La jove rosinca Judith Muelas guanya el V Concurs d’Oratòria Juvenil de l’Alt Empordà

V Concurs d'Oratòria Juvenil de l'Alt Empordà

Judith Muelas (a l'esquerra) va guanyar el V Concurs d'Oratòria Juvenil de l'Alt Empordà / Foto: @tramuntana_tv

Per a Judith Muelas la participació en el concurs “va ser una molt bona experiència” i el fet de guanyar-lo “em va demostrar que soc més forta i tinc més qualitats de les que pensava”

V Concurs d'Oratòria Juvenil de l'Alt Empordà
Judith Muelas (a l’esquerra) va guanyar el V Concurs d’Oratòria Juvenil de l’Alt Empordà / Foto: @tramuntana_tv

El passat dissabte, 6 d’abril, es va celebrar a l’Auditori dels Caputxins de Figueres una nova edició, la cinquena, del Concurs d’Oratòria Juvenil de l’Alt Empordà, en el que van participar alumnes de 4t d’ESO dels instituts de la comarca.

Un concurs que va néixer amb l’objectiu de promoure la necessitat de millorar l’expressió oral i saber-se expressar en públic amb naturalitat i eficàcia, fent ús dels recursos argumentaris i retòrics adients.

I la jove estudiant de 16 anys de l’Institut Illa de Rodes, Judith Muelas Romañach, es va proclamar campiona d’aquest V Concurs d’Oratòria Juvenil de l’Alt Empordà.
Primer va ser seleccionada per passar a la final amb els seus companys de l’Illa de Rodes, Sílvia Alén, Hajar Chaaban, Nil Chacón, Arnau Isach,  Álvaro Mendoza i Saray Monsalve.

I a la semifinal hi havia dos temes proposats: ‘Jo sóc adolescent’ i ‘Igualtat de gènere?’. I la Judtih volia “que em toqués ‘Igualtat de gènere?’, perquè el tenia més ben preparat, però em va tocar ‘Jo sóc adolescent’”.
Tot i això, Judith Muelas fent una exposició basada “en que els adolescents estem molt infravalorats i estem mirats amb molta condescendia per part dels adults en molt casos”, i fent una comparativa “entre una escala social de l’Edat Mitjana i com crec que estem posicionats nosaltres”, i finalitzant “amb els tòpics que en el fons els adolescents som com mini-adults que volem seguir les passes dels més grans però sense cometre els mateixos errors”, va passar a la final.

Una final en la que dels 26 alumnes semifinalistes representants dels 15 centres de secundària de la comarca, només van arribar 5, els quals van disposar de 30 minuts per preparar-se un nou tema proposat, que va ser ‘El planeta que vull’.

I la jove estudiant rosinca de l’Institut Illa de Rodes, ha explicat a ViladeRoses.cat que “jo no volia parlar d’aquest tema basant-me en els tòpics, és a dir, si es basem en que jo no vull un món amb violència, sinó un món d’igualtat i de pau, al final és una utopia perquè es pràcticament impossible, així que vaig ser una mica més realista i la meva oratòria la vaig basar en que m’agradaria que en un món no perfecte, però sí una mica millor, el que de veritat importaria és que hi hagués empatia, respecte i que la gent fos valenta i no tingués por de fer el que l’agrada”.

A Judith Muelas, la seva participació en aquest concurs d’oratòria “em va agradar molt, va ser una molt bona experiència”, i sobretot “em va demostrar que soc més forta i tinc més qualitats de les que pensava”.

Cal destacar que la final va comptar amb la presència i participació de Samantha Vall,  periodista i reportera de TV3, presentadora del concurs ‘El got d’aigua’ ideat per trobar el millor orador jove de Catalunya, la qual va oferir una xerrada sota el títol “Desgranant l’oratòria”, parlant de la seva experiència i de la importància de saber captar l’atenció del públic.