Fira de la Rosa de Roses

La Festa Major de Roses estalvia 15.000 euros respecte a l’any passat sense perdre qualitat

El regidor de Festes, Ferdy, i l'alcade Carles Pàramo

Festa Major de Roses: 9 dies, amb més de 40 activitats

El regidor de Festes, Ferdy, i l’alcade Carles Pàramo

La Festa Major de Roses arriba amb un intens programa d’activitats molt diverses, pensades per a totes les edats: balls populars, competicions esportives, concerts, espectacles infantils, cercaviles,… que se succeiran pels carrers i places del municipi, entre el 10 i el 19 d’agost. Una festa que com ha assenyalat l’alcalde Carles Pàramo, “ha de servir per potenciar els nostres atractius turístics”.

L’espai del recinte firal instal·lat a l’antic càmping Bahía, amb atraccions, les barraques impulsades per les colles de Carnaval, i la carpa del Futbol Base Roses, esdevindrà també l’escenari dels concerts de fires, que enguany portaran a Roses a Antònia Font, Orquestra Di-Versiones i Che Sudaka, entre d’altres. Segons ha afirmat el regidor de Festes, Juan Fernández, Ferdy, “l’any passat es vam gastar 111.000 euros en contractar els diferents espectacles, grups musicals i diferents activitats de la Festa Major i enguany ho hem per 91.000 euros”. Uns 20.000 euros de diferència respercte a l’any passat, però que finalment s’ha quedat en un estalvi 15.000 €, “perquè una part dels diners que hem estalviat l’hem destinat a d’altres partides, com per exemple, el reforçament de la seguretat a l’antic càmping Bahía, per evitar, per exemple, el “botellón” de l’any passat, que se celebrava cada dia a les barraques”, ha assenyalat Ferdy.

D’altra banda, la contractació dels grups teloners que actuaran al recinte firal les nits de concerts, és assumida directament per les colles de Carnaval que ocupen les barraques de l’espai.

Els concerts de barraques

La programació de la Festa Major d’enguany aplega propostes de caire molt variat pensades en la participació i diversió de tots els públics. Les nits estaran marcades pel programa de les fires i barraques, que enguany seran escenari dels concerts de DGremlins (rock) i Orquestra Di-Versiones (versions) el 10 d’agost, Rumba Tramuntana (rumba) i Che Sudaka (fusió) l’11 d’agost, Pablo Guirao Trio (blues-rock-funk), Antònia Font (pop-rock) i Dulítel DJ + D-Postal DJ (indie-electro-rock) el 14 d’agost i, per últim, Dirty Jobs (rock) el 18 d’agost. Tots els concerts són gratuïts.

Orquestra Di-Versiones

Els concerts de barraques donaran el tret de sortida amb l’Orquestra Di-Versiones, una banda que s’autodefineix com una colla freakes esbojarrats, com una màquina de fer “canciones del verano” de la manera més personal i sense complexes. Dit d’una altra manera: fer cançons amb la patilla, crear una bona dosis de ritmes desenfadats i de karaoke popular, una barreja d’himnes dels anys 60,70 i 80’s amb pinzellades de les cançons de ràdio fórmula dels últims anys, un espectacle apte per a tots els públics. Un projecte, divertit i esbojarrat, sense pretensions, només amb un objectiu: “passar-ho i fer-ho passar bé”.

Che Sudaka

La formació argentina-colombiana afincada a Barcelona, celebra enguany el desè aniversari de la seva fundació, en un any en què el comptador dels seus concerts ha arribat també al número 1000. Mil concerts a 23 països. El llançament del seu cinquè disc oficial d’estudi ha estat el tret de sortida d’una nova etapa artística. Amb el títol “10”, en referència al seu aniversari, el grup es converteix en tot un referent musical a nivell internacional. La clau del seu èxit: el treball constant, la creativitat i una forma d’entendre la vida, que es fan palesos en els directes de la banda: enèrgics, esbojarrats i contundents.

Antònia Font

La formació mallorquina, un dels grups capdavanters de l’escena musical catalana, presentarà al públic rosinc el seu darrer treball, l’aclamat ‘Lamparetes’, el 14 d’agost. Nascut l’any 1997, el grup es caracteritza per la seva música festiva, per les seves lletres humorístiques i fantasioses. Entre els temes de l’univers creatiu d’Antònia Font, destaquen especialment l’espai i l’astronomia, i tot allò relacionat amb l’astronàutica; però, també, l’ambient més quotidià i proper. En el seu darrer treball, Antònia Font abandona la temàtica dels extraterrestres, robots i astronautes, per retre homenatge a gent del món del cinema com Clint Eastwood o Vito Corleone, o a l’amor entre dos patinadors que prometen casar-se si guanyen la medalla d’or dels Jocs Olímpics d’Hivern al Canadà de 1988.

Festes i Tradicions

En l’apartat de festes populars i tradicions, molt diverses activitats tornaran a envair els carrers de la població, com és el cas de les matinades i cercaviles de gegants, les audicions de sardanes, els balls populars, la Festa de les Cucanyes, la missa internacional Oikoumene, el lliurament de la Dracma de Plata de Roses, les danses tradicionals, o l’espectacle de focs artificials de fi de festa. Enguany, s’incorpora també una exhibició de castells a càrrec de la Colla Castellera de Figueres, que tindrà lloc la tarda del dia 15 a la plaça Catalunya.

Competicions esportives que ja són històriques

L’apartat esportiu també tindrà una forta presència, amb la realització de tornetjos que, per la seva extensa trajectòria, han assolit ja la categoria d’històrics. És el cas de la Travessia de natació al Port de Roses, que enguany arriba a la seva 76a edició, el Trofeu de Petanca de Festa Major (36a edició), o la Travessia Local de natació als espigons (27a edició).

Fires i actes infantils

L’espai firal de l’antic càmping Bahía obrirà les seves atraccions i barraques el divendres 10 d’agost, a partir de les 20 h, obrint cada dia a la mateixa hora fins al diumenge 19 d’agost (inclòs). Per la seva banda, la plaça Catalunya allotjarà la Fira d’Artesania del 10 al 15 d’agost.

Per als més petits, espectacles d’animació, activitats familiars a la Ciutadella, festa de l’espuma i contes a la fresca, són algunes de les activitats programades.

4.000 revistes i 5.000 programes de Festa Major

Per donar a conèixer tota la programació, l’Ajuntament ha editat un total de 5.000 programes de mà de la Festa Major, i 4.000 revistes que, a més de les activitats, presenta un recull fotogràfic del patrimoni de Roses datat entre els anys 1887-1972, pertanyent a la col·lecció Benet Fonolleras de l’Arxiu Municipal de Roses, així com un recull de cites sobre els orígens de la colònia grega de Rhode.

Tant el programa com la revista de Festa Major es poden trobar a l’Ajuntament, a l’Oficina de Turisme i a la Biblioteca Municipal, així com a diferents equipaments i establiments del municipi.