Inici Actualitat La novena edició de la Fira Fes-te Bruixa de Llers recupera el...

La novena edició de la Fira Fes-te Bruixa de Llers recupera el comte Estruch

Les bruixes seran de nou protagonistes a la població aquest cap de setmana 11 i 12 de maig

La Fira Fes-te Bruixa omplirà de màgia i fantasia el poble de les bruixes aquest cap de setmana de l’11 i 12 de maig

Les bruixes seran de nou protagonistes a la població de Llers aquest cap de setmana 11 i 12 de maig / Arxiu

La Fira Fes-te Bruixa de Llers (Alt Empordà) torna el cap de setmana de l’11 i 12 de maig amb la incorporació al programa de la companyia de teatre Drakònia i amb la recuperació de la figura del comte Estruch. No és tan popular com les bruixes, però al municipi també hi va viure el considerat primer vampir català, el comte Estruch, amb una història tan o més apassionant de les protagonitzades per bruixes. Com cada any, Els Comediants de Llers teatralitzaran les aventures del comte llersenc diumenge a la tarda. Durant tot dissabte, el comte es passejarà pels carrers de la fira amb una producció amb el segell de Drakonia.

“És un dels deures pendents, recuperar el comte Estruch, i ara amb Drakònia hem trobat l’oportunitat de fer-ho”, han explicat Nuri Llinares i Anna Admetlla,  promotores de la iniciativa. Així, els actors de Drakònia actuaran en diferents moments pels carrers durant tot el dissabte i a la nit acompanyaran el ball de bruixes amb un espectacle de foc.

Serà el segon any que la Fira Fes-te Bruixa es celebra el segon cap de setmana de maig. Es va començar a celebrar per Sant Joan, però es va decidir el canvi de dates “perquè ens dona més personalitat, ja que per Sant Joan hi ha molts actes i celebracions”. 

Activitats infantils, tallers culturals i de divulgació de l’ús de les plantes i dels minerals (amb Carme Frigola i Gemma Paraire, totes dues llersenques), la xerrada ‘Les supersticions’ a càrrec de Maria del Mar Tort de l’Escola Mariló Casals i la fira esotèrica, d’herbes i productes naturals formen part d’un extens programa. Per segon any es faran també el ‘Trenca barrets’ i el concurs de llançament d’escombres.

Aquesta “personalitat pròpia” que destaquen Llinares i Admetlla es veu clarament reflectida en l’augment de grups de bruixes al poble. Al voltant de les bruixes grans que protagonitzen el Ball de Bruixes des del segon any de fira, van sorgir Les Bruixetes de Llers, després les Bruixetes Encantadores i aquest any s’estrenen les Mini Bruixetes. “Tenen entre 3 i 5 anys. Són germanes de Les Bruixetes i tenen moltes ganes de ballar, però hem hagut de crear un grup nou perquè són molt petites”, ha afirmat Esther Pot, una de les coordinadores. Aquests tres grups de Bruixetes, amb un total d’una trentena de nenes, “són una realitat gràcies a que hi ha hagut mares que s’han implicat en fer els balls i els vestits fent, tot plegat que les Bruixetes esperen amb candeletes poder fer el salt i ballar com a Bruixes, per tant, tenim el relleu assegurat”, ha subratllat Pot.

Llers, poble de bruixes.

La tradició diu que Llers és pobles de bruixes i Carles Fages de Climent (Figueres, 1902-1968) va publicar l’any 1924 el llibre de poemes ‘Les bruixes de Llers’, il·lustrat per un jove Salvador Dalí. Els poemes van engrandir les mil i una llegendes que circulaven sobre els aplecs sabàtics amb rituals tenebrosos i disbauxes embogides protagonitzats per les bruixes a Les Garrigues, la zona pedregosa i màgica entre Llers i Avinyonet de Puigventós.

Exit mobile version