Suquet de peix de Rose

La Festa Major de Roses 2021, que recupera les fires, ofereix activitats per a tots els públics

Festa Major de Roses 2021
L'alcalde Joan Plana i el regidor de Cultura i Festes, Èric Ibáñez, amb la revista de la Festa Major de Roses 2021

Aquest matí s’ha presentat la programació i la Revista de la Festa Major de Roses 2021

Aquest matí, l’alcalde de Roses, Joan Plana, i el regidor de Cultura i Festes, Èric Ibáñez, han presentat la programació de la Festa Major 2021 i de la revista que el consistori rosinc edita anualment amb motiu de la seva celebració.

Un programa de festes que recupera enguany les fires d’atraccions a l’antic càmping Bahía, a més d’oferir una trentena d’activitats culturals, infantils, visites i festes tradicionals programades, volen recuperar gradualment l’essència festiva i popular de la Festa Major rosinca.

Serà “una Festa Major especial -ha assenyalat l’alcalde de Roses- primer perquè és l’inici de la recuperació de la normalitat, per la qual cosa podem programar moltes més activitats que l’any passat, i és especial també perquè encara no estem en una situació normalitzada i no podrem tenir una Festa Major com la que tots volem viure, per això agrair l’esforç de l’Àrea de Cultura i Festes d’haver estat capaç d’organtizar totes les activitats que es duran a terme amb totes les mesures de seguretat pertinents”.

Tot enllestit per celebrar el Castell de Focs i l’orquestra de final de Festa si la pandèmia ho permet

Les tradicionals fires de la Festa Major tornaran a instal·lar-se enguany a Roses en els terrenys de l’antic Càmping Bahía, a partir del dissabte 7 d’agost. Les atraccions obriran a les 18 hores cada dia fins al diumenge 15 d’agost, i també estaran obertes els dies 20, 21 i 22 d’agost.

Per la seva banda, El Castell de Focs Artificials que cada any s’encarrega de simbolitzar el tancament de la Festa Major, i que a nivell organitzatiu “és l’activitat, segurament, més complicada de gestionar en quant al control d’aglomeracions de gent, ho tenim tot a punt i preparat per si la situació sanitària ho permet per poder-los celebrar”, ha assegurat el regidor de Cultura i Festes. Un focs d’articifi que, si finalment es porten a terme, després de l’obligada en l’edició de l’any passat a causa de la pandèmia, oferiran un nou i diferent espectacle nocturn de llum i color respecte als darrers anys.

La cultura i la divulgació centraran bona part dels actes de la festa major des de diferents vessants i disciplines. Les arts plàstiques comptaran amb la inauguració de l’exposició de pintures de Juanjo Viñuela a la sala de Ca l’Anita. El patrimoni de Roses, cultural i natural, prendrà protagonisme de la mà de l’arqueòleg Lluís Palahí, que oferirà una visita guiada a la vila medieval de la Ciutadella, i dels geòlegs Elena Druguet i Jordi Carreras, que  explicaran el jaciment geològic del Far. En l’apartat editorial, tindrà lloc la presentació dels llibres “Històries d’alcaldes”, de Joaquim Nadal i Joan Armangué, moderada per l’alcalde de Roses, Joan Plana, i que es durà a terme al jardí del Mas de les Figueres.

Davant la impossibilitat d’organitzar les barraques i concerts de Festa Major que s’ofereixen en cada edició al Càmping Bahía a causa de la situació sanitària, el Departament de Cultura i Festes ha programat dos concerts, Doctor Prats i Xavi Sarrià, destinats al públic jove. En aquesta ocasió, es realitzaran a la Ciutadella de Roses amb seient i control d’aforament, per donar compliment a les mesures sanitàries establertes.
També a la Ciutadella, se succeiran al llarg de diferents nits de Festa Major els concerts d’Amaral i Aitana, en el marc del Festival Sons del Món.

Els esports tornen a tenir cabuda en la programació amb la Travessia Roses-L’Escala-Roses, que enguany celebra el seu desè aniversari, mentre que la ja històrica Travessia de Natació– III Memorial David Herruzo disputarà enguany la seva 84a edició.

Completaran la programació la Mostra de cultura popular i tradicional que la Colla Gegantera de Roses, el taller de danses tradicionals de Bàlldemar i la cobla Mini-Stress oferiran a la Ciutadella de Roses diumenge 15 d’agost; les audicions de sardanes i havaneres; els concerts de les orquestres Maravella i Saturno a la plaça Frederic Rahola; els espectacles familiars (titelles, escapes room,…), les visites al port pesquer, a les vinyes del Mas Marès, als búnquers de Falconera, … i les activitats de natura i benestar que ofereix Turisme de Roses.

La Revista de Festa Major recorre les campanyes arqueològiques a la Ciutadella

En el 60è aniversari de la declaració de la Ciutadella de Roses com a Monument Nacional, l’Ajuntament de Roses dedica la Revista de Festa Major d’enguany als treballs arqueològics que s’hi han dut a terme i que avui dia prossegueixen per continuar avançant en el coneixement històric de la població. Les pàgines de la revista realitzen així un recorregut arqueològic, a través de quatre articles, tres dels quals escrits per diferents arqueòlegs que han excavat i estudiat la Ciutadella en diferent èpoques: Aurora Martín,  Anna Maria Puig, Josep Burch i Lluís Palahí. Un quart article, escrit pels arxivers de Roses Josep Maria Barris i Pol Meseguer, recupera la figura de Ferran Cufí, posant en valor una de les primeres persones que va excavar al jaciment, ara fa quasi 90 anys.

A més d’aquests articles, acompanyats de les seves fotografies, la revista dedica les seves pàgines centrals a un recull d’imatges provinents del fons de la família Martinolas, que testifiquen com era la Roses de mitjans dels anys 70, moment en què l’arribada del turisme va transformar la fesomia del municipi i va canviar la vida de la seva població.

En total s’han editat 3000 revistes, que a partir d’avui estan disponibles gratuïtament a l’Ajuntament, a l’Oficina de Turisme i a la Biblioteca Municipal.

Informació important

  • Per participar en les diferents activitats de la Festa Major cal fer reserva prèvia. Podeu consultar el programa complet i com reservar plaça en el document adjunt.
  • En la realització de les activitats se seguiran els protocols sanitaris establerts en cada moment
  • El programa d’actes pot ser modificat en funció de l’evolució de la pandèmia o per causes de força major. Es recomana fer un seguiment a través de les xarxes socials de l’Ajuntament de Roses per estar informats dels possibles canvis que es puguin produir.

Revista de la Festa Major de Roses 2021