Cinema a la Fresca

La Festa Major de Roses 2015 amplia l’oferta musical dels concerts de Barraques

Festa Major de Roses 2015
L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i el regidor de Festes, Francesc Giner, amb la revista de la Festa Major durant la presentació

Roses celebra enguany la seva Festa Major del 9 al 16 d’agost amb un intens programa d’activitats per a totes les edats i públics

Festa Major de Roses 2015
L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i el regidor de Festes, Francesc Giner, amb la revista de la Festa Major durant la presentació

La principal novetat de la Festa Major de Roses “és l’ampliació el nombre de formacions que hi actuaran al recinte firal de les Barraques, que aplegarà formacions de qualitat de diferents gèneres i estils”, ha anunciat el regidor de Cultura de Roses, Francecs Giner, que ha presentat, aquest matí, juntament amb l’alcaldessa Montse Mindan les més de 40 activitats que s’oferiran durant els 8 dies de festa.

Així, l’escenari de Barraques, que s’estrenarà dimarts, 11 d’agost, hi actuaran Manel Fuentes & The Spring’s Team, Bananna Beach, El Niño de la Hipoteca, Los Ratones, Pepet i Marieta, La Gossa Sorda, Olvido, Reincidentes i Radical Animal Beat.

Tots els concerts s’iniciaran a les 23 hores i tots, com sempre, són gratuïts.

Un oferta de concerts que es completa amb les sessions nusicals de Adrià Giner DJ, DJ Septi i DJ Xavi Buixò, actuacions aquestes que compten amb la col·laboració econòmica de les Colles de Carnaval que disposen enguany de Barraca.

Els dies de les actuacions de cadascú dels concerts els trobareu AQUÍ.

Segona edició de Duel de Guitarres

Donat l’èxit assolit l’any passat per Duel de Guitarres, enguany s’ha decidit celebrar la segona edició, que es portarà a terme el 15 d’agost a les 21:30 hores. Per saber com participar i el funcionament d’aquest concurs de guitarres cliqueu AQUÍ.

Jubiteatre oferirà una representació teatral

Una altra novetat de la programació d’enguany és la incorporació de la representació teatral que tindrà lloc dijous 13 d’agost al Teatre Municipal, on Jubiteatre presentarà el sainet “Jugant amb els motius de Roses”, escrit per Esther Gotanegra, i l’obra “Per no entendre el castellà”, de Josep Bordas.

El grup Jubiteatre està integrat per jubilats de Roses que l’any 2013 es reuniren moguts per l’interès a assajar i representar una obra teatral. L’èxit de les diferents actuacions que varen desenvolupar a diferents poblacions de la comarca d’aquella primera obra (“Tots bojos per una torre”), els ha dut a continuar la seva trajectòria. “Per no entendre el castellà” és la seva segona proposta, estrenada el passat mes de maig a Roses amb gran èxit. Ara, la programació de Festa Major, ofereix l’oportunitat de gaudir (o tornar a gaudir), d’aquesta representació.

  • Festes i Tradicions

En l’apartat de festes populars i tradicions, diverses activitats tornaran a envair els carrers de la població, com és el cas de les matinades i cercaviles de gegants, les audicions de sardanes, els castellers, els balls populars, la Festa de les Cucanyes, el Correbous i l’Empaitada, la missa internacional Oikoumene, el lliurament de la Dracma de Plata de Roses, les danses tradicionals, o l’espectacle de focs artificials com a acte de cloenda de la Festa Major.
“Són activitats que la gent espera per la Festa Major, com per exemple la Festa de l’Escuma els més petits, o les Travessies de Natació, la Cercavila dels Gegants després hi ha d’altres com el Correbous o l’Empaitada d’Ànec que agrada a una part de la societat i l’altra meitat no vol que es faci, però són activitats que no podem treure cap perquè precisament és el que marca una Festa Major com la de Roses”, ha assenyalat Mindan.

Competicions esportives que ja són històriques

L’apartat esportiu també tindrà una forta presència, amb la realització de tornejos que, per la seva extensa trajectòria, han assolit ja la categoria d’històrics. És el cas de la Travessia de natació al Port de Roses, que enguany arriba a la seva 79a edició, el Trofeu de Petanca de Festa Major (39a edició), o la Travessia Local de Natació “Trofeu Enric Badosa”, que arriba al 30è aniversari.

  • Fires i actes infantils

L’espai firal de l’antic càmping Bahía obrirà les seves atraccions i barraques (aquestes darreres gestionades per les colles de Carnaval de Roses), el dimarts 11 d’agost a partir de les 20 h, obrint cada dia a la mateixa hora fins al diumenge 16 d’agost (inclòs). Per la seva banda, la plaça Catalunya allotjarà la Fira d’Artesania del 14 al 16 d’agost, de 10 a 22 hores.

Per als més petits, espectacles d’animació, activitats familiars a la Ciutadella i al Castell de la Trinitat, contes a la fresca, festa de l’espuma i cercaviles, són algunes de les activitats programades.

  • El pressupost, si fa o no fa, es manté gairebé igual a l’any passat amb 148.000 euros

Com ve succeint en els darrers anys, l’Àrea de Festes del consistori rosinc ha parat una molt especial atenció en reduir al màxim els pressupostos de les distribucions, serveis i contractacions necessaris per a la celebració de la Festa Major. Així, tot i l’ampliació de la programació de barraques, el consistori ha mantingut el pressupost destinat a la Festa Major en 148.000 €, mantenint-lo en els paràmetres d’anys anteriors, on els pressupostos van ser de 140.000 € (2014) i 143.500 € (2013).

4.000 revistes i 5.000 programes de Festa Major

Per donar a conèixer tota la programació, l’Ajuntament ha editat un total de 5.000 programes de mà de la Festa Major i 4.000 revistes, que es poden trobar a l’Ajuntament, a l’Oficina de Turisme i a la Biblioteca Municipal, així com a diferents equipaments i establiments del municipi.

La Revista de Festa Major ha esdevingut amb el pas dels anys una autèntica tradició rosinca, la publicació de la qual compta amb una gran expectació per part de la ciutadania. A través d’ella, es descobreixen fets històrics, anècdotes, tradicions i personatges relacionats amb la vila.

En l’edició d’enguany, trobem els articles d’investigació de Xènia Berta sobre “La Festa Hel·lènica”; el de Josep Maria Barris i Pol Meseguer (ambdós arxivers de Roses) i Pep Vila, que porta per títol “Els dotze barrils d’anxova de Roses i un casament comtal”; i el de l’economista Ernest Ruiz, “El finançament del municipi turístic”. Un apartat es destina a la publicació de les poesies guanyadores de la darrera edició dels Jocs Florals de Roses, mentre que en l’apartat fotogràfic hi trobem el treball de Joan Juanola, amb 14 espectaculars fotografies recollides sota el nom “Els Colors del Vent”.