Cinema a la Fresca

La pesca d’encerclament atura la seva activitat durant dos mesos

Vaixell de pesca d'arrossegament de Roses
Xarxa d'una embarcació d'arrossegament del port pesquer de Roses

Setze embarcacions de pesca del litoral gironí, d’elles una a Roses, han començat la veda biològica que va del 15 de novembre al 15 de gener de 2024

Avui, la totalitat dels pescadors d’encerclament de les Confraries de Girona aturen els motors de les seves embarcacions per la veda biològica de dos mesos que s’aplica al sector.
Per segon any consecutiu, la parada es fa durant dos mesos a diferència dels anys anteriors que era de només de trenta dies i, com a novetat, és la primera vegada es contempla dins el nou Pla de Gestió de Pesca del Mediterrani del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. La veda es fa amb l’objectiu d’afavorir la regeneració dels caladors de peix blau i garantir les  mides de les captures.

En total, hi ha unes setze embarcacions d’encerclament repartides en les diferents confraries del litoral gironí: tres a l’Escala, una a Roses, dues a Sant Feliu de Guíxols, sis a Blanes i quatre a Palamós.

Aquesta veda és la primera que es fa dins del nou Pla de Gestió de Pesca del Mediterrani i és fa en substitució a la proposta inicial del Ministeri que obligava a no pescar sardina durant quatre mesos, el que hauria suposat una estocada de mort pel sector. Cal destacar, a més, que  una de les problemàtiques actuals de l’encerclament és, sobretot, la manca de relleu generacional.

Peix blau

La flota d’encerclament forma part de l’Organització de Productors Pesquers de Peix Bau a Catalunya i segons dades facilitades per aquesta entitat, el sector pesquer de lencerclament al litoral català representa el 9% de la flota.