Entre el 6 i el 13 de novembre, els centres educatius de l’Alt Empordà treballaran propostes de sensibilització entorn l’edatisme i el bon tracte a les persones grans
La Taula Comarcal pels Drets de les Persones Grans de l’Alt Empordà ha organitzat, per segon any consecutiu, la ‘Setmana per compartir amb les persones grans’, un espai de trobada intergeneracional que inclou xerrades, jocs, espectacles, cinema, contes, converses compartides, manualitats i molts records. És una proposta que complementa la jornada “Els drets de les persones grans: bon tracte, envelliment amb sentit i atenció integral”, que es va celebrar el 20 d’octubre passat a l’Auditori dels Caputxins de Figueres amb l’aforament complet. Amb aquestes iniciatives, la Taula Comarcal torna a fer un pas endavant en el seu compromís per la promoció d’activitats de sensibilització entorn l’edatisme i el bon tracte a les persones grans, amb la implicació directa de les escoles i els instituts de la comarca.
Pel que fa als centres d’infantil i primària, la ‘Setmana per compartir’ concentra, del 6 a l’11 de novembre, un ampli programa d’activitats. Una de les novetats destacades d’aquest curs és l’espectacle ‘@Gransinfluencers’, que la Taula ha encarregat expressament a Bel Contes, i el qual compta amb la col·laboració d’alumnat de l’Institut Ramon Muntaner de Figueres. El muntatge està pensat per itinerar per les escoles de la comarca des del 7 de novembre fins a acabar el trimestre i posa l’accent en mostrar les diferents maneres que hi ha de fer-se gran.
Del ventall d’activitats que proposa la Taula, cada escola pot elegir aquelles que més els interessin per treballar amb l’alumnat: un taller de decoració de l’escola, amb la proposta de dissenyar cartells i pancartes en què es pugui llegir la frase “Compartim amb les persones grans”; un taller de música i ball que combina cançons d’abans i d’ara; l’espai de conversa “Quan jo era petit, quan jo sigui gran”; la sessió de “Contes per fer-se gran”; la maleta pedagògica, perquè l’alumnat pugui descobrir la utilitat d’objectes antics que ja estan en desús; els racons de costura, de jocs de taula, de joguines antigues i de remeis casolans; un intercanvi de cartes entre nens i nenes i persones grans usuàries de residències; tallers de música i de gimnàs, i la projecció d’una pel·lícula per fer-ne un debat posterior sobre diferents aspectes de la vellesa.
El mateix passa als instituts, on la ‘Setmana per compartir amb les persones grans’ tindrà lloc del 7 al 13 de novembre. En aquest cas, les activitats que s’han preparat són el concurs de fotografia amb el lema “Compartim amb les persones grans” i xerrades i tallers sobre edatisme i bon tracte que aniran a càrrec de membres de la Taula Comarcal i de persones grans.
Cal destacar que, al marge de la ‘Setmana per compartir’, al llarg del curs són molts els centres educatius de l’Alt Empordà que han inclòs en el programa curricular activitats intergeneracionals, moltes de les quals estan plenament consolidades, com el voluntariat jove, en què nois i noies fan trucades a persones grans per reduir-los el sentiment de soledat, o classes de noves tecnologies o anglès impartides per estudiants a gent gran. El projecte “Apadrina un avi”, impulsat per Càritas, també té molt bona acollida als instituts i té per objectiu mitigar la solitud de persones grans que viuen en residències o que no acostumen a rebre visites.
La Taula Comarcal pels Drets de les Persones Grans
La Taula Comarcal pels Drets de les Persones Grans, encapçalada per la Fundació Salut Empordà (FSE), el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i l’Ajuntament de Figueres, es va crear fa dos anys per promoure una xarxa de treball i acció comunitària que faciliti la prevenció de situació de maltractaments, a més de potenciar la mirada preventiva sobre aquest fenomen, tant des de la perspectiva de la intervenció professional com pel que fa a la conscienciació ciutadana.
Està formada per una trentena de professionals del territori procedents dels àmbits social, de salut, educatiu, policial, jurídic i associatiu, que s’han agrupat en tres comissions de treball. L’objectiu és aconseguir una comarca inclusiva, cuidadora, respectuosa i participativa. La Taula, precisament, és un exemple d’èxit en el context de l’Ecosistema d’Innovació Social i Sanitària de l’Alt Empordà, en el marc del PECT Girona Innovació Social i Digital.