Mes de paraules

La representació de l’obra ‘El llegat’ aplega 350 espectadors amb una activitat intergeneracional contra l’edatisme

Taula Comarcal de Maltractaments a les Persones Grans
Intervenció de l'alcalde de Roses, Joan Plana, i la Glòria Pla, de la Taula Comarcal del Maltractaments a les Persones Grans, abans de l'inici de l'obra

L’obra posa en escena la discriminació envers una persona per la seva edat

Aquest matí ha tingut lloc al Teatre Municipal de Roses la representació de “El Llegat”, davant un pati de butaques ple amb un públic integrat per alumnes de batxillerat, usuaris i usuàries dels Casals de Gent Gran i de la residència d’avis i membres de Creu Roja. L’obra posa en escena l’edatisme (discriminació vers una persona per la seva edat a través d’estereotips socials i prejudicis) i el menysteniment de la societat actual envers l’etapa de la vellesa.

Un total de 350 espectadors, entre ells 200 alumnes de batxillerat dels instituts rosincs Cap Norfeu i Illa de Rodes, han participat en aquesta proposta emmarcada en el programa promogut per la Taula Comarcal de Maltractaments a les Persones Grans del Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Amb la realització d’un seguit d’activitats compartides entre joves i persones d’edat, el programa vol allunyar els primers d’estereotips i prejudicis sobre la vellesa.

La Taula Comarcal de Maltractaments a les Persones Grans vol incidir en la imatge social de la vellesa, ja que els prejudicis al voltant d’aquesta etapa vital, l’edatisme, és la tercera causa de discriminació al món. És clau treballar des de la infància el respecte vers la gent gran i, per això, la Taula impulsa un conjunt d’accions que impliquen el món de la docència i l’alumnat dels centres educatius de la comarca. L’objectiu és reflexionar sobre aquests conceptes i sobre com es pot contribuir, des de l’àmbit educatiu, a aconseguir una imatge més real d’aquesta etapa vital.

Una obra de teatre científic sobre l’envelliment i la vellesa

“El llegat. Tothom vol viure molt de temps, però ningú vol ser vell”, és una obra de teatre científic sobre l’envelliment i la vellesa encarregada per la Taula de Maltractaments a les Persones Grans a l’Institut de Ciència i Teatre (InCiTe), que compta amb dos intèrprets a escena, Susana Eva Martínez i Pep Miràs. L’objectiu és crear xarxa amb la societat per trencar prejudicis i estereotips que envolten l’envelliment i fer arribar aquest missatge de conscienciació a la població, principalment als joves.

L’obra la protagonitzen una dona que busca objectes vintage amb històries personals singulars i commovedores i un home vell disposat a desfer-se del seu llegat, un grapat de relíquies i antigalles que s’han anat desdibuixant amb el pas del temps. Els dos comparteixen un espai d’intercanvis, trobades i desacords, de confessions i revelacions. I un passat en comú que els portarà cap a un lloc insospitat.

L’acte s’ha iniciat amb una breu introducció a càrrec de Glòria Pla, membre de la Taula Comarcal del Maltractaments a les Persones Grans, sobre els actes programats per la Taula i els seus objectius, i de l’alcalde Roses, Joan Plana, que ha donat la benvinguda a tots els assistents i ha celebrat la realització d’aquesta activitat a Roses.