Roses Cultura

La Taula Gironina de Turisme impulsa cinc grans debats per definir estratègies i “remar junts”

Taula Gironina de Turisme
Representants de la Taula de Turisme de Girona

Cinc debats amb la participació de tots els agents implicats per consensuar un Pla Estratègic del territori

Obrir un gran debat a la societat, multidisciplinar, que permeti escoltar les veus de tots els agents implicats i elaborar un Pla Estratègic del sector turístic gironí que sorgeixi del consens i sigui assumit per als responsables polítics del territori “per remar tots junts en una mateixa direcció”. Amb aquest objectiu la Taula Gironina de Turisme (TGT), en col·laboració amb la Universitat de Girona (UdG), que forma part d’aquesta entitat, impulsa les jornades El turisme de les comarques gironines a debat, per dur a terme una reflexió profunda respecte a la posició actual del turisme a les comarques de Girona i com s’hauria d’encaminar cap al seu futur.  

I ahir es va presentar a la Facultat de Turisme aquesta iniciativa amb l’assistència del president de la Taula Gironina de Turisme, Jordi Martí, el degà de la Facultat de Turisme, Joaquim Majó,  la degana de la Facultat d’Econòmiques, Anna Garriga, el president de l’Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, el president de la Federació d’Hostaleria de les comarques de Girona, Antoni Escudero, i l’expresident de l’ATA i de Federatur, Lluís Torrent.

Es tracta del tercer gran bloc de debats sobre el turisme a la demarcació, després del 1976, any en què es va celebrar el primer Debat Costa Brava que va posar en relleu els reptes de futur del sector turístic del territori. L’any 2004 el Debat Costa Brava va reblar en moltes de les conclusions  prèvies. En aquesta ocasió el debat inclou tot el territori gironí.

El turisme de les comarques gironines a debat, una iniciativa que compta amb la col·laboració del Col·legi d’Arquitectes de Girona, vol obrir un espai de reflexió, que no partirà de zero sinó que s’iniciarà tenint en compte l’esforç realitzat als debats anteriors i les conclusions que se’n varen derivar. Serà un debat obert a tots els agents implicats per poder elaborar un gran Pla estratègic del sector turístic gironí, que sorgeixi del consens i sigui assumit per als responsables polítics presents a tot el territori. Els impulsors destaquen que el 2020 és un bon punt d’inici per establir les actuacions necessàries per impulsar el sector turístic els propers anys.

L’objectiu final és definir col·lectivament línies de treball clares i deixar constància del conjunt de propostes i iniciatives que es plantegin, aconseguint alhora un compromís del conjunt del sector i de les administracions.  

“El sector turístic gironí ha demostrat la seva solidesa, fins i tot en temps de crisi econòmica. Ara cal fer un pas més endavant, que inclogui compromisos amb la societat, amb el territori i el medi ambient. Amb aquesta voluntat neix la iniciativa d’aquest 2020. Obrim, doncs, el debat a tota la societat gironina”, expliquen els responsables de la Taula Gironina de Turisme.

El primer dels debats es durà a terme el proper 30 de gener, a l’Auditori de Girona, centrat en l’oferta turística de les comarques gironines: el seu present i futur. Es vol obrir un debat sobre les fortaleses i febleses del sector. L’acte inaugural, a les 9:00h, anirà a càrrec de la consellera d’Empresa i Coneixement, Maria Àngels Chacón; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; i el president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega. La conferència inaugural serà sobre Restauració gironina al màxim nivell de qualitat, amb el ponent Joan Roca. Hi haurà una taula sobre recursos i productes turístics, amb Marc Casadellà, representant de Turisme Actiu; Catiana Tur, gerent d’ACAVe; Sílvia Romero, tècnica de Turisme a l’Ajuntament de Palamós; i Dolors Vidal, professora de la Universitat de Girona i experta en Patrimoni Cultural.

La segona taula serà sobre L’Allotjament Turístic a les comarques gironines, amb els ponents Jordi Mias, representant de la Federació d’Hostaleria de les comarques de Girona; Ward Wijngaert, gerent de l’Associació de Càmpings de Girona; Àngela Galceran, gerent de l’Associació Turística d’Apartaments; i Jordi Comas, professor de la Facultat de Turisme de la UdG. La jornada serà moderada per Joaquim Majó, degà de la Facultat de Turisme de Girona. La cloenda anirà a càrrec del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer.

La segona jornada se celebrarà a Roses el 26 de febrer, sobre Turisme, Medi Ambient i Paisatge; la tercera a Olot, el 19 de març, sobre Turisme i Arquitectura; la quarta a Platja d’Aro, el 29 d’abril, sobre Turisme i Economia; i la cinquena a Lloret de Mar, el 28 de maig, sobre Reptes de Futur del turisme a les comarques gironines. 

La Taula Gironina de Turisme està integrada per: l’Associació de Càmpings de Girona; la Federació d’Hostaleria de les comarques gironines; l’Associació d’Apartaments Turístics; la UdG; la Cambra de Comerç de Girona; la FOEG; l’Associació de Ports Esportius i Turístics; La Caixa; Banc de Sabadell; Turisme Actiu; Associació de Parcs Aquàtics; l’Aeroport Girona-Costa Brava; Camps de Golf; Estacions Nàutiques; Pitch&Putt;  l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava i l’Associació Catalana d’Agències de Viatges (ACAVe).

La iniciativa va estar impulsada per l’Associació de Càmpings de Girona, l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA), la Federació d’Hostaleria de les comarques de Girona i l’Associació Catalana d’Agències de Viatges. La nova plataforma pretén tenir una visió compartida i conjunta amb tots els agents del sector al territori. Aquesta suma d’esforços es valora com  una gran oportunitat per reforçar el sector i potenciar Girona com una gran destinació turística. També es vol dotar al sector d’una veu potent davant les administracions.