Mes de paraules

La salut dels joves de l’Alt Empordà, a estudi al Consell Comarcal

Salut dels joves de l’Alt Empordà
Un moment de la sessió desenvolupada dimecres passat de la Taula Interinstitucional de Salut Juvenil

Estudi que vol detectar les necessitats vinculades a la salut juvenil a la comarca en relació als recursos desplegats al territori

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà, a través de l’Àrea de Joventut, ha impulsat un Estudi de Salut Juvenil de la comarca. Ho ha fet convocant una Taula Interinstitucional de Salut Juvenil, que va tenir lloc el passat dimecres 9 de novembre a la seu del Consell Comarcal. Una taula en la que hi van assistir professionals del sector i diferents agents de salut i d’atenció a les persones joves.

Aquest estudi consisteix en realitzar un diagnòstic, detectar les necessitats vinculades a la salut juvenil a la comarca, en relació als recursos desplegats al territori. Ja es va fer un estudi l’any 2018, però es va centrar sobretot en consum de drogues, pantalles i sexe de pagament per part dels joves de l’Alt Empordà.

En aquest nou estudi es vol ampliar la focalització temàtica a altres àmbits de la salut i el benestar. Els objectius són:

  • Conèixer la realitat comarcal envers la salut de les persones joves.
  • Avaluar les polítiques i les actuacions comarcals i municipals desenvolupades fins al moment.
  • Copsar la realitat subjectiva, tant de la població jove de l’Alt Empordà, com dels agents del territori.
  • Elaborar un diagnòstic que posi en relació les necessitats detectades amb els recursos i les oportunitats.
  • Implicar als professionals i agents clau que tenen relació amb la detecció i actuació davant la salut juvenil.

Precisament el passat dimecres a la Taula Interinstitucional ja s’hi va posar fil a l’agulla per donar compliment d’aquests objectius. Oriol Alonso, tècnic de recerca de la Fundació Ferrer i Guàrdia (l’entitat que durà a terme l’estudi), va dur a terme una dinàmica per recollir informació de forma qualitativa als assistents, que eren professionals de diferents sectors que treballen amb persones joves.

Amb aquesta dinàmica, es vol crear un mapa d’agents i projectes de salut juvenil per començar a donar-li forma a aquest estudi. Un estudi que està previst que vegi la llum durant el primer trimestre de l’any 2023.