La Dracma de Roses està artísticament al nivell del millor que van fer els grecs

Ajuntament de Roses
El doctor en Història, Miquel Crusafont, amb el regidor de Cultura de Roses, Marc Danés, en un moment de la conferència

El doctor en Història per la UAB, Miquel Crusafont, va fer aquesta afirmació durant la conferència que va oferir dijous dins el cicle ‘Roses, un poble amb molta història’

Ajuntament de Roses
El doctor en Història, Miquel Crusafont, en primer terme, amb el regidor de Cultura de Roses, Marc Danès, en un moment de la conferència

El cicle conferències que sota el títol ‘Roses, un poble amb molta història’ gira al voltant de la història local de la Vila rosinca, va portar dijous fins al Teatre Municipal a tota una eminència en qüestions numismàtiques, Miquel Crusafont, que a banda de ser doctorat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, és l’actual president de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, tot després d’haver dirigit el Museu d’Història de Sabadell.

Crusafont va oferir una xerrada, que sota el títol ‘Els grecs a Roses i una llarga història monetària’, va deixar clar als assistents que “és un tema delicat i gens fàcil ja que la història monetària de Roses penja d’un fill, ja que avui dia es continua investigant.
I com exemple va posar “la moneda visigoda de Roses, que creiem que és de Roses, però”, va remarcar,“hi ha qui opina d’una altra manera”. Segons l’historiador, passa el mateix amb “la moneda carolíngia, tot i que afortunadament les dades que van sortint, que són poques, van ajudant a situar que és de Roses, però, tot i això no és una questió resolta”.

“La Dracma de Roses és el no va más”

Tots aquestes qüestions i dubtes sobre la història monetària de Roses es van esvair quan Miquel Crusafont va assenyalar que “la Dracma de Roses és el no va más, és la peça artísticament més gran no només d’aquesta zona, sinó del mediterrani occidental. I va afegir, “a la vegada és una joia, però a la vegada és un mite. I tots admirem que s’hagi pogut produir una cosa així que està al nivell del millor que van fer els grecs, i el millor que van fer els grecs són les produccions de Sicília, de Siracusa en concret. I la Dracma de Roses està a aquest nivell”.

Sens dubte, que totes aquelles persones que han estat guardonades per l’Ajuntament de Roses amb la Dracma de Roses sabran, a partir d’ara que més que un guardó, que més un premi, van ser honrats, reconeguts amb una joia, amb un mite.