Mes de paraules

La FSE, el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Figueres creen un servei de mediació intercultural en l’àmbit social i sanitari

Servei de mediació intercultural en l’àmbit social i sanitari
Les dues professionals que donen suport al personal de l’Hospital de Figueres i al de les àrees bàsiques de salut de Figueres, Roses, Castelló d’Empúries i l’Escala

Dues professionals ofereixen suport al personal de l’Hospital de Figueres i de les ABS de Figueres, Roses, Castelló d’Empúries i l’Escala

Al mes de juliol la Fundació Salut Empordà (FSE), el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i l’Ajuntament de Figueres van posar en marxa un servei de mediació intercultural en l’àmbit social i sanitari format per dues professionals que dona suport al personal de l’Hospital de Figueres i al de les àrees bàsiques de salut de Figueres, Roses, Castelló d’Empúries i l’Escala. Aquestes dues professionals també treballaran en sintonia amb els altres dispositius de l’àmbit de la mediació que hi ha a l’Alt Empordà.

Aquesta iniciativa està vinculada en l’operació 5 del PECT (Projectes d’especialització i competitivitat territorial) anomenat “Girona Innovació social i digital” i s’emmarca en la posada en marxa, a curt termini, de l’Ecosistema Innovador Social i Sanitari a l’Alt Empordà (EMISSE-Project).

L’equip està format per dues mediadores interculturals amb coneixements d’àrab, amazigh, català i castellà. Compten amb formació i experiència en l’àmbit de la mediació intercultural, la dinamització comunitària i en gènere i interseccionalitat.

Les funcions de l’equip de mediació intercultural són diverses: participació en el desenvolupament de les accions del projecte EMISSE orientades a reforçar el coneixement en els àmbits de la infància, persones grans i atenció a situacions de final de vida; assessorament, acompanyament, orientació i suport als equips professionals sobre qüestions relacionades amb la societat d’origen dels pacients, en un context de gran diversitat cultural; assessorament en relació a les lleis i normes del bon tracte als pacients atesos; participació en els espais de treball intern dels equips per facilitar l’anàlisi de casos que requereixin una mirada específica des de la perspectiva intercultural; i planificació, disseny i execució d’accions comunitàries amb persones d’origen migrat de la comarca, orientades a reforçar el coneixement i la intervenció social.

EMISSE-PROJECT

El servei de mediació intercultural i traducció en l’àmbit social i sanitari és una de les accions que contempla l’EMISSE-Project. Aquest projecte té per objectiu promoure un ecosistema d’innovació social i sanitària que faciliti la integració dels dos sistemes de provisió de benestar de l’Alt Empordà, de manera que doni resposta als reptes socials identificats en infància de risc i en la població que envelleix en un context d’alta diversitat intercultural.

Busca un canvi de paradigma en el funcionament dels sectors social i sanitari de la comarca i està vinculat a la consolidació del Pol de Salut i Social de l’Alt Empordà a l’entorn de l’Hospital de Figueres i el Centre Sociosanitari Bernat Jaume. Desplegarà accions en els municipis més grans de la comarca com són Figueres, Roses, Castelló d’Empúries i l’Escala.

La implantació d’aquesta nova metodologia de treball generarà processos d’innovació social: diagnòstics territorials, integració d’estructures, creació de bases de dades compartides i l’ús de tecnologies facilitadores del treball en xarxa entre els diferents actors.

Com a objectius finals, l’EMISSE-PROJECT busca oferir respostes innovadores als reptes socials propis de la comarca i millorar la cohesió i la competitivitat territorial, vinculant les accions d’innovació social amb el teixit empresarial per millorar les oportunitats de negoci de les empreses tecnològiques i de l’àmbit de la salut i les ciències de la vida.

L’EMISSE-Project té un pressupost de gairebé un milió d’euros: 400.000 procedeixen del fons FEDER, 200.000, de la Diputació de Girona, i 300.000, de la Fundació Salut Empordà. Està impulsat per la Fundació, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i l’Ajuntament de Figueres, amb el suport de la Diputació de Girona.