La Fundació Salut Empordà i la UOC el DAREmpordà, projecte pediàtric d’abast comarcal

Projecte DAREmpordà

D’esquerra a dreta, Rubén Nieto, Núria Roig i Pere Plaja

Pediatres, gastroenteròlegs i psicòlegs, amb la col·laboració dels afectats i els seus familiars, dissenyen un protocol de diagnòstic i d’informació per tractar el DAR (Dolor  Abdominal Recurrent)

Projecte DAREmpordà
D’esquerra a dreta, Rubén Nieto, Núria Roig i Pere Plaja

La Fundació Salut Empordà (FSE) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) han presentat aquest matí en roda de premsa el projecte pediàtric d’abast comarcal DAREmpordà. La iniciativa és una eina per ajudar en l’abordatge del Dolor Abdominal Recurrent (DAR), tant per a pacients i familiars, com per a pediatres d’atenció primària. Impulsat per la FSE i la UOC, compta amb la col·laboració i participació dels diferents Equips d’Atenció Primària de l’Alt Empordà (de l’Institut Català de la Salut, d’Albera Salut i de la FSE) i del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil.

El DAR és un mal de panxa que es presenta de forma episòdica o contínua al llarg del temps  i que  afecta, sobretot, a nens i adolescents, la qual cosa els pots condicionar la  vida diària. Es calcula que entre un 10 i un 20% dels menors en edat escolar pateixen aquest tipus de dolor. Tot i així, és una dolència poc coneguda socialment i amb poc consens a nivell assistencial.

A la roda de premsa hi han participat Pere Plaja, pediatre i director de Recerca  i  Innovació de la FSE, Núria Roig, gastroenteròloga pediàtrica de la FSE, i Rubén Nieto, psicòleg i investigador del grup eHealthLab dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC. “Aquest programa de tractament suposa una oportunitat  terapèutica  per  als  pacients  amb DAR de la nostra comarca. A més, posa en valor el treball en xarxa dels diferents agents de salut de l’Alt Empordà, la qual cosa amplia les vies de col·laboració en el futur”, ha assenyalat Pere Plaja.

Per la gastroenteròloga pediàtrica, Núria Roig, “el DAR és un mal tan desconegut com freqüent. En el 90-95% dels casos no es pot atribuir a una malaltia o causa física. Això provoca molta preocupació familiar”. I ha explicat que, tal com reconeix l’Associació Internacional per a l’Estudi del Dolor, “el dolor és una experiència sensorial i emocional desagradable, i cada persona la viu d’una manera particular”, afegint que “només es  pot  entendre tenint en compte diversos factors biològics, psicològics i socials. I, en qualsevol cas, el dolor sempre és real”.

Diferents àmbits d’actuació

El projecte DAREmpordà combina diferents vessants. D’una banda, un equip de  pediatres, gastroenteròlegs i psicòlegs ha creat un protocol  assistencial multidisciplinari per als professionals de l’atenció primària de l’Alt Empordà, amb l’objectiu de facilitar-los el diagnòstic i el tractament d’aquesta  dolència.

I d’altra, s’han elaborat materials informatius i formatius amb la col·laboració dels afectats i les seves famílies que es poden trobar en una plataforma digital de lliure accés. La web daremporda.salutemporda.cat és un punt de trobada per als afectats, un lloc de divulgació i sensibilització social i una eina de treball per als professionals. Conté informació mèdica, recomanacions i estratègies per alleugerir el dolor, vídeos, documentació per  a les famílies  i un fòrum, entre altres apartats.

En el cas que els pacients diagnosticats d’aquest tipus de mal de panxa no experimentin cap millora malgrat seguir els consells mèdics, se’ls ofereix l’opció de treballar la intervenció psicoeducativa a través de DARWeb, basada en la teràpia cognitiva- conductual desenvolupada per un grup d’investigadors de la UOC i que ja ha demostrat  ser útil en altres casos. Si tot i així els menors no es troben  millor, finalment el pediatre  els pot derivar al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de l’Alt Empordà per a seguir una  teràpia presencial.

“Els medicaments, probiòtics i les dietes no sempre són d’ajuda en el DAR, en canvi s’ha demostrat evidència de la gran utilitat de la teràpia cognitiva-conductual, que consisteix bàsicament en una intervenció centrada en el propi reconeixement de les sensacions i emocions i l’adquisició d’habilitats per a fer front als efectes negatius d’aquestes”, ha explicat Rubén Nieto, de la UOC, remarcant que “aquest projecte és una solució innovadora perquè ofereix una intervenció a distància, utilitzant les TIC per a facilitar el seu accés, i a més, treballa la prevenció quan la majoria de  tractaments  actuals  se  centren en reduir l’impacte quan els problemes ja són greus”.

Fases del projecte

Tot i que l’eina terapèutica en línia DARWeb és anterior i estava impulsada ja fa uns anys exclusivament per la UOC, el projecte DAREmpordà es va començar a gestar l’octubre del 2017. L’objectiu era incloure aquesta plataforma digital, ja coneguda, dins un abordatge més global i multidisciplinari. La primera fase ha consistit en la redacció del protocol i la creació dels materials de suport, i s’ha acabat aquest mes de gener.

A partir d’ara s’enceta la segona fase, que consistirà en testejar aquest programa de diagnòstic i tractament tant a nivell de l’atenció primària a l’Alt Empordà com a nivell d’atenció especialitzada en altres indrets de Catalunya. Està previst que finalitzi a finals d’aquest 2019.