Mes de paraules

La Flama del Canigó encén la foguera de la Revetlla de Sant Joan de Roses

La flama que agermana tots els pobles catalans va donar el tret de sortida a la revetlla de Sant Joan de Roses, amb l’encensa de la foguera i l’espectacle de  focs artificials

Revetlla de Sant JoanPer segon any consecutiu, va arribar la Flama del Canigó ahir a Roses, per encendre la foguera de la Revetlla de Sant Joan. Una tradició recuperada l’any passat després de més d’una dècada d’absència.

Amb la Flama portada per la Tània Zimmberlein, campiona de Gimnàstica Rítmica, i el gran campió de Taekwondo, Joan Jorquera, el representant d’Omnium Cultural, Dani Abad, va llegir en presència de l’alcalde de Roses,  Carles Pàramo, el Manifest de la Flama del Canigó 2013.

Tot seguit,  els portadors de la Flama i tota la comitiva es va dirigir per l’Avinguda de Rhode, acompanyats pel Taller de Dansa Tradicional Balldemar de Roses que va amenitzar el trajecte amb balls tradicionals, fins l’espigó de la Riera Ginjolers. Allà, la Tània i en Joan van donar el relleu de la Flama a l’alcalde i al regidor de Festes, Juan M. Fernández, que van ser els qui la van portar fins la foguera. Una foguera que el mateix es va encarregar d’encendre per donar el tret de sortida a la festa de la Revetlla de Sant Joan.

I cap a 2/4 d’onze de la nit va començar l’espectacle més tradicional i sorollós de la revetlla: Els focs artificials. Un focs que van ser seguits per miler de persones a peu de platja, des de les terrasses dels locals de l’Avda. de Rhode, des dels balcons de casa seva, o bé, els més afortunats, des de alguns vaixells.

Un espectacle pirotècnic que, com és habitual, va donar pas al ball. L’Orquestra Kirtana va omplir la plaça Catalunya de gom a gom de rosincs i visitants que van voler ballar èxits d’anys anteriors, així com cançons de la més rabiosa actualitat. Un ball que es va allargar fins la matinada.

Extracte final del Manifest de la Flama del Canigó 2013:

Festa, foc, tradició, cultura, alegria, canvi, purificació, amor, diversió, compartir, carrer, soroll, solstici, lluita i país. Sant Joan és tot això i, segurament, algunes coses més. Per a nosaltres ho significa amb intensitat, passió i compromís.

  • Festa, perquè potser és la celebració popular més bonica i que millor simbolitza la nostra manera d’entendre la festa.
  • Foc perquè és l’essència de Sant Joan i que cap normativa europea té el dret d’aigualir.
  • Tradició perquè Sant Joan es segurament una de les festes més ancestrals que ha arribat fins els nostres dies.
  • Cultura, perquè la tradició popular ho és, i un país sense cultura no és un país.
  • Alegria, perquè diguin el que diguin els tòpics dels colonitzadors, la practiquem i els aires del Mare Nostrum els portem a l’ADN.
  • Canvi i purificació perquè totes dues coses emanen del foc de la mateixa festa i de les nostres ancestrals ganes de fer d’aquest dia un analgèsic de les penes i una manera de renovar les esperances de canvi i millora.
  • Amor perquè diu la tradició i la mitologia popular que “ els amors que naixen la nit de Sant Joan son per a tota la vida”.
  • Compartir,carrer i soroll són indestriables de la nostra manera de viure Sant Joan i la festa al Mediterrani. Perquè ens agrada compartir amb els de casa i amb els de fora allò que ens identifica.
  • Lluita i País perquè per un país ocupat com el nostre i amb una cultura perseguida i denostada durant segles pels nostres ocupants, la defensa de la cultura popular té un valor afegit de compromís i de lluita en la defensa de la nostra unitat nacional i cultural i d’un futur en llibertat.Per tot això i perquè ens dona la gana, gaudim tots d’aquesta nit màgica, esmoleu petards, caves, coques i paladar que a un poble que sap gaudir d’allò que és i lluitar per allò que vol , no hi ha qui l’aturi.
    VISCA SANT JOAN
    VISCA ELS PAÏSOS CATALANS
    VISCA LA TERRA

[fsg_gallery id=”48″]