Programa Reallotgem

La investigadora Sílvia Osuna distingida amb el Memorial Carlos Dezuttere del Rotary Club Roses Empuriabrava

Rotary Club Roses Empuriabrava
El president del Rotary Club Roses Empuriabrava, Yago Coll, fa entrega de la distinció Carlos Dezuttere a Sílvia Osuna en presència de Ramon Falgàs

La química i investigadora, de Castelló d’Empúries, va rebre el reconeixement per part del Rotary Club per la seva excel·lència científica en la recerca del disseny computacional d’enzims

El Rotary Club Roses Empuriabrava va homenatjar aquest passat divendres a la investigadora Sílvia Osuna Oliveras pels seus èxits assolits en el camp de la química computacional i l’excel·lència en la recerca del disseny computacional d’enzims.

En un acte que es va celebrar a la seu de l’entitat, l’Hotel Risech, i després que el Macero, Rega Martínez, donés la benvinguda a l’alcaldessa de Castelló d’Empúries, Anna Massot, i l’excalcalde de la Vila Comtal, Salvi Güell, i la delegada del Gobernador del Rotary Club, la Sra. Anita, i que tot seguit el president de l’entitat filantròpica, Yago Coll, pronunciés la invocació rotaria, es va procedir a l’acte de reconeixement a la doctora en Química, Sílvia Osuna.

Un reconeixement que es va dur a terme a instàncies del soci rotari, Ramon Falgàs, el qual va presentar a l’homenatjada, com “un exemple de determinació, perseverança i excel·lència en tot allò que emprèn. Des dels seus primers passos en el món acadèmic, es va destacar com una estudiant brillant, sempre disposada a descobrir noves fronteres del coneixement. La seva passió per la ciència i la recerca la va portar a obtenir el seu doctorat en química amb honors, i des de llavors ha estat reconeguda com una de les ments més brillants en el seu camp. El seu compromís amb la societat i el seu desig de fer del món un lloc millor l’han portat a involucrar-se en projectes i organitzacions que busquen generar un impacte positiu dins la societat”. Falgàs va prosseguir dient respecte a Sílvia Osuna que “més enllà dels èxits i reconeixements, el que distingeix la Silvia és la seva calidesa humana, empatia i capacitat per inspirar els qui l’envolten. En resum, és una científica excepcional, una líder compromesa i una persona extraordinària. La seva passió per la ciència i la seva dedicació a millorar la societat han de ser exemples inspiradors per a tots nosaltres. Per tot això, és mereixedora de rebre el reconeixement del Memorial Carlos Dezuttere 2023”.

La guardonada es va mostrar molt contenta, “perquè a vegades és veritat que et reconeguin des de casa costa més que et reconeguin des de fora, per tant , moltíssimes gràcies per aquest reconeixement, realment és un honor rebre’l”, va confessar Sílvia Osuna, que després d’explicar el projecte pel qual va ser mereixedora del Memorial Carlos Dezuttere per part del Rotary Club Roses Empuriabrava, és a dir, el Disseny computacional dels enzims per a les seves aplicacions potencials en medicina, la química i investigadora, que actualment dirigeix el grup de CompBioLab en l’Institut de Química Computacional i Catalysis (IQCC) en la Universitat de Girona, va agrair a tothom, tant al seu equip de científics com a tot el seu entorn familiar, l’estar al seu costat en tot moment per poder assolir els seus objectius en el camp de la investigació.

Sílvia Osuna Oliveras

Sílvia Osuna Oliveras, nascuda a Castelló d’Empúries, és una investigadora en el camp de la química computacional en l’Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) en la Universitat de Girona.

Després de doctorar-se en 2010 en la Universitat de Girona, es va desplaçar a la Universitat de Califòrnia, Los Angeles (UCLA) per a una estada postdoctoral.
Actualment dirigeix el grup de CompBioLab en l’Institut de Química Computacional i Catalysis (IQCC) en la Universitat de Girona, després d’haver treballat en l’esmentada Universitat de California i en la Universitat Lliure de Brussel·les (VUB).
Durant la seva carrera científica, ha treballat en el disseny computacional dels enzims per a les seves aplicacions potencials en medicina. És autora de diverses publicacions en revistes internacionals.

Al 2013, va obtenir el premi Juan de la Cierva pel seu treball postdoctoral, i al 2015 el premi Ramón y Cajal.
Al 2016 va guanyar el premi FPdGi de Recerca Científica atorgat per la Fundació Princesa de Girona, i el premi Jove Investigador de la Reial Societat Espanyola de Química.
Al 2019 va obtenir el Premi Nacional de Recerca de Catalunya – Talent Jove, i el Premi Jove Investigador de l’empresa Lilly i la Reial Societat Espanyola de Química.

Les seves recerques en el desenvolupament de nous protocols computacionals per al disseny de nous enzims d’interès industrial són finançades pel Consell Europeu de Recerca (projecte Starting Grant), el programa europeu del Human Frontier Science, i projectes de recerca nacionals.

És membre de la Reial Societat Espanyola de Química i de l’Acadèmia Jove d’Europa, entre altres.

Memorial Carlos Dezuttere  

Carlos Dezuttere, empresari de nacionalitat belga, es va establir, amb la seva dona Betty y els seus dos fills Patrick i Serge, a Empuriabrava l’any 1975.

A la marina residencial de Castelló d’Empúries va desenvolupar la seva activitat professional com agent immobiliària creant la seva pròpia empresa.
Inspirat pels ideals i objectius humanitaris establerts per Rotary Internacional, en 1989 va decidir crear el Rotary Club d’Empuriabrava, essent així el president fundador de l’entitat, que va fer créixer ràpidament en nombre d’associats amb professionals i homes de negocis del voltant, per immediatament desenvolupar amb èxit nombroses accions solidàries i humanitàries.

El seu traspàs en 1991 va deixar un gran buit en el club, i un any després, al 1992, es va instaurar el “Memorial Carlos Dezuttere” amb l’objectiu de reconèixer anualment a una persona o institució de la comarca per la seva contribució i la promoció del benestar dels seus conciutadans.

L’any 2001, el Rotary Club d’Empuriabrava es va unir al Rotary Roses Costa Brava Nord per tal de consolidar les seves activitats a la comarca de l’Alt Empordà i instituir el que en l’actualitat es coneix com a Rotary Club Roses Empuriabrava.

Des de la instauració del memorial Carlos Dezuttere, han rebut aquesta distinció les següents personalitats i entitats:

  • Manuel Vehí – Cap de Salvament i Naufragi
  • Jordi Sargatal – Reserva Natural dels Aiguamolls
  • Anna Masip – Directora del Centre Escolar Empordà
  • Albert Compte – Pedagog
  • Fernando López de Castro – General de l’Exèrcit
  • Benito Vigo – Asil de Roses, Creu Roja
  • Asil Villalonga de Figueres
  • Josep Coderch – Ambaixador d’Espanya a Bulgària
  • Montserrat Vayreda —  Escriptora, poetessa
  • Dr. Vila Moner – Clínica Santa Creu de Figueres
  • Mossèn Joan Riu i Ferrer – Rector de Roses
  • Eloi Borràs — President del Grup d’Esports Nàutics de Roses
  • Núria Marès – Ciutat de la Solidaritat, Guinea-Conakry
  • FADIR – Fundació d’Ajuda al Discapacitat de Roses
  • Assemblea Creu Roja de Roses – Castelló d’Empúries
  • Grup de Teatre de Roses
  • Parc de Bombers de Roses
  • Fundació Roses contra el Càncer
  • Carme Vilà – Pianista
  • Dr. Ghassan Abou Assali – Doctor
  • Joan Turró
  • Josep Mª Gomis -Doctor Veterinari
  • Confraria de Pescadors de Roses
  • Empordà TV
  • Policia Local de Roses
  • Pilar Serra i Vilarrodona – expresidenta de la Fundació Roses Contra el Càncer
  • Pere Sanés i Ribas – exalcalde de Roses
  • Sílvia Osuna Oliveras – Doctora en Química i Investigadora