La Pesca torna a ser protagonista a Roses amb la presentació del nº8 de la revista Alberes

Revista Alberes

Portada del número 8 de la revista Alberes

Es presenta a Roses el vuitè número de la revista Alberes la qual dedica el seu dossier al món de la pesca

Revista Alberes
Portada del número 8 de la revista Alberes

Alberes és un revista que tracta de patrimoni, que parla de la gent d’abans, dels oficis de sempre i que parla d’una manera de viure. És una publicació que té una periodicitat semestral amb un número al gener i un altre al juliol, i ahir dissabte es va presentar a la biblioteca municipal Jaume Vivens Vives de Roses es va presentar el seu vuitè número.

Una nova edició d’Alberes, que dedica el seu monogràfic al món de la pesca “perquè vam pensar que era un món molt interessant, però a la vegada molt desconegut, perquè mar enllà, és com un món paral·lel”, va afirmar el director d’Alberes, David Pujol.

El mateix Pujol, l’alcalde de Roses, Carles Pàramo, el fotògraf d’Alberes, Joan Joanola, i el tècnic del Museu de la Pesca de Palamós i col·laborador de la revista, Jaume Badias, van ser els encarregats, davant nombrosos pescadors jubilats que omplien la sala, de presentar aquest nou número d’Alberes.

L’alcalde de Roses va destacar la importància d’aquest dossier de la revista dedicat al món de la pesca per la seva duresa, i va donar el seu recolzament al director de la publicació al dir que “l’Ajuntament continuarà donant suport i la seva col·laboració per portar a terme d’altres reportatges com aquest, dedicat al món de la pesca”.

El fotògraf Joanola va fer un repàs de la història de la fotografia, assenyalant que ha passat de ser un document notarial, on una imatge podia servir per testificar que una cosa havia passat realment, a deixar de ser-ho degut a les noves tecnologies. I el museògraf Badias va explicar en que consisteix l’article amb el qual ha col·laborat en aquest vuitè número d’Alberes.

Revista Alberes
David Pujol, Carles Pàramo, Jaume Badias i Joan Joanola durant la presentació d’Alberes

Alberes és un revista transfronterera perquè parla de l’Alt Empordà, part de la comarca del Vallespir i part de la regió del Rosselló. I d’aquí li ve el seu nom, ja que la serra de l’Albera emmarca tots tres territoris.

Alberes està dividia en diferents seccions. Hi ha el dossier central, que es dedica monogràficament a un tema, i en aquest vuitè número es parla de la Pesca, com en edicions anteriors va tractar sobre l’Oli (número sisè presentat l’any passat al Mas d’en Coll de Roses), els Oficis, La Guerra i l’Exili o El vi, entre d’altres monogràfics.

Els col·laboradors de la publicació van a la recerca de gent anònima que ha desenvolupat un determinat ofici, que sap cuinar d’una deteminada manera, en definitiva, que té una història al darrere per després plasmar i posar en valor a la revista tota aquesta saviesa popular.

Dins les pàgines d’Alberes es trobem també am el Retrat de Familia, on sabem com viu de la manera tradicional una familia en un Mas, per exemple.

I a banda de tots aquests aspectes que enriqueixen la nostra memòria històrica hi ha la secció de Patrimoni, on es tracten temes de Fauna, Flora, Arqueologia, Nissages i Gastronomia, entre d’altres.

En definitiva, Alberes tracta essencialment de patrimoni rural, però també de memòria històrica, de vida quotidiana, d’economia local, de botànica, de zoologia, d’arqueologia, de tot el que representa la vessant humana del territori de l’Albera.