La plaça del Teatre de Roses s’omple de ciència

V Jornada de la Ciència de Roses

Alumnes d’ESO i Batxillerat de Roses han celebrat aquest matí la V Jornada de la Ciència

Aquest matí ha tingut lloc a Roses la V edició de la Jornada de la Ciència de Roses, activitat inclosa en el Pla Educatiu d’Entorn. La plaça del Teatre ha estat novament l’escenari escollit per al desenvolupament de l’activitat, on al llarg del matí els alumnes dels instituts Cap Norfeu, Illa de Rodes i Centre Escolar Empordà, han presentat 15 experiments als alumnes de sisè de Primària de la Vila, així com a les famílies i públic general que ha volgut conèixer aquesta jornada.

Júlia Danés Guzmán, assessora LIC (Llengua i Cohesió Social) de l’Alt Empordà i col·laboradora del Pla Educatiu d’Entorn de Roses, ha afirmat que “aquesta Jornada és molt important perquè es relacionen, dins el context de la ciència a través del llenguatge, alumnes d’ESO i batxillerat amb mainada de 6è de Primària”.

Es tracta d’una Jornada “on la ciència i la llengua treballen conjuntament, ja que la ciència organitza el pensament i el pensament ho expliques amb llenguatge”, ha destacat l’assessora LIC.

I un total de 75 alumnes d’ESO i batxillerat dels tres instituts de Roses han ensenyat els 15 experiments, com ara un pèndul amb pintura, de tensió superficial, de detecció de PH, d’anàlisi d’ADN,  entre d’altres, a un total de 228 alumnes de sisè dels centres de Primària de Roses.

El regidor d’Ensenyament de Roses, Marc Danés, que ha estat present durant tota la jornada, ha destacat que “després de dos anys s’ha pogut celebrar aquesta Jornada de la Ciència de manera presencial. Una jornada en la que els alumnes de Secundària, a més d’experimentar, es converteixen en docents i, per tant, no només han de saber fer-ho sinó també transmetre’l a uns alumnes de sisè de Primària, els qual han pogut conèixer el que es trobaren en cursos més elevats de la seva formació”. Danés ha volgut felicitar als alumnes dels instituts “perquè he estat escoltant alguns i estaven explicant el seu experiment perfectament”, remarcant la importància d’aquesta Jornada de la Ciència “tant per la relació d’alumnes de diferents edats com dels diferents centres educatius del nostre municipi”.

La Jornada de la Ciència ha suposat la coordinació dels centres de secundària de Roses (Institut Cap Norfeu, Illa de Rodes i Centre Escolar Empordà), que anualment celebren jornades o activitats científiques en els seus centres, amb l’objectiu d’ampliar-les amb una jornada comunitària fora dels instituts, en què pot participar tota la ciutadania.

Aquesta V Jornada de la Ciència de Roses ha finalitzat a la sala teatral on el professor de la Univesitat de Girona, Josep Duran, ha ofert un espectacle científic del que han pogut gaudir tots els estudiants, tant els de Secundària com els de Primària.

La primera Jornada es va celebrar el 16 de maig de 2018, fruit de les reunions de programació del Pla Educatiu d’Entorn. L’èxit de la convocatòria i les valoracions positives rebudes des dels centres educatius, van portar a la seva celebració l’any següent, mentre que l’any 2020, amb motiu de la pandèmia,  la jornada es va reinventar i es va oferir digitalment en format vídeo. Enguany, doncs, ha recuperat la presencialitat.