La Residència Pi i Sunyer de Roses s’amplia per donar més qualitat de vida als residents i treballadors

Residència Pi i Sunyer de Roses
D'esquerra a dret i de dalt a baix: entrada interior, façana, terrassa i la cuina del nou edifici de la Residència Pi i Sunyer de Roses

Les obres del nou edifici de la Residència Pi i Sunyer de Roses es troben en la seva recta final amb la previsió de poder obrir-lo a finals d’aquest mes de setembre

L’actual edifici  de la Residència Pi i Sunyer, inaugurat al març de 1992, s’ha quedat petit, ja que actualment compta amb 112 places, 88 dels quals són concertades, més 25 del Centre de Dia.
Per aquest motiu, el Consell Rector de la Cooperativa Dr. August Pi i Sunyer, S.C.C.L. va aprovar el projecte d’ampliació de la residència amb la construcció d’un nou edifici, amb un pressupost per sobre dels 3 M€.

I ahir dijous, el president del Consell Rector de la Cooperativa, Mario Font, amb les autoritats de l’Ajuntament de Roses, encapçalades per l’alcaldessa Montse Mindan, van fer una visita a l’obres del nou edifici, que va ser guiada pel director del centre geriàtric, Josep Marés, el qual va afirmar que “estem a la recta final de les obres amb la previsió que a finals d’aquest mes de setembre, un cop la Generalitat doni el vist-i-plau, es faci el trasllat dels residents de l’antic edifici de la Residència fins al nou”.  

Tot i que la nova edificació ocupa una superfície aproximada de la ja existent, poc més de 3.000 m2, s’ha construit pensant en encabir entre 25 i 30 places, “perquè el que hem volgut guanyar és en espai, tant al menjador com la sala d’estar, així com en d’altres dependències amb l’objectiu de donar una qualitat dels serveis tant per als residents com per als treballadors”, va explicar Marés.
Actualment a la residència hi treballen gairebé 80 persones entre metges, infermeres, auxiliars de geriatria i d’altres serveis.

Planta adaptada a gent gran amb demencia senil

Dins un centre geriàtric resideix gent gran amb demència senil, residents amb aquesta malaltia que també hi ha, evidentment, a la Residència Pi i Sunyer. Per això al nou edifici s’ha adaptat una planta “per a gent amb demència i que deambula, en la qual tindran un gran espai amb terrassa i jardineres on podran treballar i gaudir, sense haver d’estar tant tancats com ara”. És a dir. tindran més llibertat de moviment, “alhora que estaran més controlats”, va afirmar Josep Marés.

Unitat de Convivència

Al nou edifici de la Residència Pi i Sunyer s’ha creat una Unitat de Convivència, que “serà compartida per gent amb demència i gent autonòma, i que té la particularitat que és com si el resident estigués vivint a casa seva, amb una cuina, amb una rentadora, amb una taula de planxa, amb una terrassa, en definitiva, com si fos a casa”, va afirmar el director de la Residència.

Tot i que aquest projecte ha estat impulsat per una entitat privada, l’alcaldessa Montse Mindan va voler felicitar als promotors perquè “per a Roses representa el poder donar un servei molt necessari avui dia, en el sentit que sempre hi ha llista d’espera i la gent ha de tenir dret a una plaça, i també representa un salt de qualitat aquest nou edifici perquè pot donar resposta a aquella gent gran que no cal que ingressi però sí que les seves families tenen la necessitat de deixar a les seves persones grans durant el dia”.
Actualment la Residència té una llista d’espera per entrar de 21 peticions, les quals un cop s’inauguri el nou edifici podran accedir-hi. “L’idea és fer entrar 7 persones al llarg d’una setmana que estarien en una planta aillada per fer la quarantena de la Covid-19, fins poder completar tota la demanda”, va explicar Marés durant la visita.

De les places concertades (subvencionades per la Generalitat) tant l’alcaldessa de Roses com la regidora d’Acció Social, Esther Bonaterra, van desvetllar al director de la Residència Pi i Sunyer que l’Ajuntament de Roses subvencionarà una segona plaça, ja que s’ha destinat una partida del pressupost de l’any vinent per a tal objectiu.