Mes de paraules

La revetlla de Sant Joan a Roses guanya en seguretat i espectacularitat en canviar la ubicació del castell de focs

Revetlla de Sant Joan a Roses
La Flama del Canigó, la foguera, el castell de focs i la música van ser els principals ingredients de la revetlla de Sant Joan a Roses

Els vilatans van poder gaudir dels focs des de la mateixa platja Nova de Roses, a tocar a l’espigó de la Rambla Riera Ginjolers en ubicar el castells de focs a l’espigó de la banda del port esportiu

La Flama del Canigó, la foguera, el castell de focs i la música van ser els principals ingredients de la revetlla de Sant Joan a Roses

Com sempre en els darrers anys, a Roses es va iniciar la revetlla de Sant Joan amb l’arribada de la Flama del Canigó, la qual a part de la de la Vila encén més de 3.000 fogueres arreu de Catalunya.
Els portants de la flama van ser rebuts a la sala d’actes de l’Ajuntament de Roses per l’alcaldessa Montse Mindan i el regidor de Cultura i Festes, Èric Ibáñez, on es va llegir els corresponent manifests, un d’ells el missatge escrit per Carme Forcadell a la presó d’Alcalá Meco, missatge que Ibáñez va llegir poc després a la ciutadania des de la plaça Catalunya, on l’associació Ball de Mar va fer una demostració de balls tradicionals catalans.

I seguint la tradició dels darrers, es va portar la flama en comitiva fins a l’espigó de la Riera Ginjolers on estava situada la foguera.
Va ser una cercavila composada pels membres de la Ball de Mar, la Colla Gegantera de Roses, autoritats i ciutadania que va comptar amb una novetat a destacar: no es va portar a terme per l’Avinguda de Rhode, sinó pel ben mig del passeig marítim en estar obert a als vianants, a diferencia d’anys anteriors, en canviar la ubicació del castell de focs, situat a l’espigó més a prop del port esportiu per a major seguretat de les milers de persones que són a la zona per veure els focs.  
Una mesura que va ser molt ben valorada tant per l’empresa de pirotècnia com pel regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Plana, el qual va afirmar que aquest canvi d’ubicació dels focs “ha estat molt positiu per dos motius, el primer i principal per la seguretat de les persones i el segon, que ha vingut afegit, és que dona la possibilitat de deixar la platja Nova lliure per a que tothom pugui veure els focs des d’aquí”.

Olaya, la jove portadora de la Flama del Canigó, va ser l’encarregada, juntament amb un treballador municipal, d’encendre la foguera que va ser el tret de sortida de tot el qeu va venir després… El castell de focs, el concert a càrrec de ‘La Banda del Drac’ i, en definitiva, de la festa de la revetlla de Sant Joan, que enguany va ser a Roses més segura i espectacular.

Missatge del 2019 de la Flama del Canigó
La flama és un crit de llibertat que simbolitza la unitat de la llengua catalana per sobre de les vicissituds històriques i de les fronteres polítiques. Una tradició, iniciada l’any 1955, que a partir de l’any 1966 ha esdevingut una bandera d’unitat i llibertat que agermana el nord i el sud de Catalunya i que, any rere any, ens arriba per renovar el nostre compromís amb la llengua i la cultura catalanes i estendre’l a tots els pobles i ciutats dels Països Catalans.

El foc és un element simbòlic present en les tradicions més arrelades i distintives de la cultura catalana des de temps immemorial. En la nostra tradició i costumari les festes del foc han ocupat un lloc destacat, lligat a les nostres celebracions i present en els actes més importants arreu dels Països catalans.

Igual que la flama any rere any renova la unitat de la llengua catalana, nosaltres també any rere any renovem el nostre compromís amb la justícia, la pau i la llibertat. Que la flama ens il·lumini el camí, que esdevingui la nostra llum de futur i d’esperança, mantinguem-la sempre encesa com un símbol de democràcia, justícies i llibertat. Que sigui la flama la nostra bandera de cultura i llibertat.

Sortiu al carrer a rebre la flama, gaudiu de la vida i de la nostra festa de Sant Joan, la festa nacional dels Països Catalans i sàpigueu que, passi el que passi, ens retrobarem en llibertat.

Carme Forcadell, Presidenta del Parlament de Catalunya (2015-2017)
Presó d’Alcalá Meco, maig del 2019