La Revista de la Festa Major de Roses 2019 rememora els 60 anys de les urbanitzacions del Salatar i Santa Margarita
Aquest matí l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i el regidor de Cultura i Festes, Èric Ibáñez, han presentat la revista que l’Ajuntament de Roses edita cada any amb motiu de la celebració de la Festa Major de la Vila. Enguany, la publicació, “aprofitant que se celebra el 50è aniversari de l’ampliació del Pla Parcial de Santa Margarida i del 60é de l’inici de les construccions a la zona del Salatar hem volgut dedicar-la a aquests dos espais”, ha explicat Ibáñez. d’urbanització d’aquests espais.
L’any 1959 l’arquitecte figuerenc Alexandre Bonaterra Matas redactava el primer projecte a la zona del Salatar. S’arriba doncs, aquest 2019, al seixanta aniversari d’aquest primer projecte urbanístic que donaria pas en els següents anys, juntament amb Santa Margarita, a dos nuclis urbans emblemàtics del municipi i símbol del creixement i transformació que comportà l’arribada del turisme de masses de mitjan segle XX.
A partir d’aquesta efemèride la Revista de la Festa Major proposa al lector un recorregut per Santa Margarida i la seva transformació d’espai natural a zona hotelera i residencial de referència a la Costa Brava.
El monogràfic inclou dos articles inèdits i de gran interès. El primer, realitzat per Carles Victòria, arquitecte municipal, i Josep Maria Barris, arxiver municipal, fa referència al reconegut arquitecte Antoni Bonet Castellana i el seu projecte anomenat Torres d’Europa, a Santa Margarida. El segon, es tracta d’un treball d’investigació realitzat per la doctora i historiadora Irene Brugués Massot, del Servei d’Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines, sobre el cenobi femení de Santa Margarida.
Aquests dos articles s’acompanyen d’una sèrie de fotografies antigues de Santa Margarida i el Salatar aportades per l’Arxiu Municipal de Roses, on es mostra la transformació física dels dos espais (el seu aspecte original durant les dècades dels anys 20-30, l’incipient turisme dels 60, les primers obres d’obertura de carrers, la visita del dictador Francisco Franco a les obres, la fisonomia dels anys 80…), que juntament amb un poema escrit l’any 1968, il·lustren les vivències i els records d’aquelles persones que venien i continuen venint a estiuejar a Roses.
D’aquesta manera, la revista de Festa Major de Roses esdevé una publicació rica en la història de la Vila, ja que a través de les seves pàgines, es descobreixen fets històrics, anècdotes, tradicions i personatges relacionats amb la població, que enguany presenta “unes fotografies que no han estat mai publicades i, per tant, creiem que serà de gran interès tant per aquelles persones que col·leccionen aquesta revista com per la població en general”, ha manifestat l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan.
Amb el pas dels anys la Revista de la Festa Major ha esdevingut en una autèntica tradició, de la qual enguany s’han editat 3500 exemplars, que a partir d’avui mateix ja estan disponibles de manera gratuita a l’Ajuntament, a l’Oficina de Turisme i a la Biblioteca Municipal, mentre que a partir de la setmana vinent es distribuirà per equipaments i establiments habituals de Roses.
Els escrits de l’alcaldessa i del regidor de Festes, els poemes guanyadors dels Jocs Florals de Roses 2019, escrits per Laia Royo, Mario Bueno i Juan Lorenzo Collado, i l’apartat dedicat a la programació de la Festa Major, completen els continguts de la revista.