La Fira Fes-te Bruixa de Llers s’avança al 12 i 13 de maig

Fira Fes-te Bruixa de Llers

Les bruixes seran de nou protagonistes a la població aquest cap de setmana 11 i 12 de maig

La fira ocuparà tot el cap de setmana i es reforça amb la intenció d’adquirir més personalitat

Fira Fes-te Bruixa de Llers
Les bruixes tornaran a envair aquest any el poble de Llers, però ho no per Sant Joan, sinó un mes abans

La Fira Fes-te Bruixa de Llers aquest any se celebrarà el 12 i 13 de maig i s’allargarà durant tot el cap de setmana. Fins ara, la Fira Bruixa sempre s’havia fet coincidint amb el dia de Sant Joan, però les organitzadores aposten per un canvi de dates pensant en fer créixer la fira i donar-li més personalitat pròpia. El programa s’està acabant de tancar. El foc, les històries de bruixes, la música als carrers, els tallers infantils, actuacions sorpresa i les parades de productes naturals i esotèrics es mantindran amb algunes novetats.

“Ens desvinculem de Sant Joan per dedicar-li sempre el mateix cap de setmana de l’any. Que el públic tingui clar que té una cita amb les bruixes i amb Llers”, va afirmar Nuri Llinares, una de les promotores de la iniciativa. Fins ara, totes les edicions de la Fira Fes-te Bruixa s’havien fet d’un sol dia i sempre per Sant Joan, tant si era cap de setmana o entre setmana. Amb l’experiència acumulada, les seves impulsores van explicar que han vist que es poden expandir a dos dies. És per això que  han cregut convenient no dependre de Sant Joan i situar-se en un cap de setmana concret. “Ja l’any passat vam apostar més per la foscor i el foc allargant els actes fins a mitjanit, perquè era dissabte. Ens va funcionar molt bé i ho repetirem”, van afegir les altres dues organitzadores, l’Anna Admetlla i la Núria Bosch.

D’aquesta manera, les membres de l’organització encara les noves dates com “una oportunitat per fer créixer i consolidar la fira”, considerant, això sí que “pot ser un risc, però també una oportunitat”.

Com l’any passat, a la Fira Fes-te Bruixa de Llers hi haurà el ball de ‘Les Bruixetes Encantadores i La Mundeta’, amb nenes de 3 a 10 anys, i ‘El Ball de les Bruixetes de Llers’, pensat per a nens i nenes una mica més grans.

El Ball de Bruixes, amb les Bruixes de Llers; la música de Festorum5; l’espectacle d’Els Senyors del Foc, de Castelló d’Empúries, són algunes de les propostes que es mantenen.

Llers, poble de bruixes.

La tradició diu que Llers és pobles de bruixes i Carles Fages de Climent (Figueres, 1902-1968) va publicar l’any 1924 el llibre de poemes ‘Les bruixes de Llers’, il·lustrat per un jove Salvador Dalí. Els poemes van engrandir les mil i una llegendes que circulaven sobre els aplecs sabàtics amb rituals tenebrosos i disbauxes embogides protagonitzats per les bruixes a Les Garrigues, la zona pedragosa i màgica entre Llers i Avinyonet de Puigventós.