La font de salut desconeguda que és el mar

II Jornada Mar i Salut de Roses

Diferents moments de la II Jornada Mar i Salut de Roses

Durant la II Jornada Mar i Salut de Roses es va posar èmfasi en l’Omega 3 que prové dels peixos, “el Omega 3 veritable i el que té més efectes positius sobre la nostra salut”

Aquest passat diumenge, 29 de setembre, es va celebrar la II Jornada Mar i Salut, organitzada per la Càtedra Oceans i Salut Humana de Roses en col·laboració amb l’Institut Català d’Oncologia, el CAP de Roses, la Fundació Roses Contra el Càncer i la Direcció General de Pesca i Afers Marítims (Generalitat de Catalunya).

Una jornada que es va dividit en dues parts:
Al matí es va fer una sortida amb vaixell per la badia de Roses, on els participants han pogut conèixer“els beneficis que té per a la salut realitzar activitats en el mar, ja sigui nedant, fent snorkel o practicant l’esport de la Vela, que a més de ser saludables no només des del punt de vista físic sinó també per la nostra salut mental i que, a més, són sostenibles”, va explicar el director de la Càtedra, Josep Lloret.

I ja a la tarda, canviant la badia de Roses pel Teatre Municipal com a escenari, la jornada va continuar amb la presentació d’una Mini-guia Omega 3 de la Costa Brava, on es detalla tots els Omega 3 que tenen els peixos d’aquesta part del litoral català per posar-lo en coneixement de la ciutadania.
Tot seguit, diferents especialistes van explicar els beneficis dels Omega 3 per a la salut de les persones a nivell cardiovascular, a nivell de prevenció de diferents tipus de càncer i a nivell mental.
Uns Omega 3 els quals protagonitzen avui dia molts espots de TV com a ingredient principal d’alguns productes d’alimentació o bé com a complement alimentaris , i que els trobem són en grans quantitats i de manera natural al mar, concretament en els peixos que mengem.

Però, “el Omega 3 veritable el que té més efectes positius sobre la nostra salut, i que possiblement molta gent ho desconegui, és el que prové del peix de les nostres costes”, va afirmar el director de la Càtedra, per afegir que “per això cal fer una pesca sostenible per poder continuar aquests peixos que produeixen l’Omega 3”.

A part que, possiblement, la gent desconegui aquesta font de salut que és l’Omega 3 dels peixos, s’afegeix el problema que“el jovent no menga peix, sigui perquè té espines o per altres circumstàncies el cas és que hem entrat en una espiral que és molt més fàcil comprar un tall de carn, que pot ser molt menys saludable, que no incentivar al jove a menjar peix, per tant, alguna cosa haurem de fer per a que augmenti el consum de peix entre la població jove”. 

“Si preservem el mar, preservarem la nostra salut”

Aquesta segona Jornada Mar i Salut la Càtedra Oceans i Salut Humana de Roses va tenir com a objectiu, també, donar el missatge que “cal preservar el mar perquè així poder continuar fent activitats en ell i poder continuar tenint peixos per poder-los menjar per tenir Omega 3 i ajudar-nos en la nostra salut”, va afirmar Josep Lloret, per remarcar que “si no ho fem, si no preservem el mar, tots els beneficis que ens aporta s’esvaeixen, així que el missatge final és si preservem el mar, preservarem la nostra salut”.

Reconeixements a les iniciatives destacades sobre el benestar i la salut dels ciutadans i el seu vincle amb el mar

En el transcurs de la Jornada es van lliurar uns reconeixements a les entitats que conformen la Càtedra Oceans i Salut Humana, com ara l’Ajuntament de Roses, la Confraria de Pescadors, el Gremi de Peixaters i la Universitat de Girona; al sector mèdic que s’ha implicat en la Càtedra, com són l’Institut Català d’Oncologia, el CAP de Roses, la Fundació Roses Contra el Càncer, i als diferents centres de busseig de la Vila que hi participen en la Càtedra, el Club Badia de Roses, el Poseidon Roses, el CIR Roses i Roses Sub; i el Centre d’Immersió del Cap de Creus, de Llançà.
Així també, es va voler distingir a una entitat de Badalona que impulsa la pràctica recreativa al mar de dones que han patit un càncer.

Aquests reconeixements van ser lliurats pel director General de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat, Sergi Tudela.