La Fundació Salut Empordà col·labora amb la Fundació Barça en el seu Programa d’inclusió social

Fundació Salut Empordà

Un moment del taller sobre sexualitat als participants de FutbolNet

La Fundació Barça utilitza l’activitat física i l’esport com a eines de reflexió i agents de canvi per millorar la vida dels joves que es troben en contextos vulnerables

La Fundació Salut Empordà col·labora amb la Fundació Barça en el projecte d’inclusió i cohesió social que des del 2017 es du a terme a Figueres, juntament amb el consistori de la ciutat, i que utilitza una metodologia que s’anomena FutbolNet. És una metodologia d’intervenció social creada per la Fundació Barça el 2011 que utilitza l’esport i l’activitat física com a eines de reflexió i agents de canvi per millorar la vida dels infants i joves que es troben en contextos vulnerables. L’objectiu de la iniciativa és donar-los suport fomentant la integració, la inclusió i la cohesió social i creant condicions favorables per a la prevenció de la violència mitjançant l’ús de l’esport com a eina educativa.

Coincidint amb la celebració, ahir, del Dia Europeu de la Salut Sexual i Reproductiva, i en el marc de la campanya Nursing Now, dimarts i dijous d’aquesta setmana la llevadora M. Pilar Avellí, juntament amb les residents M. Teresa Muñoz i Paula Castaño, van oferir dos tallers de dues hores sobre sexualitat i afecte als participants a FutbolNet de Figueres.

Es tracta d’una activitat de prevenció adaptada a les edats dels nois i noies. A partir del concepte global de sexualitat, es van treballar valors com el respecte i la tolerància posant l’accent en l’autoestima, la capacitat de reflexió, l’actuar sense pressions i el fet que qualsevol vivència ha de ser fruit del consentiment i la llibertat individual. L’objectiu final d’aquests tallers és la prevenció de situacions de risc que es poden produir en grups d’adolescents. A la vegada s’ha complementat amb informació sobre diferents aspectes, com els canvis físics, l’atracció, l’enamorament, la identitat i l’orientació sexual o les malalties de transmissió sexual.

Metodologia FutbolNet

El programa amb metodologia FutbolNet que es porta a terme a Figueres consisteix en què cada dimarts i dijous, durant el curs escolar, de 4 a 6 de la tarda una quarantena de joves d’entre 12 i 16 anys es troben a l’Estadi municipal Albert Gurt de Figueres per dur a terme l’activitat. Són alumnes de 1r a 4rt d’ESO dels instituts de la ciutat.

A cada sessió es treballa un valor concret a través de l’activitat física i l’esport, aplicant una metodologia pròpia en la qual els i les participants són els encarregats de triar les normes i jugar segons els pactes establerts. Els valors que s’hi treballen, entre d’altres, són els que identifica el mateix FC Barcelona: esforç, respecte, treball en equip, humilitat o ambició entesa des de la cultura de la cooperació. Per aconseguir-ho, la sessió està plena d’espais de reflexió i consta de diferents parts: activitat inicial, activitat relacionada amb el valor que es vulgui treballar aquell dia, un partit en tres temps i l’activitat final de tornada a la calma.