amb tots els agents implicats perquè sigui una realitat el més aviat possible.