La Rambla Riera Ginjolers de Roses com el Passeig de Gràcia de Barcelona

Rambla Riera Ginjolers

La Rambla Riera Ginjolers veurà canviada la seva fisonomia pel que respecte a la circulació de vehicles i la ubicació dels espais lliures. Un nou model de Rambla que té com a referència el Passeig de Gràcia de Barcelona

Rambla Riera GinjolersActualment, la part de la Rambla Riera Ginjolers, en l’àrea compresa entre la Gran Via Pau Casals i el safareig municipal, els cotxes circulen pels dos laterals en els dos sentits de la marxa, quedant la part central de la Rambla com a zona d’ ús dels vianants.

Al ple del mes d’abril, celebrat dilluns, l’Ajuntament de Roses va aprovar inicialment, la modificació puntual de l’àmbit de la Rambla Riera Ginjolers. L’objectiu és modificar el sistema de trànsit, on els vehicles circularien pel centre i els espais lliures estarien a tocar als immobles de les dues bandes del passeig. En aquestes dues bandes quedaria una zona molt ample “per tal d’incentivar l’obertura de locals comercials, amb la creació, també, d’aparcaments de vehicles en bateria i la creació d’una zona lúdic-infantil sorgida del Consell d’Infants promogut per l’Àrea d’Ensenyament”, va explicar la regidora d’Urbanisme, Sílvia Ripoll.

En el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, POUM, del 2010 contemplava un model estil La Rambla de Catalunya de Barcelona, és a dir, vorera-vial-gran passeig-vial-vorera. Ara, aquesta modificació agafa la referència del Passeig de Gràcia de Barcelona, gran vorera-vial-gran-vorera, “que és el que creiem que afavoreix més al desenvolupament econòmic d’aquesta zona”, va afirmar l’alcalde Carles Pàramo.

Les voreres seran molt amples amb la previsió de fer vials de servei pels veïns de la zona del carrer Mairo i els carrers Cosconilles i Tradició.

També, està previst l’enderrocament de l’edifici de Telefònica, tot i que, donat el seu elevat cost, no és una de les principals prioritats.

Ajuntament de Roses:

La Riera Ginjolers reordenarà el pas de vehicles a un carril central

El tram de la Riera Ginjolers de Roses pendent d’urbanitzar, comprès entre la Gran Via i el carrer Puig Rom, modificarà els vials destinats a circulació de vehicles, que passaran a situar-se a la part central de la rambla. Aquesta mesura permetrà ampliar l’amplada dels laterals, que es destinaran a passeig de vianants, espais de joc i estada, zones verdes i activitats comercials. Els vehicles mantindran la circulació en ambdós sentits de la marxa.

Rambla Riera GinjolersActualment, la part superior de la Riera Ginjolers presenta dos vials de circulació a banda i banda amb voreres estretes i un presència de vehicles important, mentre que a la part central, predomina l’ocupació d’aparcament en superfície per a vehicles, exceptuant una zona infantil a l’alçada del carrer Puig Rom i un petit espai d’estada amb arbrat a tocar de la Gran Via.

La construcció de diferents blocs plurifamiliars que han ocasionat l’aparició de locals comercials i de restauració en les plantes baixes, així com les característiques pròpies de l’entorn, principalment residencial i comercial, han motivat que el consistori hagi acordat la modificació urbanística aprovada en el ple del passat dilluns. La nova regulació permetrà canviar la fisonomia d’aquest important espai del centre del municipi, reconvertint-lo en un nou passeig amb dues grans voreres a tocar de les façanes i un vial de dos sentits central, que també acollirà les franges d’aparcament en bateria. Dels 11.051 m2 existents, 7,123 m2 correspondran a espais lliures, mentre que els 3.928 m2 restants es destinen a vialitat.

El nou dimensionat de la vorera dreta (aigües avall) permetrà acollir el pas per a vianants, i les terrasses dels locals de restauració existents, a més de crear un cordó verd amb la plantació d’arbrat que dotarà d’ombra al passeig durant l’estiu. Per la seva banda, la vorera esquerra, de major amplada, permetrà la reserva d’un vial de servei per a l’entrada i sortida dels garatges existents, així com diferents espais lúdics, d’estada i enjardinats al llarg del seu recorregut. Entre l’edifici de Telefònica i el carrer Puig Rom, sense accés a garatges, es condicionarà un gran espai de lleure amb espais de jocs infantils.

L’objectiu és completar la urbanització de la Riera amb una successió de petits nuclis verds que millorin la qualitat de vida de la ciutadania i el paisatge urbà, al temps que fomenten la cohesió social i la convivència ciutadana.

La part central, per la seva banda, es destinarà a la circulació de vehicles, però amb velocitat reduïda per fer-lo compatible amb bicicletes, i també acollirà la distribució de diferents zones d’aparcament de motos i vehicles, càrrega i descàrrega i reserva de places per als usuaris amb mobilitat reduïda.