Mes de paraules

La Fundació Sant Vicenç de Paül commemora el 125è aniversari fent una crida a la solidaritat

Fundació Sant Vicenç de Paül
Moment en que es van bufar les espelmes per celebrar el 125è aniversari de la Fundació Sant Vicenç de Paül

Durant l’acte es va donar a conèixer una campanya de cerca de donatius amb la que volen revertir l’actual situació econòmica, que si no canvia conduirà a tancar la meitat del servei socioeducatiu Ksameu a partir del mes de febrer

La Fundació Sant Vicenç de Paül va commemorar aquest passat divendres el 125è aniversari amb un acte d’agraïment a totes les persones que han contribuït en la tasca socioeducativa de l’entitat. L’esdeveniment es va celebrar a l’Auditori Caputxins de Figueres, que es va omplir per l’ocasió d’exalumnes, exprofessors i persones que al llarg de la seva vida han estat vinculades a la fundació.

Durant l’acte es va donar a conèixer una campanya de cerca de donatius. Tal com va explicar la directora de la Fundació Sant Vicenç de Paül, Maria Solés, l’entitat necessita trobar finançament donat que “la situació econòmica actual ens conduirà, probablement, a tancar la meitat del servei socioeducatiu Ksameu a partir del mes de febrer”. Aquest fet es traduiria en deixar d’atendre 70 joves -així com les seves famílies- i a rescindir el contracte de 3 educadores.

Fent gala de la trajectòria de l’entitat, però sense deixar de banda l’explicació sobre la delicada situació econòmica que viu en aquests moments la fundació, la directora va demanar la solidaritat dels figuerencs i figuerenques, que va ser crucial des dels seus inicis fins al tancament de l’escola l’any 2005.

En el seu discurs, Solés va incidir en les principals preocupacions de l’entitat, com són que els infants siguin hereditaris de la pobresa, els alts índexs de fracàs escolar i l’exclusió que senten les famílies desfavorides en tots els àmbits de la vida. Davant d’això, va concloure que la feina de la Fundació Sant Vicenç de Paül, des de fa 125 anys, és ajudar infants i joves a desenvolupar les seves habilitats i aconseguir que tinguin referents de qui aprendre.

Amb el títol Empremtes! Imatges… Records… Testimonis, l’acte conduït per la periodista Anna Punsí -exalumna de l’escola- va començar amb la benvinguda de Sor Rosa, la filla de la caritat i secretària de la Fundació, que va donar pas al muntatge audiovisual ‘Empremtes’, un repàs amb documents gràfics de la trajectòria de la Fundació. A continuació han pujat a l’escenari quatre persones vinculades en diverses èpoques a l’entitat: Joan Oriol i Martí Augé, expresidents de l’AMPA de l’Escola, Llum Salvo, exalumna i exprofessora de l’Escola i Carme Huerta, actual voluntària de la Fundació.

El president de l’entitat, Mn. Miquel Àngel Ferrés també va dirigir unes paraules a l’auditori recordant que amb llarg de la seva història “la Fundació, amb la base de l’amor, ha practicat les tècniques educatives, socials i pedagògiques per atendre les necessitats dels figuerencs”. Així, davant l’actual situació econòmica, Ferrés va indicar que fan falta recursos per portar a terme una tasca com la que fa Ksameu a Figueres i va sentenciar que “seria un pecat social que s’haguessin de tancar projectes com aquest per falta de recursos”.

L’alcaldessa de la ciutat, Agnès Lladó, va clausurar els parlaments recordant que va passar 10 anys de la seva vida a l’escola Sant Vicenç de Paül de Figueres, de la qual conserva moltes anècdotes, records i aprenentatges. Ara, des de l’alcaldia, “tinc la sort de veure com aquest esperit que jo vaig conèixer segueix ben viu amb projectes com Ksameu” va indicat, per assegurar tot seguit que “entre tots trobarem aquests recursos que calen, perquè els infants es mereixen tenir aquest acompanyament i educació que tots vàrem poder tenir”.

L’acte d’aniversari va comptar amb l’actuació de la coral Veus Empordaneses, que va precedir el lliurament d’obsequis als membres del patronat de la Fundació, a l’equip d’educadores i a les persones voluntàries. Per tancar l’acte es van bufar simbòlicament les espelmes de l’aniversari desitjant una llarga vida a la fundació.

Fundació Sant Vicenç de Paül: 125 anys de lluita contra les desigualtats

La Fundació Sant Vicenç de Paül va néixer el 10 de novembre de l’any 1897 a Figueres impulsada per les filles de la caritat Sor Ramona Regordosa i Sor Rosa Bové, el rector de la parròquia de Sant Pere de Figueres, Mn. Josep Callís Riera i el senyor Carles Fages de Perramon, aleshores president de la institució anomenada Conferències de Sant Vicenç de Paül.

L’entitat neix com a institució benèfica amb l’objectiu d’emparar els infants de famílies amb pocs recursos que, mentre els seus pares deixaven la llar per anar a treballar i poder alimentar-los, ells podien disposar d’una educació gratuïta i tenir un plat calent. D’aquesta manera la fundació comença una tasca social inspirada en els principis evangèlics.

Amb els anys, els donatius que rep la institució serveixen per cobrir les despeses de serveis com el menjador, l’internat, el dispensari, les classes nocturnes per joves obreres o les classes dominicals. Gràcies a la implicació i els donatius de diversos metges es va crear una gota de llet -consultori maternoinfantil- que vetllava per les condicions de vida dels infants. A partir d’aquesta implicació, Figueres va aconseguir reduir la mortalitat infantil a la meitat entre els anys 1917 i 1923.

Amb l’arribada de la Guerra Civil i els bombardejos a la ciutat, deu bombes destrueixen l’escola. Malgrat la tragèdia del moment, l’any 1939 l’entitat torna a aixecar-se i atén famílies i infants en altres espais de la ciutat. L’arribada de centenars de nouvinguts fugint de la guerra omplen Figueres de moltes famílies amb necessitats que busquen acollida a Sant Vicenç de Paül.

En els següents anys es reconstrueix un nou edifici que impartirà formació reglada en primària, secundària i formació professional. L’edifici també funciona com a internat durant més de 50 anys.

L’escola esdevé un referent de cultura i convivència dins la ciutat. L’any 2005 es produeix un dels grans canvis des del seu naixement: l’escola Sant Vicenç de Paül tanca les seves portes a l’ensenyament reglat i és enderrocada pel seu envelliment i mal estat de conservació. Aleshores però, una donació arriba a la fundació per part de Maria Pagès, una senyora de posició econòmica privilegiada que havia participat en les classes dominicals i que, després de portar una vida sòbria, sense ostentació pública, decideix donar tots els seus béns a la fundació i a Càritas Figueres.

L’any 2007, amb el rector de la Parròquia de Sant Pere de Figueres, Mn. Josep Taberner, com a president de la Fundació Sant Vicenç de Paül, l’entitat dona un nou gir significatiu i d’actualització per encarar projectes socioeducatius dirigits a donar resposta a necessitats dels joves de la ciutat i obre de nou les portes amb diversos programes socioeducatius. Entre els projectes que impulsen des de la seu a Figueres hi ha KSAMEU, que enguany celebra els 15 anys de la seva creació i s’adreça a adolescents i joves de 12 a 18 anys aportant suport socioeducatiu en horari extraescolar, activitats d’educació en el lleure i donant suport a les famílies; l’Atrapa-somnis (per infants de 6 a 12 anys); l’Espiadimonis (per infants de 8 a 12 anys a Sant Pere Pescador) o l’Emparaula’t (programes d’alfabetització i coneixement del país que s’adreça a persones adultes).

En els programes socioeducatius de la Fundació hi participen 14 educadors i 30 persones voluntàries que arriben a 450 infants i joves i a les seves famílies al llarg de l’any.