El pressupost de la corporació per l’any vinent rep els vots favorables de Junts per Catalunya, ERC, PSC, Independents de la Selva i Tots per l’Empordà, i el vot en contra de la CUP-Som Poble
El ple de la Diputació de Girona ha aprovat inicialment aquest dimarts al migdia, en una sessió extraordinària al saló de sessions, el pressupost general de la corporació per al 2024, dotat amb 197,2 milions d’euros. Ho ha fet amb els vots favorables de l’equip de govern (Junts per Catalunya i ERC), així com del PSC, Independents de la Selva i Tots per l’Empordà. El grup CUP-Som Poble hi ha votat en contra.
Els primers comptes del mandat 2023-2027 mantenen la tendència de creixement dels últims anys, per bé que enguany l’increment ha estat notori, amb un 16,6 % respecte a l’exercici anterior. Aquest pressupost inclou la mateixa corporació, així com els seus tres organismes autònoms (Dipsalut, XALOC i el Conservatori de Música Isaac Albéniz) i l’entitat pública empresarial Semega.
Comptant-hi tot el grup institucional –els tres consorcis adscrits (Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, Consorci de les Vies Verdes de Girona i Consorci de les Gavarres) i el de les societats mercantils participades majoritàriament (Patronat de Turisme Costa Brava Girona i SUMAR)–, el pressupost arriba fins als 285,9 milions d’euros.
L’equip de govern ha posat èmfasi en el fet que aquests comptes estan pensats per adaptar-se a les contingències i adversitats de la conjuntura econòmica actual –en especial, els efectes de la inflació i la sequera– i tenir capacitat per respondre-hi amb agilitat de forma coordinada i anticipada. Uns comptes, en definitiva, per cobrir les necessitats dels 221 municipis de la demarcació i de tota la ciutadania gironina.
Aquesta implicació i compromís amb el territori queda reflectida en l’increment del Fons de Cooperació Econòmica i Local, la principal línia de subvenció de la Diputació de Girona. Creix un 34,3 % i arriba fins a la xifra de 28,4 milions d’euros, com a conseqüència de la consolidació del fons econòmic extraordinari que s’havia obert els dos últims anys arran de la covid-19.
Les mesures per fer front al canvi climàtic i a la sequera són un dels eixos principals sobre els quals gravita el pressupost, que també té molt presents les polítiques socials i d’habitatge, el suport a la iniciatives culturals i esportives del territori i el desplegament de la fibra òptica arreu de la demarcació.
El pressupost s’ha elaborat tenint en compte els objectius de desenvolupament sostenible (ODS). Aquests indicadors mostren una determinació clara per aconseguir els objectius de l’Agenda 2030 i per posicionar les comarques gironines d’acord amb l’Aliança Catalunya 2030.