Programa Reallotgem

La pesca a Roses durant l’Antic Règim estava plena de conflictes i impostos

Marcel Pujol
Marcel Pujol durant la conferència que va pronunciar al mes de març de l'any passat a Roses sobre la pesca a l'Antic Règim

Marcel Pujol, rosinc especialitzat en història i arqueologia naval va oferir una conferencia sobre la pesca a Roses en l’època medieval i moderna

Roses, un poble amb molta història
Marcel Pujol durant la conferència impartida al Teatre de Roses

Una nova edició del cicle de conferències ‘Roses, un poble amb molta història’ es va encetar ahir al vestíbul del Teatre Municipal. El regidor de Cultura, Marc Danès, va presentar al primer ponent de la nova tanda de xerrades que es desenvoluparan fins al mes de juny, Marcel Pujol Hamelink. Pujol, rosinc, tot i que fa molt anys que viu fora de la Vila, a l’igual que el seu germà Ramon, que fou regidor de Cultura de l’Ajuntament de Roses entre 1999 i 2003, va oferir una xerrada que sota el títol ‘La pesca a Roses durant l’Antic Règim’, concretava la vida dels pescadors durant l’època del Comtat d’Empúries, que “amb la seva constitució i la construcció del monestir de Santa Maria, va ser l’origen de la Roses que coneixem actualment. Castelló d’Empúries era la capital i la Vila rosinca el port del Comtat “ va afirmar el professor d’arqueologia.

En Marcel, entre d’altres aspectes, va destacar que “sempre es pensa que el món de la pesca és idíl·lic, i realment no és així, és un món molt dur, pel perill de naufragis i els atacs del pirates que hi havia”, per continuar fent esment al subtítol de la xerrada, ‘Un mar de conflictes’, a l’assenyalar que es van donar “molts entre els mateixos pescadors de Roses, entre els pescadors i els Senyors, i entre els pescadors d’altres localitzacions properes, eren conflictes que en alguns casos trigaven anys en solucionar-se, acabant amb una sentència o un acord”.

I la pesca a Roses durant l’antic règim tampoc se salvava de pagar impostos. El confereciant va esmentar un total de quatre “el de la Delme del Peix, el del Peix Senyoriu, el del Peix de l’Obra i del de la Peixateira.

La Delme del Peix consistia en donar a l’Abad la desena part de les captures dels pescadors.
El Peix Senyoriu tractava de ‘pagar’ directament al senyor feudal part o la totalitat de determinats peixos amb un alt valor simbòlic a l’època. Peixos exquisits per als privilegiats de l’època.
El Peix de l’Obra, era un impost que els pescadors havien de pagar al Bisbe si volien pescar en festiu, destinat a sufragar les obres i manteniment de temples religiosos.
I el de la Peixateria era donar al Comte part dels beneficis de la venda.

Roses, un poble amb molta història
El regidor de Cultura de Roses, Marc Danès, i Marcel Pujol en un moment de la xerrada

Marcel Pujol també va afirmar que en la pesca professional de Roses durant l’Antic Règim “l’art més utilitzat i principal era la Xàtiva i el Bolig de dia i el Bolig de Foc o Encesa a la nit”, tot i que també es feien servir, de manera més secundària, com la palangre , les batudes o la solta, per destacar que “a finals del segle XVI ja va ser el Sardinal”, assenyalant que era una modalitat diferent al que empraven les localitats veïnes.

La xerrada va acabar amb un torn de paraules als assistents al Teatre de Roses

Marcel Pujol i Hamelink 

Nascut l’any 1965 va estudiar història i arqueologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, i posteriorment arqueologia medieval a la Universitat de París I – La Sorbona, a més de diferents postgraus i mestratges, com el de gestió del patrimoni històric i arqueològic, d’arxivística, de ceràmica medieval i post medieval, d’arqueologia subaquàtica, etc.
A més, des de ben jove va combinar la participació en excavacions arqueològiques terrestres i subaquàtiques a Catalunya, Menorca, França i Holanda, tant a mar com en rius i en llacs.

Especialitzat en l’arqueologia naval, en especial d’època medieval i moderna, ha treballat sobre una vintena de vaixells enfonsats. Destaquen els estudis realitzats sobre el derelicte Culip VI, lleny enfonsat al cap de Creus a finals del segle XIII; Les Sorres X, llaüt enfonsat al delta del Llobregat a finals del segle XIV; Barceloneta I, vaixell atlàntic localitzat a Barcelona i datat de principis del segle XV, entre els d’època medieval; dels d’època moderna cal destacar els vaixells enfonsats durant la Guerra Gran i la Guerra del Francès al golf de Roses (Triunfante, Perola V i Roses II). En paral·lel, ha publicat diversos estudis sobre terminologia naval històrica i sobre l’activitat pesquera durant l’Antic Règim. Fa divuit anys que és professor d’arqueologia a l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya a Barcelona, i docent en diversos postgraus, mestratges i cursos d’estiu de diferents universitats, on cal destacar en primer lloc el màster d’arqueologia nàutica i subaquàtica de la Universitat de Barcelona.

Actualment el professor, historiador i arqueòleg rosinc està treballant, entre d’altres projectes, en un llibre de la col·lecció ‘Assaig i Recerca’ de l’Ajuntament de Roses, que veurà la llum en breu.