Fira de la Rosa de Roses

La Pujada de Pobles a Sant Pere de Rodes es consolida com una gran jornada festiva i cultural del Cap de Creus

Pujada a peu al Monestir de Sant Pere de Rodes
Els senderistes en arribar al Monestir de Sant Pere de Rodes

Aquest diumenge, 5 de maig, es va celebrar la dotzena Pujada a Sant Pere de Rodes des de tots els pobles del Cap de Creus

Al voltant de 300 persones van participar a la pujada a peu, provinents des de Port de la Selva, la Selva de Mar, Cadaqués, Palau-saverdera, Pau, Vilajuïga, Llançà, la Vall de Santa Creu i Roses, per rememorar els antics pelegrinatges que es feien al monestir. Amb aquesta edició, la dotzena, l’esdeveniment s’ha consolidat com la gran jornada festiva cultural del Cap de Creus, enguany amb una significació especial perquè es commemora l’inici de l’Any Sant 2024.
La Pujada a Sant Pere de Rodes està organitzada pel Departament de Cultura, l’Ajuntament del Port de la Selva i de la resta de municipis del Cap de Creus, l’Associació Via Pirena i el Parc Natural del Cap de Creus, amb la col·laboració d’entitats, associacions locals i voluntaris. Durant tota la jornada l’accés al conjunt monumental de Sant Pere de Rodes va ser  lliure i gratuït i va estar amenitzada amb la música popular d’Extremòfils. Al migdia els assistents van gaudir, dins de l’església del monestir, d’un concert commemoratiu de l’Any Montserrat Vayreda interpretat pel grup Mini-Stress.

Després de gaudir d’un bon esmorzar els participants van rebre la pellofa commemorativa de l’Any Sant 2024, una reproducció d’una d eles pellofes descobertes en les excavacions arqueològiques de Sant Pere de Rodes.

La pellofa de l’Any Sant 2024

La pellofa de l’Any Sant 2024 del monestir de Sant Pere de Rodes

Les pellofes eren monedes de curs intern dins els monestirs, fetes d’un aliatge d’estany, coure i plom amb les que l’abat recompensava els monjos de la comunitat que havien acomplit correctament les seves tasques espirituals. Per a commemorar les celebracions d’Any Sant s’han fet reproduccions d’una de les pellofes descobertes en les excavacions arqueològiques de Sant Pere de Rodes.

Després de gaudir d’un bon esmorzar els participants van rebre la pellofa commemorativa de l’Any Sant 2024, una reproducció d’una d eles pellofes descobertes en les excavacions arqueològiques de Sant Pere de Rodes.