Programa Reallotgem

‘La Magdalena’, una aposta ferma per reintroduir el Flamenco a Roses i la Costa Brava

La Magdalena
Antonio de Carla, José Ponce 'El morito', Susana Escoda i Santos Amaya durant l'espectacle de Flamenco que van oferir al Sa Brasa de Roses

La Magdalena és una iniciativa impulsada pel barceloní Sergio Cañas per portar els arrels del Flamenco “a la seva capital, la Costa Brava”

Sergio Cañas va néixer a Barcelona, però com a molts catalans per les seves venes corre sang andalusa. I com molts barcelonins, es va enamorar de l’Alt Empordà després d’estiuejar a Empuriabrava.

I Cañas ho ha combinat tot, el ser de Barcelona, el tenir sang andalusa i ser un enamorat de la Costra Brava per fer tornar el Flamenco més pur i autèntic a casa nostra amb el projecte La Magdalena.

“La Costa Brava, i per tant, Roses, havia estat la capital del Flamenco anys enrere, però actualment, des que va tancar El Cortijo, ja no es fa res” afirma Cañas, el qual demostra estar documentat sobre el tema en afirmar el director i fundador del projecte La Magdalena que “el Flamenc, que integra música, cante i ball, té molta història a Catalunya, de fet hi ha escrits que documenten que hauria arribat a finals del segle XVIII, i amb els anys Figueres es va convertir en el centre neuràlgic d’aquest art. Catalunya també ha estat el bressol de grans noms com Carmen Amaya, Glòria Romero i altres molt artistes”.

Altres molts artistes que actualment actuen periòdicament en tablaos de Barcelona, i que Sergio Cañas els porta  a l’Alt Empordà i, evidentment, a Roses, com va esdevenir el passat dijous, on els artistes Antonio de Carla i José Ponce El morito van posar la música i el cante, mentre que Susana Escoda i Santos Amaya van ser el encarregats de portar els arrels del ball del Flamenco en una actuació que es va portar a terme al restaurant Sa Brasa, ubicat en una Masia del segle XVII a la carretera de Palau-saverdera, tot just a tocar la fàbrica de Zodiac Milpro.

Tots els dimarts de juny, juliol i agost espectacle de Flamenc al Sa Brasa de Roses

Aquesta actuació s’havia de portar a terme dimarts, i no pas el dijous, però les previsions meteorològiques van fer aconsellable posposar-ho, tot i que seran tots els dimarts que queden d’aquest mes de juny, més els dels mesos de juliol i agost que Sa Brasa serà escenari d’un espectacle de Flamenco per al delecti dels amants d’aquest art.

Així, avui, dimarts dia 20 de juny, està prevista l’actuació de  Junio Jorge El Pirata i Jorge Rodríguez, que estaran acompanyats en el ball per Maria del Mar Cobo i el propi Santos Amaya.

Aquests espectacles de flamenc s’inicien a les 20:30 hores i finalitzen a les 22 hores.

Perquè La Magdalena?

Sergio Cañas tenia la idea, el projecte a la ment, i quan el va fer realitat, alhora de decidir com l’anomenaria no ho va dubtar i el va batejar La Magdalena en honor i homenatge a la seva mare, “ quan vaig pensar en un nom que tingués molta força i que representés una miqueta el que era l’alegria d’Andalusia i del Flamenco em va venir el nom de la meva mare al cap que, desgraciadament, ens va deixar per culpa de la Covid, perquè era una persona tot alegria, sempre estava cantant, quan treballava, quan cosia, quan cuinava sempre, quan no tenia dolor a causa de la fibromipàlgia que patia, sempre estava cantant. Sempre!. I amb el nom de La Magdalena volia representar en el meu projecte la cultura de la felicitat i de l’alegria, de saber viure amb alegria com ho feia la meva mare”.

Visca La Magdalena!