La Policia Nacional integrarà el DNI en el mòbil per a crear un document d’identitat digital

DNI en el mòbil
Moment de l'acte en que el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va anunciar la integració del DNI en el telèfon mòbil

Des que la Policia Nacional va començar a expedir el DNI, el nombre total de documents elaborats s’acosta als 328,5 milions, sent l’any 2018 quan es van realitzar més documents amb un total de 7.105.377

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va anunciar ahir dimecres que la Policia Nacional, cos competent per a l’expedició del Document Nacional d’Identitat (DNI), treballa ja en una pròxima evolució tecnològica d’aquesta targeta per a la seva integració en el telèfon mòbil, un projecte amb el qual es crearà el document d’identitat digital.

L’anunci es va fer durant la presentació del llibre “El DNI y los españoles. 75 años de historia en común”, a la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre (FNMT), acte en el qual va estar acompanyat pel secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez; la sotssecretària del Ministeri d’Hisenda, Pilar Paneque; el director general de la Policia, Francisco Pardo; i la directora de la FNMT, Lidia Sánchez Milà.

“Vivim en una societat amb un alt desenvolupament tecnològic en la qual el mòbil no és ja un simple mitjà de telecomunicació, sinó que ha passat a ser una eina amb la qual el ciutadà gestiona la majoria dels seus tràmits vitals. El nostre projecte convertirà els telèfons intel·ligents en suports d’identitat digital que permetran als ciutadans acreditar les seves dades de filiació, domicili, signatura manuscrita i validesa del DNI”, va assenyalar Grande-Marlaska.

El Projecte DNI 4.0 culminarà una estratègia d’evolució impulsada per la Direcció General de la Policia, amb la col·laboració de la FNMT, per a dotar-ho de “majors fortaleses contra els ciberdelictes, més segur per al comerç telemàtic i més àgil en la gestió de les relacions amb les administracions públiques i amb organismes privats, perquè som conscients que el DNI és, sens dubte, la pedra angular de tota l’administració electrònica”, va assenyalar el ministre de l’Interior.

328.407.151 documents nacional d’identitat expedits

El llibre “El DNI y los españoles. 75 años de historia en común” és l’obra més completa i específica en aquesta matèria, perquè abasta la totalitat de la seva historia. L’obra, que inclou textos de nombrosos autors, ha estat coordinada per la catedràtica María Dolores Herrero Fernández-Quesada, comissària també de l’exposició que, amb el mateix títol i objecte, ha recorregut diverses ciutats espanyoles i ha rebut ja més de 26.000 visites.

Des que la Policia Nacional comencés a expendre el DNI, el nombre total de documents realitzats és de 328.407.151 exemplars. Va ser en 2018 quan es va aconseguir la millor marca d’expedició en un any, amb un total de 7.105.377 unitats. En l’actualitat, Policia Nacional dedica a aquesta comesa 289 Unitats de Documentació repartides per tota la geografia nacional, integrades per un total de 2.161 persones repartides entre 1.582 llocs fixos d’expedició i 80 equips mòbils, que acosten el servei a aquesta Espanya buidada i allunyada de les urbs, al mateix temps que atenen persones amb limitació de moviment.

La Policia Nacional treballa ja en un model uniforme del Permís de Residència dins de la Unió Europea, així com en la creació de noves unitats de documentació; l’ampliació dels llocs d’actualització del DNIe, DNI Exprés i DNIe UE; la potenciació de l’activitat dels equips mòbils; el pagament mitjançant terminals punt de venda (TPVs); l’actualització de l’aplicació d’expedició i, finalment, la instal·lació de gestors d’espera.