Mes de paraules

La museïtzació que recrearà la història del Castell de la Trinitat a un pas de ser realitat

Museïtzació del Castell de la Trinitat
Diferents punts de la museïtzació del Castell de la Trinitat

L’equip de Govern de Roses té previst fer la inauguració oficial, oberta al gran públic, de la museïtzació del Castell de la Trinitat durant les Jornades Europees del Patrimoni

El projecte de museografia didàctica que explicarà i interpretarà el Castell de la Trinitat i les seves relacions al llarg de la història, tant amb el port de Roses, un enclavament geoestratègic de primer ordre, com amb la Vila de Roses i la Ciutadella, impulsat per l’Ajuntament de Roses ara fa gairebé un any.

El passat divendres l’equip de Govern va portar a terme una visita d’obres amb Carles Victoria, l’arquitecte municipal encarregat de la gestió dels treballs de museïtzació i van poder comprovar que “la major part d’aquest projecte ja està executat, i a falta que arribin unes peces creiem per a la primera setmana d’agost la museïtzació del Castell de la Trinitat ja hauria d’estar acabat”, ha avançat el regidor de Cultura i Patrimoni, Èric Ibáñez.

Així, la museografia del recinte fortificat, podrien ser una realitat al proper mes d’agost, “tot i que s’ha d’endreçat i enllestir tots els diferents espais de la museïtzació per deixar-los a punt per ser visitats i, per tant, el que volem és fer la inauguració oficial d’aquest projecte aprofitant les Jornades Europees del Patrimoni per a que la gent del poble i visitants vinguin a veure’l”, ha destacat Ibáñez.

Reclam per visitar el Castell de la Trinitat amb més assiduïtat

El Castell de la Trinitat és una fortificació de defensa feta construir pel rei Carles I al segle XVI. Una fortificació preciosa però buida de contingut, sense que el visitant pogués per si sol interpretar cadascuna de les seves estances. I ara, amb aquesta museïtzació, que ve a completar tots els altres projectes executats amb anterioritat per l’Ajuntament de Roses, el públic no només entrarà dins d’una fortalesa, sinó que s’endinsarà en la història, en la vida dels soldats que vivien en el Castell de la Trinitat i que tenien, com a principal objectiu, defensar Roses.
“Sí, amb aquesta museografia didàctica el visitant del Castell de la Trinitat, a part de conèixer-ho de manera genèrica com era una fortificació militar i de poder gaudir de les seves magnifiques vistes, coneixerà com era i es desenvolupava la vida en una fortalesa del segle XVI”, ha explicat Ibáñez.

Una museografia didàctica que a part d’interpretar el Castell de la Trinitat en relació “amb la Ciutadella, enclavament estratègic de primer ordre, també amb aquests altres castells d’Europa”, ha significat el regidor de Patrimoni.

Així, aquest projecte de museïtzació del Castell de la Trinitat, que va ser redactat per la Fundació Bosch Gimpera de la Universitat de Barcelona, no solament es concep com una intervenció de presentació i interpretació de la fortalesa i de l’enginyeria militar del segle XVI, sinó també com un espai que mostrarà el factor geoestratègic del port de Roses i el paper de la fortificació en les funcions defensives de frontera entre els segles XVI i XX, potenciant la importància de l’extraordinari patrimoni que conformen aquestes fortificacions entorn dels Pirineus.

És una museografia didàctica rigorosa i a la vegada amb un caire d’espectacle que donarà una gran singularitat al Castell de la Trinitat.  .

Recreació de la història en 5 àmbits

  • Punt de referència en la navegació

El primer dels àmbits tractarà sobre les fronteres marítimes i terrestres i la importància geogestratègica del port de Roses que, com a refugi segur, va ser des de temps antics punt de referència en la navegació a través de molt diverses civilitzacions i etapes històriques, fins ser fortificat amb dues grans construccions militars renaixentistes: el castell de la Trinitat i la Ciutadella de Roses. L’enclavament va ser objecte de pugnes, batalles i setges durant la Guerra de Separació, la Guerra de Successió i la Guerra del Francès. I encara, en els anys que van seguir a la Guerra Civil espanyola.

  • Artilleria i fortaleses 

El segon àmbit es destinarà als temps d’artilleria i fortaleses, destacant la importància que adquiriren els enginyers amb el desenvolupament de la pirobalística (finals segle XV), que implicà una nova manera de fortificar i d’atacar les ciutats, i on s’explicarà el procés de construcció del fort de la Trinitat i els trets de l’arquitectura militar renaixentista.

  • Munició i armes

Una altra secció es destinarà al funcionament del castell, concebut com una màquina de guerra dissenyada per allotjar artilleria (tipus d’artilleria, emmagatzematge de pólvora, municions, armes portàtils com arcabussos, mosquets i fusells…).

  • Soldats, batalles i setges

El quart àmbit parlarà dels soldats, batalles i setges, on es mostrarà l’organització de les tropes i els diferents tipus d’unitats, aspectes organitzatius, cerimònies i uniformes, així com els diferents episodis militars, setges, combats i batalles que van afectar el castell de la Trinitat des de la seva construcció i fins a la seva destrucció.

  • La vida al Castell de la Trinitat

Per últim, el cinquè apartat, centrarà la seva atenció en la vida quotidiana i dia a dia en una fortalesa: costums alimentaris de l’època, les condicions higièniques i sanitàries, els jocs, les distraccions, les supersticions, les creences, la convivència, etc.

Per aquest projecte l’Ajuntament de Roses ha compta amb un pressupost de 622.000 €.