Mes de paraules

La nova campanya ‘Separar bé els residus és un joc de nens’, pren el relleu a ‘l’Envàs on vas’

La sensibilització i la col•laboració ciutadana en aquesta matèria és cada cop més alta

Campanya reciclatge de residusAvui dissabte comença la difusió de la nova campanya de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament de Territori i Sostenibilitat, per al foment de la recollida selectiva i la reducció dels impropis, aquells residus que es dipositen en els contenidors que no els correspon. Es tracta de continuar incidint en la millora de la recollida selectiva després que la campanya del Nadal passat, l’’Envàs on vas’, tingués una gran repercussió informant els ciutadans sobre la importància de separar bé els residus.

La nova campanya, que té com a lema ‘Separar bé els residus és un joc de nens’, pretén comunicar que la separació no és un procés complicat, i que fins i tot els més petits ho poden fer bé. De fet, tot i que la campanya s’adreça a tota la població, busca arribar en bona part al públic infantil, que és el prescriptor en matèria de separació de residus a gran part de les llars. Es treballa amb la premissa que si els nens i nenes interioritzen que s’ha de reciclar, és més fàcil que el seu entorn també ho faci, i que, d’aquesta manera, les generacions futures ajudaran a incrementar la quantitat i la qualitat del reciclatge.

La campanya, finançada íntegrament pels Sistemes de Gestió Integrats (SIG) ECOEMBES i ECOVIDRIO,  la protagonitza aquest cop el comunicador Òscar Dalmau, personatge referent en programes emesos en horari familiar. El format és de concurs televisiu, on els nens han d’encertar on es dipositen diferents tipus de residus. Es difondrà a través de la televisió, el cinema, la ràdio, els mitjans gràfics i internet durant 4 setmanes. Complementàriament, es repartirà en cinemes i ludoteques de centres comercials un joc de taula per a totes les edats per donar les respostes als dubtes de forma didàctica i divertida. També es podrà consultar el web www.residuonvas.cat, i l’aplicació per a mòbil ”Residus”, que, a més d’informar on es dipositen els diferents residus, explica quins processos segueixen un cop recollits i en com sovint queden transformats en nous productes.

Perquè hem de separar bé

Separar bé els residus i destinar-los al seu contenidor corresponent facilita el procés de tractament posterior dels residus, i, es posen en valor com a recursos i estalvien la necessitat de noves matèries verges. En resum, separant bé:

•      Conservem el medi ambient

•      Estalviem recursos naturals

•      Disposem de matèria primera reciclada per a nous productes

•      Generem nous llocs de treball

A Catalunya recollim de manera selectiva el 39% dels residus municipals, per sobre de la mitjana estatal, i en línia amb els països que tenen nivells alts de recuperació. En els últims anys estem reduint la generació per càpita dels residus municipals, amb 1,35 kg per habitant i dia, dada que indica que la sensibilització i la col·laboració ciutadana en aquesta matèria és cada cop més alta.