Mes de paraules

La protecció del Cap de Creus com a Parc Natural ha permés la recuperació del mero al litoral rosinc

Xavi Vizcaíno, Montse Mindan i Boris Mörker

Aquest matí, l’Ajuntament de Roses ha acollit la presentació de Xavier Vizcaíno (IAEDEN), Boris Mörker (Associació de Centres de Busseig del Cap de Creus) i Montse Mindan (primera tinent d’alcalde de Roses), que han fet una valoració de les campanyes de protecció del Parc Natural del Cap de Creus i de defensa del mero realitzades durant la dècada dels anys 90. Aquestes accions, que van desembocar en la declaració del Cap de Creus com a Parc Natural, van assolir un important ressò internacional,  permetent, avui dia, parlar del bon estat de salut del fons marí del Cap de Creus, altament reconegut en el món del submarinisme.

Xavi Vizcaíno, Montse Mindan i Boris Mörker
Xavi Vizcaíno, Montse Mindan i Boris Mörker

Xavier Vizcaíno va ser el coordinador de la campanya que la IAEDEN va impulsar l’any 1990 per ser inclós a la Llei de Protecció el Cap de Creus com a Parc Natural, “tant en el seu ámbit terrestre com a marítim” , ha afirmat Vizcaino, afegint que “dintre d’aquesta campanya que era la principal, surtien branques que eren subcampanyes, i una d’elles va ser la que es va centrar en protegir el litoral”.

La campanya per a la protecció del Cap de Creus va durar 8 anys, fins al 98, un temps en el que es van recollir 35.000 signatures, 12.000 de les quals van ser gràcies a a l’impuls, difusió i recollida de signatures que va fer la revista SportTaucher, especialitzada en el mon marí i editada per la Federació Alemanya de Submarinisme.

Precisament, aquesta publicació de referència en el món del submarinisme, ha dedicat en el seu darrer número, corresponent als mesos de novembre i desembre, a destacar la bellesa i qualitat del fons marí del Cap de Creus, i a recordar l’èxit de la campanya “Salvem els darrers meros”, que enguany commemora el seu 20è aniversari.

La revista, creada l’any 1980, compta amb una tirada actual de 60.600 exemplars, distribuïts principalment a Alemanya, Àustria, Bèlgica, Suïssa i Holanda, però també a altres punts forts del submarinisme mundial, com Illes Maldives, Kènia o Mar Roig. A més, té una àmplia presència a través d’internet i les xarxes socials.

campanya_mero1Tant Xavier Vizcaíno com Boris Mörker, han destacat la important tasca realitzada per aquesta revista, tant durant els anys 90 amb el suport i impuls de la campanya a nivell internacional, com per l’espectacular promoció del litoral de Roses i del Cap de Creus realitzada amb la seva darrera edició, on posiciona Roses com una destinació de submarinisme de primer ordre. Mörker ha remarcat que “l’evolució dels últims 7 anys suposa que en llocs que difícilmente es veien o de fet no es veia cap mero, actualmente es veuen fins a 25 exemplars  en una mateixa zona, així com d’altres espècies que han tornat a aparèixer a la zona, com tonyines, dofins i altres cetacis”.

Per la seva banda, la regidora de Turisme de l’Ajuntament de Roses, Montse Mindan, ha volgut agraïr la tasca desenvolupada per IAEDEN i els centres de submarinisme del Cap de Creus, així com el de totes aquelles entitats, particulars i administracions que es van implicar en la defensa del Cap de Creus, entre les quals es trobava l’Ajuntament de Roses que, encapçalat pel seu alcalde, Carles Pàramo, va prendre un paper actiu en la campanya. Mindan ha destacat que, “gràcies a la iniciativa de IAEDEN i al suport i implicació de clubs, administracions i particulars, podem gaudir avui de la bellesa d’un entorn natural privilegiat, i comptar amb la pràctica de la immersió submarinista com a recurs turístic de Roses”.

 

Protecció del territori terrestre i marí

Xavier Vizcaíno ha recordat l’inici de la campanya de protecció del Cap de Creus, motivada per l’existència de diversitat de projectes que durant la dècada dels 90 atemptaven contra l’entorn natural dels municipis del Cap de Creus, com ara la construcció d’urbanitzacions, camps de golf o parcs d’atraccions, a Roses, Port de la Selva, Cadaqués, Llançà o Vilajuïga.

Sobre el fons marí al Cap de Creus, Boris Mörker ha destacat el bon estat de salut del mateix en el moment actual, així com la importància que la declaració d’aquest espai com a Parc Natural ha tingut en la preservació de diferents espècies marines i vegetals, sobretot gràcies a la regulació de la pesca d’arrossegament.