Programa Reallotgem

La Fundació Salut Empordà construirà un Jardí Terapèutic a la terrassa del Centre Sociosanitari Bernat Jaume

Centre Sociosanitari Bernat Jaume
Imatge virtual del jardí terapèutic que es construirà al Centre Sociosanitari Bernat Jaume

Les obres començaran en els propers dies i es tracta d’un projecte innovador a la demarcació de Girona

Centre Sociosanitari Bernat Jaume
Imatge virtual del Jardí Terapèutic que es construirà al Centre Sociosanitari Bernat Jaume

A finals d’aquest mes de març, la Fundació Salut Empordà començarà la construcció d’un Jardí Terapèutic a la terrassa  de  la  primera planta del Centre Sociosanitari Bernat Jaume. Es tracta d’un projecte innovador a la demarcació de Girona, ja que no hi ha cap recinte hospitalari que disposi d’una zona similar.

És un espai exterior dissenyat per a les necessitats físiques, psicològiques, socials i espirituals dels usuaris d’un centre sanitari, perquè els ajuda a mantenir el contacte  amb  la realitat i els proporciona benestar psicofísic. Esdevindrà una eina més del conjunt de tècniques, instruments i atencions que utilitza el Bernat Jaume per tractar les  persones  que s’hi estan.

Compta amb un pressupost aproximat de 150.000 euros que es finançarà a partir d’una campanya de mecenatge d’un mes que s’inicia avui. La intenció és aconseguir el suport econòmic d’empreses, fundacions, associacions i particulars de la comarca de l’Alt Empordà.

El Jardí Terapèutic del Bernat Jaume s’adreça a més de mil usuaris anuals, entre pacients, familiars i professionals del centre:

  • Pacients afectats de malaltia d’Alzheimer, deteriorament cognitiu major  i demència avançada amb alteracions psicològiques i de la conducta (ubicats a la 3ª planta)
  • Pacients amb malalties cròniques d’elevada complexitat (ubicats a la 2ª planta)
  • Pacients de convalescència i Unitat de cures pal·liatives amb malalties oncològiques i no oncològiques (ubicats a la 1ª planta)
  • Pacients en règim diürn per a rehabilitació funcional i/o psicoestimulació (ubicats a la planta baixa, a l’Hospital de dia)

El contacte amb la natura com a valor terapèutic ha  estat present  al llarg de  la història i  hi ha molta bibliografia al respecte. Però els avenços científics en el camp de la medicina a partir de la dècada dels 50 allunyen el pacient de la natura i fan que la  malaltia esdevingui el focus d’atenció. Aquest projecte de Jardí Terapèutic neix amb la voluntat d’humanitzar l’entorn. Els beneficis més directes per als usuaris són  els següents:

  • Enriqueix la qualitat de vida dels pacients
  • Ajuda a la disminució del consum de medicaments
  • Millora l’ànim general de les persones que el visiten
  • Contribueix a la interacció entre el pacient i els professionals que en tenen cura
  • Afavoreix la pràctica de noves activitats desvinculades del món sanitari que fan l’estada més agradable
  • Fomenta una actitud positiva entre els pacients
  • Permet admirar la vegetació des del llit i percebre el pas de les hores i de les estacions a partir dels canvis que experimenta la vegetació
  • Convida a obrir les finestres i sentir la fragància de les plantes i les flors
  • Anima a passejar i respirar aire fresc
  • Ofereix un espai amable de trobada entre família i pacient

El projecte

Les obres per adequar la terrassa començaran a finals del mes de març i està previst que s’allarguin fins a principis de juny. La intenció és que a l’estiu el Jardí Terapèutic estigui en ple funcionament. El projecte va a càrrec del despatx Vitaller Arquitectura i dels jardiners Espai Can Mir.

L’eix del jardí serà la Mediterrània: no només com a concepte de paisatge, sinó com una manera d’entendre l’entorn. I estarà representada per un conjunt de plantes fàcilment reconeixibles per als usuaris i que a la vegada ofereixen moltes possibilitats d’interacció (aromàtiques, medicinals o de temporada). Entre elles hi haurà  begònies,  lavandes, mentes o  gessamins, entre moltes  altres.

Es composarà de diversos ambients i espais que el faran dinàmic:  de  trobada,  d’interacció amb la natura (recorregut entre la vegetació per estimular els sentits), de relaxació, d’activitats i de creixement vertical (creació de zones alternatives on es pugui variar el punt de vista i gaudir de diferents tipus d’ombres). I amb l’objectiu de poder-lo utilitzar durant tot l’any, s’hi instal·laran pèrgoles i porxos oberts.

Combinarà jardineres grosses i alçades, enjardinaments d’experimentació  a  l’alçada  d’una persona que estigui asseguda en una cadira de  rodes, mantes verdes i una  zona on els usuaris podran tenir cura de les seves flors. L’equipament també s’ha pensat per a despertar els sentits, combinant materials i textures: bancs de fibrociment, cadires  de fusta, il·luminació de balisa solar, cascades d’acer inoxidable o campanes eòliques. De la mateixa manera que hi haurà diversos tipus de sòl: graves, terra, sorra i entarimat.

Un aspecte a destacar és que s’ha tingut en compte la necessitat de preservar la intimitat dels pacients de les habitacions del primer pis, de forma que l’espai tindrà elements que ajudin a distreure la visió. 

Campanya de mecenatge

Del 18 de març al 18 d’abril la Fundació Salut Empordà llença una campanya de mecenatge amb l’objectiu de recaptar els 150.000 euros que  costa  la  construcció  del Jardí Terapèutic. Va dirigida especialment a grans empreses, que apostin per la Responsabilitat  Social  Corporativa.  Però  també  s’apel·la  a  fundacions,  associacions  i entitats del territori que, d’alguna manera, tinguin una vinculació amb el Centre Sociosanitari Bernat Jaume. És per això que s’ha creat una pàgina web amb tota la informació sobre el projecte, www.llavordefutur.com, des de la qual també es farà el seguiment de  les obres.

A més, es preveu l’organització d’activitats i la venda de bosses reutilitzables per a recaptar diners. El primer acte és un Concert de primavera a càrrec de la coral juvenil Les Veus del Fluvià aquest divendres 22 de març a les 17.30h. Es farà a la sala central de la segona planta del Bernat Jaume. Està obert a tots els veïns de l’Alt Empordà i l’entrada és un donatiu mínim de 5 euros.

El Jardí Terapèutic del Bernat Jaume s’ha presentat aquest matí amb la presència de responsables d’algunes de les empreses que ja han expressat el seu compromís amb el projecte. L’acte ha comptat amb les intervencions del director gerent  de  la  Fundació Salut Empordà, Martí Masferrer, la cap de Servei del Centre Sociosanitari Bernat Jaume, Esther Celda, representants de Vitaller Arquitectura i Espai Can Mir, i el President del Patronat de la FSE, Jordi Masquef.

Per a Martí Masferrer, aquest “és un projecte col·laboratiu de tota la  comarca,  per  abordar la malaltia des d’un nou vessant molt més càlid i proper, pensat per a pacients, familiars i professionals”. Per la seva banda, Esther Celda remarca que el jardí “ha de ser un oasi de benestar i salut perquè la vida en un hospital va més enllà de la malaltia. No només ens preocupem del dolor del cos, sinó també del dolor de l’ànima”.